設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: jonathonpower

[隨身耳擴] VENTURECRAFT VANTAM R627 又再跌落坑...

星級玩家

大食怪 發表於 2015-6-5 10:12
其實我絕對相信 Vantam 所發出嘅熱量對佢本身喺正常 , 只喺驚佢熱瓜我部 player 啫 ,  夏天放入袋出街聽 ,  ...

師兄我那部都係一樣熱到燙手, 因為都是放左落袋焗住佢.

星級玩家

ericcklau 發表於 2015-6-5 11:43

師兄如果真係部機熱得咁勁....拎去代理或舖頭CHECK 下啦....

消費者權益嘛~~哈哈

星級玩家

大食怪 發表於 2015-6-5 10:12
其實我絕對相信 Vantam 所發出嘅熱量對佢本身喺正常 , 只喺驚佢熱瓜我部 player 啫 ,  夏天放入袋出街聽 ,  ...

師兄講推大耳牛唔夠力, 我之前有問過VENTURECRAFT HK....

佢地話日本工程師回覆是 在平衡過 "音質取向, 用電量, 產生熱量, 體積等最適合日本市場條件後, 所以他們只做80 mv X 2 (32 ohm), 而這個輸出是他們認為聲音最動聽".....

哈哈...呢個日本工程師回覆, 同最近Honda stepwgn 有d 似 (有少少離題)

"工程師解釋今代 Stepwgn「天窗不再」的原因是日本市場需求低,況且現時側窗面積好大,採光率已好夠。"

http://nextcar.next.hk/testdrive ... 0%80-honda-stepwgn/

星級玩家

ericcklau 發表於 2015-6-5 08:59
OPA627AU, OPA627SM, OPA627BM 其實是否好大分別?

我都想知....

唔知有無師兄試過哂呢三粒op amp, 講下各自的特性

星級玩家

ml55 發表於 2015-6-5 04:29
其實我現在就是用佢 line out 出  Amp-Hp 去M-100,平衡出唔係話唔好,VentureCraft 條平衡線我都有,唔知 ...

師兄勁....哂一哂舊炸彈.....

再唔再加amp...我冇乜意見...始終夠唔夠 "勁力" 呢個相當個人化

星級玩家

WallerHomie 發表於 2015-6-4 19:15
點解唔好好利用Vantam個Line Out呢?唔好話大牛,上次去試連手邊隻A3都推唔好。
主觀認為,Ventur ...

師兄有理...line out 呢個function 我有試過, 再外加amp 唔係唔好, 不過拎住部iphone + dac amp...已經係我既" 極限啦"...

再拎多隻line amp 出街...驚手會斷

講開隻627sm....確實好貴...但我買r627 果陣又問過好多間shop 有無得試埋隻627sm...

舖頭都話無, 我估計可能真係好少貨...(咁貴...都唔會出太多啦, 少試牛刀, 算數收工)

V記都唔係出手提純擴啦, 我印象中...都係DAC AMP 較有代表性。

哈哈...其實佢來來去去機種都係...VANTAM...TYPHOON...TT...BXD...

不過佢每個機種出唔同既版本....所以攪到好似出左19 幾個款者...

無本事自家調音, 呢個位唔係太同意...其實點為之有本事自家調音....好值商榷, 但V 記聲音取向一般係 "溫暖日系"

TIDAL 呢...我係咁睇...
用TIDAL 一年既成本...大約係 HKD 98 X12 = HKD 1176

買歌呢: ITUNE 一首歌 HKD 10...即係可買到110 首歌啦...

買歌好處唔駛講啦, 但TIDAL 係SELL 方便同龐大音樂庫囉...隨時想聽乜就有, 唔駛四圍去搵碟 同RIP 歌...慳返D 時間囉

只可講各有好處...我覺得經典碟, 都係值得繼續買返CD 既

至於Tidal......,老實講Jay-Z依家真係識搞生意,但音樂又唔見佢搞好。
不過有買開CD既朋友就明白月費串流服務係幾咁搵笨,「擁有一首歌」同「租借一首歌」既分別。

星級玩家

ericcklau 發表於 2015-6-5 11:43

太熱+1

我試過熱到充唔到電,問題係係佢自豪既升頻技術上面,

唔開佢自豪既升頻技術,溫度唔會太高,

佢HKD fb有講過話,溫度問題,

唔會對機有影響,不過會熱到出紅燈閃爍,

要關機再開同充電不能!!

星級玩家

MICGAY 發表於 2015-6-5 15:43
太熱+1

嘩咁誇張....

暫時未試過, 不過可以問下VENTURECRAFT 係咪會咁....

熱到充唔到電咁騎呢....

星級玩家

MICGAY 發表於 2015-6-5 15:43
太熱+1

岩岩見到個POST 原來師兄可以自己DIY 改OP AMP....

想問下機身太熱時係咪用跟機果粒OP AMP, 定係改左OP AMP 之後太熱?

好似係用左唔同OP AMP 耗電速度不同的話, 對熱量同電池壽命都會有分別 (有錯請更正)

星級玩家

我部喺原裝 (黑機 ) , 無任何改動 , 都已經好熱 ( 有用升頻 ) , 因為唔用升頻 , 買哩部機就無意思啦 !唔知其他師兄情況如何呢 ?