設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: tlsk

[黑膠碟] 我們的電視劇主題曲撈飯回憶!

1萬

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

thomasl211 發表於 2016-9-28 11:17
靚仔組合始祖新禦三家!鄉裕美、西成秀樹、野口五郎

シブがき隊 [苦柿隊]: Hey Beppin (1983)

I remember I have their stationery for school

[youtube]o48RBZrWGq0[/youtube]

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

評分

參與人數 3威望 +23 金錢 +23 收起 理由
tlsk + 10 + 10 精彩報告
Msuper + 7 + 7 好肯定當年香港歌手現場唱歌加舞步是抄日本.
thomasl211 + 6 + 6 超正!

查看全部評分

[img=240,180]http://i1268.photobucket.com/albums/jj562/ernietse/20181111_102154_zps2zgy6okj.gif[/im

鑽石玩家

ernietse 發表於 2016-9-29 00:54
シブがき隊 [苦柿隊]: Hey Beppin (1983)   

在日本,八十年代出咗好多組合,多到都唔知,邊組係邊組合,多如流星,一閃即逝。

評分

參與人數 4威望 +86 金錢 +86 收起 理由
sunboy + 50 + 50
ernietse + 20 + 20 所以日本有本雜誌叫明星, 唔紅就變番平凡雜.
tlsk + 10 + 10 絕對認同
thomasl211 + 6 + 6 超正!

查看全部評分

我是個直言的人,有很多人都愛聽-美麗悅耳動聽的話,我做不到,黑就黑,白就白,這是我的個性

銀級玩家

舊史日本文化來襲.......我地細細個係食呢d奶粉大!無計!

就算香港電視台、唱片界,明炒、暗搶或改編!

真係不計其數!亦真係吹佢唔脹!

(我成日唔明香港甘多叻人,點解唔自己創作?)

好似先排文兄睇果套發現灣!細時真係睇到心驚!陳立品

勁好演技!林嘉華演爛面人戴膠頭套好核凸!

月光光,照地塘,巫家有隻大豺狼,狼夾兇,無陰功,子孫辣,有後患,竹琴斧,盞辛苦.......船下底,有隻無頭鬼~

但呢套甘精彩的推理戲就係明炒日本推理小說,

秦煌就係演金田一耕作......

x

評分

參與人數 4威望 +47 金錢 +47 收起 理由
文次郎 + 10 + 10 一族,睇咗幾次才明白,整個家族恩怨來由….
ernietse + 20 + 20 我冇記錯,林嘉華喺劇中好似叫做 巫國基.
tlsk + 10 + 10 精彩報告,一定要加分!
Msuper + 7 + 7 湯兄,80年代香港樂隊多數自己作曲架!.

查看全部評分

Mirco Seiki RX1500+SAEC308N+Dynavector DV20XL
Luxman E-200
Krell MD-10 +SPB64X
Classe Audio DR-6L
Krell KSA-200S
Thiel CS7

銀級玩家

M super 兄:

當然,我唔係話香港無自己的創作!由70年代中開始

好似呢條thread個d電視主題曲

顧家輝,黎小田加上黃沾先生、盧國沾、鄭國江及鄧偉雄的詞等

另一邊廂,歌神許冠傑也創作了很多地道的、經典的廣東歌。

後來林子祥、林敏聰姊弟、盧冠廷及其妻、蔡國權、等等亦然。

80年代第一波素人創作叫城市民歌。後來如兄上所講的樂隊潮流

就更加張呢股創作風氣推上頂點呀!太極、Beyond 、Radis、達明一派、

小島後來變成凡風、風雲(後來加入蔣志光)、

皇妃、浮世繪、city beat(鬼佬John)、Chyna後續樂隊

Blue jeans(小左鼓王Mr.Donald Ashley)

、赤道 、fundamental....當然還有很多所謂男子或女子組合如:

草猛、Echo、face to face

夢劇院、開心少女組、小虎隊等等不是行創作的都不在此列!

當一個熱潮來襲,便一窩蜂,過後物都無剩低.....似乎係香港的文化!

以下例子係幾特別,由1984至1993這香港流行曲的黃金10年!

