設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: tlsk

[黑膠碟] 我們的電視劇主題曲撈飯回憶!

鑽石玩家

阻我儲碟者肥五十磅 世紀魔鬼赤貧碟二號

76 榮譽慈善家勲章

既然大家都有出蘿蔔國電視劇,我又出泡菜國,唔知係自蘿蔔國電視劇走下坡開始才造就泡菜國電視劇當紅,定係自泡菜國電視劇走紅而令蘿蔔國電視劇走下坡呢?
當時藍色生死戀 1 及 2<冬日戀歌> 風靡整個亞洲,唔知里度有無師兄煲過呢兩套劇,自呢兩套韓劇後,大家認識到韓劇的內容一定係主角有重病跟住離世,然後感人煽情。藍色生死戀 1結局最激,女主角重病死了,1號男主角半自殺式比車撞死,2號男主角就跳海自殺死,即係男女主角瓜晒!而藍色生死戀 2 就紅了裴勇俊 !

藍色生死戀  2<冬日戀歌>

[youtube]9QUGrrWMFP4[/youtube]

藍色生死戀  2<冬日戀歌>

[youtube]JqEzSQUK6K0[/youtube]

呢首係 藍色生死戀 1

[youtube]_PdgiOS2a_4[/youtube]

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

評分

參與人數 7威望 +79 金錢 +80 收起 理由
文次郎 + 10 + 10 精彩報告
ernietse + 20 + 20 sorry, looks so bored to me
thomasl211 + 9 + 10 陪老媽睇左大結局一集only
tlsk + 10 + 10 超正韓風,一定要加分!
km3232 + 10 + 10 超正!
窮小子 + 10 + 10 煲劇 ^_^ 加 soundtrack ... 正呀 !!.
dc903 + 10 + 10 當然有煲^.^

查看全部評分

銀級玩家

泡菜劇真係少睇10隻手指應該數得唒……

但係呢套係最愛唔洗加之一!

茶煲亞四……

D歌仲好好聽.……搞到要揾人係

泡菜國班隻ost 返來!

好鐘意呢隻插曲!

x

評分

參與人數 5威望 +57 金錢 +57 收起 理由
dc903 + 10 + 10 一定要加分
文次郎 + 10 + 10 唔錯,好睇喎,值得推薦
tlsk + 10 + 10 精彩報告,一定要加分!
Msuper + 7 + 7 湯兄其實可以係信鵝或者網購到的_太舊除外.
ernietse + 20 + 20 sorry no interest to Korea culture at al

查看全部評分

Mirco Seiki RX1500+SAEC308N+Dynavector DV20XL
Luxman E-200
Krell MD-10 +SPB64X
Classe Audio DR-6L
Krell KSA-200S
Thiel CS7

鑽石玩家

Msuper 發表於 2016-10-1 03:50
既然大家都有出蘿蔔國電視劇,我又出泡菜國,唔知係自蘿蔔國電視劇走下坡開始才造就泡菜國電視劇當紅,定係 ...

唔確定係唔係這套,係韓悲劇,我家姐哭到成個淚人,老公以為佢欠人錢,真係笑到卷地;嗰男女主角對眼又細又有淚線,佢唔哭都似哭啦……

評分

參與人數 3威望 +68 金錢 +68 收起 理由
sunboy + 50 + 50
tlsk + 10 + 10 精彩報告
Msuper + 8 + 8 老公以為佢欠人錢_笑死,睇到悲情上面.

查看全部評分

我是個直言的人,有很多人都愛聽-美麗悅耳動聽的話,我做不到,黑就黑,白就白,這是我的個性

鑽石玩家

阻我儲碟者肥五十磅 世紀魔鬼赤貧碟二號

76 榮譽慈善家勲章

文次郎 發表於 2016-10-3 13:50
唔確定係唔係這套,係韓悲劇,我家姐哭到成個淚人,老公以為佢欠人錢,真係笑到卷地;嗰男女主角對眼又細 ...

