設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: jonathonpower

[隨身耳擴] VENTURECRAFT VANTAM R627 又再跌落坑...

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

自Hugo 後,過萬一部 portable dac amp 大家也唔感是問題呢

星級玩家

t1174 發表於 2015-6-24 10:39
自Hugo 後,過萬一部 portable dac amp 大家也唔感是問題呢

無計///大家越來越有錢....

星級玩家

jonathonpower 發表於 2015-6-29 10:30
無計///大家越來越有錢....

不過 vantam 我個人覺得 佢嘅升頻係幾好聲 , 但作為貴 amp 推力就有 D 失望 !

星級玩家

大食怪 發表於 2015-6-29 12:14
不過 vantam 我個人覺得 佢嘅升頻係幾好聲 , 但作為貴 amp 推力就有 D 失望 !

睇下同咩機比...我個人來講覺得OK...因為推力大好多時聲音就會偏冷和多雜噪...

魚與熊掌也....

以拎得出街見人型仔唔失禮...算係咁啦..

再補充下: 之前寫過一篇OPPO HA-2 試後感, 雖然唔係 APPLE TO APPLE 比較....
HA-2 推力夠哂勁, 但聲音麻麻, 就係因為聲音涷冰冰, 多雜噪....

我意思係推力再大D, 對V 牌D 耳擴未必一定係好事呢

星級玩家

jonathonpower 發表於 2015-6-29 16:33
睇下同咩機比...我個人來講覺得OK...因為推力大好多時聲音就會偏冷和多雜噪...

魚與熊掌也....

無可否認取得平衡喺好重要 ,我感到有D失望原因,故事喺咁嘅 :

話說 Venturecraft 近排宣傳用vantam 嗰2.5 平衡輸出 ,見投資唔喺太多,又想聲音有D突破,所以我就捧吓場去買隻vmoda xs 同venturecraft 條 3.5 去2.5 平衡線,用zx1加 vantam 黑機玩下。

結果喺,用不專業形容的表達喺: 聲音細緻咗,空間感大咗,但係個低音比較焗唔太自然( 或是amp 唔夠力) 。我估這也可能喺vmoda xs 嘅設計有關 ,咁我換隻 sony pha2 試下,低音情況都是差唔多,最後我用隻 cayin c5 ,結果低音收返實,無咗一pat pat 情況 ,但整體聲音效果喺無用 vantam 同pha2 咁好聽。

最後心心不憤,走去旺角D舖頭用有2.5 輸出嘅 ak100 ii 試下 ,結果整體合格,低音表現比用vantam 好( 個人聽感 ) ,所以就買理ak100 ii 返屋企 。

試想想,一部 player 個推力比 一部amp 好,大家價錢差唔遠,你話對vantam 喺唔喺會有D失望吖 .

專業玩家

hkg675 發表於 2015-6-6 09:02
我都試過熱到充唔到電,仲有師兄仲咩唔換OPAMP已換機既

吓會熱到充唔到電咁大檬樂,我部黑色vantam都唔敢夾住個AK100II黎用

新仔玩家

大食怪 發表於 2015-6-4 14:01
師兄 , 我有 Vantam 黑色版 , 經驗喺用上十分鐘已經非常熱 , 連我部 ZX1 都熱哩 ( 十分熱 , 喺好驚熱壞部 p ...

師兄你zx1接vantam條線邊度買

星級玩家

takfai_ace 發表於 2015-7-19 10:51
師兄你zx1接vantam條線邊度買

試過淘宝買 , 但手工差好快斷 ( 插頭內接駁位 ) , 寄返去維修仲衰 , 直頭一樣無整過比返你 , 一肚氣 !

20150719_112756_HDR-1.jpg 20150719_112936_HDR-1.jpg 結果上拍買網搵人整 , 無投訴 , 用到而家 。

新仔玩家

大食怪 發表於 2015-7-19 11:49
試過淘宝買 , 但手工差好快斷 ( 插頭內接駁位 ) , 寄返去維修仲衰 , 直頭一樣無整過比返你 , 一肚氣 !

...

你覺得zx1加左vantam提昇大唔大

星級玩家

takfai_ace 發表於 2015-7-27 14:30
你覺得zx1加左vantam提昇大唔大

師兄,你好 !

加咗Vantam ,用咗升頻,D聲真係正好多,不過佢個推力就好一般,所以我而家用佢 line out 出耳擴玩三文治,如果唔喺就浪費咗D 升頻音樂啦 ! 反正Vantam 機身相當熱,都無可能放入袋出街用( 因咁熱對綁埋一齊嘅 Player 有危險 )