10大中文金曲中的金曲金獎名單,只有兩首不是改篇歌曲:

(有*代表改編歌曲,愛在深秋好似係韓語歌,由趙容But主唱。其他日系。)

1984 – 愛在深秋 – 譚詠麟*
1985 – 愛情陷阱 – 譚詠麟*
1986 – 有誰共鳴 – 張國榮*
1987 – 無心睡眠 – 張國榮
1988 – 祝福 – 葉蒨文*
1989 – 夕陽之歌 – 梅艷芳*
1990 – 焚心似火 – 葉蒨文
1991 – 每天愛你多一些 – 張學友*
1992 – 分手總要在雨天 – 張學友*
1993 – 只想一生跟你走 – 張學友*

我唔知係雞先,定係蛋先?我作為當年歌迷的一份子,

我都好大機會有責任、有份速成呢個現象!

(長氣左小小,請勿介意!哈哈!)

評分

參與人數 4威望 +48 金錢 +48 收起 理由
ernietse + 20 + 20 great!U help us to recall best memory
窮小子 + 10 + 10 精彩報告
Msuper + 8 + 8 湯兄好記性,諗得出禁多組合名稱.
tlsk + 10 + 10 thomas兄,唔長氣,再講多D,等我學吓嘢!.

查看全部評分

Mirco Seiki RX1500+SAEC308N+Dynavector DV20XL
Thiel CS7

鑽石玩家

阻我儲碟者肥五十磅 世紀魔鬼赤貧碟二號

76 榮譽慈善家勲章

thomasl211 發表於 2016-9-29 18:42
M super 兄:

當然,我唔係話香港無自己的創作!由70年代中開始

湯兄,你數漏了一個猛人 "郭小霖" (現任Sony HK 董事總經理) 他作過好多流行曲及廣告歌,周啟生也不弱。好高興師兄提起 80"樂隊第一個是 "太極"  
臨急臨忙趕唔切搵資料,只搵到下面兩組合,8成以上歌曲是自己創作!

*****(補充)*****

愛在深秋 – 譚詠麟 (作曲 : 韓國~李鎬俊,原唱歌手~趙容弼)
無心睡眠 – 張國榮 (作曲 : 郭小霖)

[youtube]4kwPxwTGry8[/youtube]

[youtube]TMxWXYfLv7o[/youtube]

[youtube]mjcxvNbEBew[/youtube]

[youtube]0xCj9MCW86M[/youtube]

x

評分

參與人數 5威望 +58 金錢 +58 收起 理由
文次郎 + 10 + 10 剛認識郭小霖都唔知係男或女,從相片看…….
thomasl211 + 8 + 8 精彩報告
ernietse + 20 + 20 精彩報告
窮小子 + 10 + 10 精彩 " 資料 " 報告。。。正^_^.
tlsk + 10 + 10 Msuper兄,精彩資料!

查看全部評分

黃金玩家

真經典!

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由

查看全部評分

銀級玩家

Msuper 兄:

我勁霖小林……由我first day quote batman and 羅賓

我已準備講愛情蝙蝙蝠俠……那些為我們喜歡的電視劇致敬!

評分

參與人數 2威望 +17 金錢 +17 收起 理由
tlsk + 10 + 10 絕對認同,一定要加分!
Msuper + 7 + 7 湯兄,我有興趣聽當年愛情蝙蝠俠熱線_故仔.

查看全部評分

Thiel CS7

鑽石玩家

76 榮譽慈善家勲章

thomasl211 發表於 2016-9-30 02:49
Msuper 兄:

湯兄,小霖呢首d詞簡直正到啞咗呀!