郎兄,藍色生死戀 2~冬日戀歌_女主角~崔智友個樣唔笑時,真係好苦情架,我形容她為韓版_吳君麗呀!

韓版_吳君麗

左邊_藍色生死戀2,右邊_藍色生死戀1

藍色生死戀1

藍色生死戀1

x

評分

參與人數 4威望 +50 金錢 +50 收起 理由
ernietse + 20 + 20 用家心得
tlsk + 10 + 10 韓版吳君麗好貼切!
文次郎 + 10 + 10 記性好,一定要加多啲分啦

查看全部評分

鑽石玩家

thomasl211 發表於 2016-9-29 14:57
舊史日本文化來襲.......我地細細個係食呢d奶粉大!無計!

就算香港電視台、唱片界,明炒、暗搶或改編!

《發現灣》正在看,得十五集貨仔,慢慢細味……

這套劇真係唔錯,如果在今時今日播的話,實比人投訴幾百宗,剛剛出咗DVD,有興趣買番套都值得……
(陳立品 嗰幾句咒語 好記性喎還記得 師兄)

x

評分

參與人數 4威望 +90 金錢 +90 收起 理由
ernietse + 20 + 20 roman tam sings good theme song
tlsk + 10 + 10 一定要加分
thomasl211 + 10 + 10 歐陽佩珊呢期真係好索

查看全部評分

我是個直言的人,有很多人都愛聽-美麗悅耳動聽的話,我做不到,黑就黑,白就白,這是我的個性

鑽石玩家

Msuper 發表於 2016-10-3 15:30
郎兄,藍色生死戀 2~冬日戀歌_女主角~崔智友個樣唔笑時,真係好苦情架,我形容她為韓版_吳君麗呀! {:6_1 ...

係呀……藍色生死戀,係最早期的韓悲劇,我睇極都唔入腦,看相片中真係有幾份似吳君麗喎……吳小姐啲私人愛情都係不好過,代入演戲而入木三分……

評分

參與人數 5威望 +93 金錢 +93 收起 理由
thomasl211 + 5 + 5 吳君麗令人想起林家聲先生
ernietse + 20 + 20 用家心得
Msuper + 8 + 8 私人愛情都不好過,即係苦情樣_相由心生!.

查看全部評分

銀級玩家

尋晚同33台的朋友玩曬冷!

原來自已只有8隻娛樂的唱片!

隻隻都有電視主題曲……其實點解呢!

x

評分

參與人數 3威望 +27 金錢 +27 收起 理由
Msuper + 7 + 7 電視劇當年不是最大宣傳渠道嗎?歌入屋=紅.

查看全部評分

Mirco Seiki RX1500+SAEC308N+Dynavector DV20XL
Thiel CS7

鑽石玩家

thomasl211 發表於 2016-10-5 18:09

因為thomas兄太鍾意秋官同埋羅記,所以有七張都有他們兩人.....

評分

參與人數 3威望 +67 金錢 +67 收起 理由
Msuper + 7 + 7 可能係果個年代興的代表人物

查看全部評分

銀級玩家

tlsk 發表於 2016-10-5 18:33
因為thomas兄太鍾意秋官同埋羅記,所以有七張都有他們兩人.....

謝謝Tlsk兄的答案,真係可能係咁都唔定!

而果一期:呢兩位巨星d碟又一定包括有電視主題曲!

評分

參與人數 4威望 +37 金錢 +37 收起 理由
dc903 + 10 + 10
文次郎 + 10 + 10 自小至現在,都喜歡看黑膠唱片封面…….
Msuper + 7 + 7 做到電視主題曲點會唔紅,慳好多宣傳費!.
tlsk + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

Thiel CS7

鑽石玩家

thomasl211 發表於 2016-10-5 18:09

這批黑膠好有價值。
陳美齡嗰張 《雨中康乃馨》係廣播劇主題曲。

評分

參與人數 3威望 +67 金錢 +67 收起 理由
Msuper + 7 + 7 恕我愚問,你指有價值=值錢還是指有紀念 ?.
tlsk + 10 + 10 絕對認同,超正!

查看全部評分