設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: DenonI

AV 擴音機自家調聲設定秘訣分享 (三) - 調聲實戰技巧

讚助版主

heysinging 發表於 2022-4-15 03:35
William sir 你好!
本人用緊AVC-A110,正使用5.1.4。
下面 前左右pre-out用後級推,中置 Bi-amp,SR在貼牆 ...

Hi heysinging ,

如果你想享受 6 隻 天空喇叭的效果,FH + TM + RH 總是會得到最好的效果,Surround Height 只適用於 Auro-3D,而 Rear Height 則適用於 Atmos/DTS:X,即使安裝了 6 隻 天空喇叭 ( FH + SH + RH ),您也只能獲得 4 隻天空喇叭聲音。FH + TM + RH 可支持 Atmos/DTS:X/ IMAX Enhanced。

Denon1

黑鑽玩家

DenonI 發表於 2022-4-15 15:37
Hi heysinging ,

如果你想享受 6 隻 天空喇叭的效果,FH + TM + RH 總是會得到最好的效果,Surround Hei ...

那請問 在觀看dts hd ma 的影片時FH  TM  RH會出聲嗎?
而在任何制式的影片在a110選擇Auro-3D的話,TM出聲嗎?

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

heysinging 發表於 2022-4-16 05:15
那請問 在觀看dts hd ma 的影片時FH  TM  RH會出聲嗎?
而在任何制式的影片在a110選擇Auro-3D的話,TM出 ...

用DTS + neural X 摸式於DTS MA 可以出哂 FH TM RH 6隻喇叭,auro3D 係唔支援 top 喇叭 例如 TF TM TR ,所以播任何source 轉auro 3d 都只會 FH RH 有聲,但如果加 center height 同 top surround 就可以出6隻。

黑鑽玩家

Oyeah 發表於 2022-4-16 15:02
用DTS + neural X 摸式於DTS MA 可以出哂 FH TM RH 6隻喇叭,auro3D 係唔支援 top 喇叭 例如 TF TM TR , ...

好的,謝謝回覆

黃金玩家

威廉sir,你好,啱啱買咗隻後級畀A110接前置3隻用(7.6.2 layout),響A110嘅speakers setting, 我想選custom, 然后將前3隻斷電(見圖),我覺得咁樣可以畀A110減低負擔,但係我發現咁樣既setting后,auro-3d之下,center height同top middle會冇聲,亦冇得set level, 點解呢
另外再問問我又買左部aircom機頂風扇畀A110, 應該set幾多溫度先安全呢,如果set風扇太快有D嘈,set兩格風扇就可以保持35C, 會唔會太高呢,其實AVM既安全溫度係幾多呢,唔該哂

讚助版主

chrisfsk 發表於 2022-4-28 08:22
威廉sir,你好,啱啱買咗隻後級畀A110接前置3隻用(7.6.2 layout),響A110嘅speakers setting, 我想選custom ...

Hi chrisfsk ,

請在Custom 頁面下將“FRONT”放大器分配給 CS 和 TS 揚聲器可以解決問題。
35C 對 AVR 來說是絕對合適的溫度,既不太熱也不太冷。 但是有人說 AVR 工作溫度越高聲音越溫暖,你也可以自己測試。
https://post76.hk/thread-329515-1-1.html

Denon1

黃金玩家

DenonI 發表於 2022-4-28 10:10

請在Custom 頁面下將“FRONT”放大器分配給 CS 和 TS 揚聲器可以解決問題。

多謝回復,其實用custom有需要嗎,定係用13.1都一樣呢?

讚助版主

chrisfsk 發表於 2022-4-28 10:31
多謝回復,其實用custom有需要嗎,定係用13.1都一樣呢?
另外新買嘅後級支持7個channel 7x200W(Monoprice  ...

如果您使用外置放大器,則使用 [ Custom [ 將有更好的聲音響應。
一般 AV 擴音機的前級是連接內部放大器和機背的 Pre-out 插,當使用外置後級時,AV 前級便接了兩部後級 ( 內部十外置 ),假如音量開到某程度時引起內部放大器失真,它也干擾外置後級而引起失真的,做了以上設置後,X8500H 前級輸出只連接外置後級從而得到更好的聲音效果。

Denon1

黃金玩家

DenonI 發表於 2022-4-28 21:52

如果您使用外置放大器,則使用 [ Custom [ 將有更好的聲音響應。

新買嘅後級支持7個channel 7x200W(Monoprice Monolith), 暫時我只接前3, 其實將後級接哂地下7隻會唔會好D呢?
地下喇叭用緊: Focal 926 x2, cc900, 906 x4

讚助版主

chrisfsk 發表於 2022-4-29 01:35
新買嘅後級支持7個channel 7x200W(Monoprice Monolith), 暫時我只接前3, 其實將後級接哂地下7隻會唔會好D ...

Hi chrissk ,

如果您使用“Monoprice Monolith”驅動前 3 個聲道並發現本質上有更好的聲音,那麼您可以使用外部放大器驅動 Floor 聲道上的所有 7 個揚聲器。

Denon1