小霖秘笈
作詞:林振強
作曲:B Blue/P Greedus
編曲:郭小霖

'小霖秘笈 武林至尊 恩恩怨怨 江湖了斷'

聚集在三更的半夜 十二派高手要跟我過招
月亮是刀光的折射 亂石無言地說不妙

風聲怪叫似要吸血
武俠用盡力量爭奪
全為那秘笈 載著最勁秘密
我為要奪到 更要動武

打打打 亂去打尖 篤背部
用我'陰濕掌'推出我路途
又再假假假 用個假身掩眼部
用我口水花 飛鏢似浪濤
大笑哈哈哈 用我笑聲敲腦部
用我奸手指 挑剔你命途
又再叉叉叉 用個尖叉 篤背部
任你輕功好 始終無路退

十二高手都戰敗 被我怪招震盪到跌倒
石巖上蟋蟀都嚇壞 現在那秘笈我得到

風聲怪叫似要吸血
冷月寂靜像被點穴
垂目看秘笈 發現這段秘密這段秘密這樣說
'若有真的心 便有最高的劍道
若有真的心 一生會自豪
若有真的心 便有最高的劍道
沒有真的心 得到也是無'

現在事事用熱心 熱力獲自內在真
大大量量地待人 便絕不需要假
熱熱烈烈地待人 便絕不需要假

杜絕杜絕妒忌心 杜絕杜絕毒恨心
大大量量地待人 便絕不需要假
熱熱烈烈地待人 便絕不需要假

後悔打打打 亂去打尖 篤背部
用我'陰濕掌'推出我路途
後悔假假假 用個假身掩眼部
用我口水花 飛鏢似浪濤
若有真的心 一生會自豪
沒有真的心 得到也是無

[youtube]_8qEKcVSVlc[/youtube]

評分

參與人數 3威望 +36 金錢 +36 收起 理由
ernietse + 20 + 20 用家心得
thomasl211 + 6 + 6 精彩報告

查看全部評分

銀級玩家

Msuper 發表於 2016-9-30 03:47
湯兄,小霖呢首d詞簡直正到啞咗呀!

小霖秘笈

我地細路時,都有睇過蝙蝠俠......

而上次由於Enrie兄話鐘意睇蝙蝠俠打小丑!

所以上網找了一些相片同寫左幾隻字仔!

但係過程中不斷係腦內響起郭小霖呢首愛情蝙蝠俠,

無獨有偶,呢首歌亦同Msuper兄分享首小霖秘笈一樣

由林振強先生填詞!佢的詞真係好好!好多佳作!

佢有極重個人風格.......

而小霖秘笈最精彩的地方係石堅先生用金毛獅王式咆哮

講出以下讀白:

'小霖秘笈 武林至尊 恩恩怨怨 江湖了斷'

簡簡單單十六個字

石堅先生個種味道,只能夠講真係"堅過石堅"!

而愛情蝙蝠俠就有小霖自己的讀白,可以講係有異曲同弓之妙!

'哈羅' 呢個係電話錄音 我係愛情蝙蝠俠
我而家出左去 請你留低你0既姓名同埋電話號碼
我會盡快0黎搶救你0既心 呀 暫時聽下蝙蝠音樂
解下悶先啦 (Bat man)

呢個MV 係"娘到爆"

評分

參與人數 3威望 +37 金錢 +37 收起 理由
Msuper + 7 + 7 80年代歌詞_正爆!
ernietse + 20 + 20 美高玩具蝙蝠俠嘅蝙蝠車過橋有炸彈可以炸.
tlsk + 10 + 10 呢首愛情蝙蝠俠真係好正!

查看全部評分

Thiel CS7

鑽石玩家

76 榮譽慈善家勲章

thomasl211 發表於 2016-9-30 17:47
我地細路時,都有睇過蝙蝠俠......

而上次由於Enrie兄話鐘意睇蝙蝠俠打小丑!

湯兄,其實我係睇维基百科寫 <在網際網路未流行的年代,郭小霖已經利用電話留言系統,
設立「愛情蝙蝠俠」熱線,跟音樂愛好者交流> 呢段, 但自己已經0記憶,所以問下師兄有無印象囉;唔好意思,我問得唔清晰!
當然,自己都覺得 "小霖秘笈" 與 "愛情蝙蝠俠" 兩首歌都好正;小霖個樣有點傻氣,所以 MV 情節+埋小霖的樣子咪 = 娘 !

圖片來自维基百科

x

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
文次郎 + 10 + 10 維基有時,係有時啲係流嘢…….
tlsk + 10 + 10 精彩報告

查看全部評分