設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: DenonI

AV 擴音機自家調聲設定秘訣分享 (三) - 調聲實戰技巧

高級玩家

威廉sir,請指點下,我有7隻舊時剩落既bose cube喇叭仔,而家用左黎駁部2700,想問下呢7隻喇叭可以用係部2700到嗎?cal過之後佳部分頻點都係250hz,這是正確嗎?係咪唔好攪佢,隻低音分頻點都係120hz?謝謝

讚助版主

KitCheung@G 發表於 2022-2-27 14:52
威廉sir,請指點下,我有7隻舊時剩落既bose cube喇叭仔,而家用左黎駁部2700,想問下呢7隻喇叭可以用係部270 ...

Hi KitCheung@G ,

我想知道您是否在使用 Bose Cube 5.1 和 2 個小揚聲器? 請告知您使用的是哪種型號的 Bose Cube 揚聲器?
通常對於 Bose AV 揚聲器系統,AVR 的所有喇叭線 FR、C、FL、SR、SL 連接到 Bose 超 低音上 ,然後從超低音級連接到所有 bose 小型揚聲器上。 天空聲道添加兩個小型 Bose 揚聲器。 在 AVR 揚聲器配置中,地面聲道應該是 5 個大喇叭,並且沒有超低音揚聲器。 天空聲道是小型揚聲器和在 250Hz 的分頻器上。
Setup->Speaker->Manual set up-> Speaker Config
Front   -> Large
Center-> Large
Subwoofer -> No
Surround-> Large
Height Speaker-> Small

Denon1

高級玩家

威廉sir 係BOSE ACOUSTIMASS 10,但隻低音因裝修時太大舊冇用用,剩係留返5隻喇叭另外再買多兩隻共7隻黎駁落部2700度,低音就啱啱買左隻DN8

高級玩家

另外想再請教隻DN8第一次cal0度時度出距離係9m,第二次180度時係3m,實際距離1.8m,咁我應該用邊個好?新手咩都唔識,,謝謝

讚助版主

KitCheung@G 發表於 2022-2-28 02:48
另外想再請教隻DN8第一次cal0度時度出距離係9m,第二次180度時係3m,實際距離1.8m,咁我應該用邊個好?新手咩 ...

這是為您當前系統設置的建議,Audyssey room EQ 設置後,所有揚聲器應為“小”,分頻器為 200/250Hz,DN8 超低音揚聲器相位為 180,LOW PASS FILTER 使用最大設置。

Denon1

高級玩家

DenonI 發表於 2022-2-28 09:29

這是為您當前系統設置的建議,Audyssey room EQ 設置後,所有揚聲器應為“小”,分頻 ...

謝謝回覆

高級玩家

DenonI 發表於 2022-2-28 09:29

這是為您當前系統設置的建議,Audyssey room EQ 設置後,所有揚聲器應為“小”,分頻 ...

威廉sir,又有個問題想講教下,過年個陣買左隻google chromecast tv 插落隻2700 8k個port 度,開頭間唔中係disney+都用到atmos, 但呢排再用時就出唔到,係google chromecast 既setting到睇動態範圍得SDR用,HDR 同dolby vision 顯示不支援,係咪呢個原因出唔到atmos呢?咁可以點解決呢?Netflix 冇問題出到的,謝謝

讚助版主

KitCheung@G 發表於 2022-3-1 00:49
威廉sir,又有個問題想講教下,過年個陣買左隻google chromecast tv 插落隻2700 8k個port 度,開頭間唔中 ...

Google Chromecast tv 播放 Disney Plus for Atmos 需要電視可以接受 4K HDR/杜比視界。 在您的情況下,SDR 顯示 意味著電視和 AVR 之間的 HDMI 線帶寬不足以傳遞數據。 請更換為 HDMI 4k 48Gpbs 線。

Denon1

高級玩家

DenonI 發表於 2022-3-1 12:52

Google Chromecast tv 播放 Disney Plus for Atmos 需要電視可以接受 4K HDR/杜比視界 ...

唔該晒

鉑金玩家

DenonI 發表於 2021-12-27 11:40
Hi David!,

你所使用的喇叭是無法用 Bi-Amp 駁法的。

威廉sir, 我用緊8500,請問是否在direct / pure direct 係無得較高低音?
另外想問,用Stereo mode 同direct / pure direct mode 聽歌有乜分別?
因為 分別用pure direct mode / stereo mode 聽同一首歌,stereo mode 高低音都比較清晰. 特別係一D弱高音, stereo 係好出/清晰的。