設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: ernietse

[私人收藏] 展示吓你嘅: 那些「發燒音響黑膠影音」年潮物或成長玩意

1萬

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

Wide angle shijuku

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

1萬

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

Pionner 3-inch CD single adaptor

x

評分

參與人數 2威望 +100 金錢 +100 收起 理由
dc903 + 50 + 50 自己都有,都係唔會亂用,收藏囉.
CDROMRW + 50 + 50 只收藏,唔捨得用^_^

查看全部評分

[img=240,180]http://i1268.photobucket.com/albums/jj562/ernietse/20181111_102154_zps2zgy6okj.gif[/im

1萬

白鑽玩家

如果你信風水嘅話,呢一個涉谷地標舖位都算宿命,先前hmv旗艦店,就係呢度開就係呢度接

而家forever 21又喺度開又喺度接,下一個輪到邊一個呢

反而地庫B1 呢兩間食肆,中菜同埋意大利菜,屹立不倒 20年以上

x

評分

參與人數 1威望 +50 金錢 +50 收起 理由
dc903 + 50 + 50 post more food and beauty to us please

查看全部評分

[img=240,180]http://i1268.photobucket.com/albums/jj562/ernietse/20181111_102154_zps2zgy6okj.gif[/im

1萬

白鑽玩家

呢啲就係我鍾意夜晚買返酒店食嘅零食啦
唔使要加拿大人先識飲canada dry㗎 !日本嘅canada dry極之有氣

日本牛奶妹不二家嘅雪糕粒幾好味㗎!

隻芒果味極似鳳仙

去日本食花生梗係要食當地嘅千葉縣花生啦

x

評分

參與人數 3威望 +180 金錢 +180 收起 理由
CDROMRW + 50 + 50 嘩!980丹250g一包花生,一定好好味!.
dc903 + 50 + 50 買定野 慢慢吃
kl122002 + 80 + 80 正到爆

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

家裡那個跟了我五十多年的紫砂壺終於在今早爛了 (當年約是63還是早一點由一位已仙遊的朋友從送給的)
此壺在十年前已跌斷了手柄, 用AA膠"痴"返,
今早六點泡熱水時 , 忽然間自我粉碎了, 好驚,
是塵歸塵, 土歸土的果種粉碎, 連個柄都係, 好震憾, 豆丁被我嚇到彈起床.

今天只是找了10元店的茶袋在泡, 好似去了買大O樂跟餐的那杯茶一樣的感覺
沒有好好地用一杯茶的一天好痛苦啊

請問現在什麼地方有紫砂壺賣? 行了最近的幾家大茶行, 入面的壺子好似被標貴了很多 (50年前一個賣100元的已雕花的說 )
找網上文字說現在好多假貨, 化學泥, 染泥, 不是吧.....

評分

參與人數 2威望 +100 金錢 +100 收起 理由
dc903 + 50 + 50 粉碎確不是味兒,試試透明玻璃壼吧.
ernietse + 50 + 50 I prefer buy Japan made tea pot now

查看全部評分

還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

kl122002 發表於 2019-11-29 22:24
家裡那個跟了我五十多年的紫砂壺終於在今早爛了 (當年約是63還是早一點由一位已仙遊的朋友從送給的)
此壺 ...

I buy this tea pot from Japan to brew tea more confident

x

評分

參與人數 1威望 +80 金錢 +80 收起 理由
kl122002 + 80 + 80 正帖留分

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

今日去了裕X看看
一個不好看又不中用, 又不知是不是真紫砂的要數百元
如果今天的身價要過千的話, 我心中也接受了
看中了一個大少少的,上面是要$8K, 大少少的要過$10K

我常喝的老鐵觀音, 一斤也才$2K都不知有沒有
用不著找個10K的壺子吧....

日式的急須在我見學時代也有一個, 是個全銀造, 由日本的老闆因為和我的茶葉交換送的.
我有記得是有帶回港的, 問題是....它現在去了什麼地方?

評分

ernietse + 50 + 50 不如飛去日本走一轉,應該會有合理價錢揀手.

查看全部評分

還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

kl122002 發表於 2019-12-1 00:14
今日去了裕X看看
一個不好看又不中用, 又不知是不是真紫砂的要數百元
如果今天的身價要過千的話, 我心中也 ...

呢啲就係我日常使用嘅茶具啦

x

評分

參與人數 1威望 +80 金錢 +80 收起 理由
kl122002 + 80 + 80 用家心得極具參考價值

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

ernietse 發表於 2019-12-1 00:54
呢啲就係我日常使用嘅茶具啦

晚點去祟X看看? 不知最近家的那個吉X島12元店有沒有那種橫手急須?
像我這年紀, 應只可以找豆丁去日本吧? 問題是豆丁對茶具沒認識' 怕他被騙

評分

ernietse + 50 + 50 I have more confident in Japan shopping

查看全部評分

還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

kl122002 發表於 2019-12-1 08:02
晚點去祟X看看? 不知最近家的那個吉X島12元店有沒有那種橫手急須?
像我這年紀, 應只可以找豆丁去日本吧? ...

today use this HARIO Japanese made glass pot to brew Taiwan oolong tea

x

評分

參與人數 2威望 +130 金錢 +130 收起 理由
CDROMRW + 50 + 50 好科學、好現代呀!
kl122002 + 80 + 80 俾個Like你啦

查看全部評分