設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: DenonI

AV 擴音機自家調聲設定秘訣分享 (二) - 家中喇叭擺位設定...

星級玩家

你好, 已入手6500H, 想請教喇叭擺位問題, 後置喇叭為MK M4T, 梳化貼牆, 想問後置喇叭需要接近耳仔水平高度, 耳仔高度+2-3呎, 定係其他? 是否需要扭向梳化擺放? 天花至地面高度約2155mm

另外, 天花喇叭(front同梳化中間個對), 是否需要對向梳化, 還是向地即可?

謝謝

讚助版主

toeamyzy 發表於 2019-6-27 11:57
你好, 已入手6500H, 想請教喇叭擺位問題, 後置喇叭為MK M4T, 梳化貼牆, 想問後置喇叭需要接近耳仔水平高度, ...

toeamyzy 師兄 ,

Surround 喇叭還是建議接近耳仔水平高度,高少少也沒所謂,
但最好對向聆聽位置。

假如是安裝一對天花喇叭,建議安裝在前沙發腳之上 (如附圖)往下打就可以。

Denon1

黃金玩家

威廉Sir : 請教如果梳化貼牆,玩5.1.4應該係 FH+TM or TM + TR....THX

讚助版主

myselfwhy 發表於 2019-7-3 14:41
威廉Sir : 請教如果梳化貼牆,玩5.1.4應該係 FH+TM or TM + TR....THX

myselfwhy 師兄 ,

梳化貼牆,玩5.1.4 建議有三個:
1) TF + TR
2)  FH + TM
3) FH + TR

第一選項是傳統 Atmos 天空喇叭報局,
選項二或三則可玩到 AURO-3D ( 視乎AV amp 型號 )。

Denon1

黃金玩家

DenonI 發表於 2019-7-4 10:13

梳化貼牆,玩5.1.4 建議有三個:

咁我偏向FH + TM 多D,多謝威廉sir指教
另外再想問多一句,如果我呢個case ,其實是否5.1.2已經足夠,同5.1.4分別大嗎?謝謝回覆

讚助版主

myselfwhy 發表於 2019-7-4 11:41
咁我偏向FH + TM 多D,多謝威廉sir指教
另外再想問多一句,如果我呢個case ,其實是否5.1.2已經足夠,同5. ...

個人會選擇 FH + TR,因為整個天空都被覆蓋著,
但 FH + TM 天空聲道會感覺更「應」聲,請自行選擇。

玩 3D 音效是要有兩層的聲音( 天空層和地面層)組合一起的,
當中兩層的聲音密度一致是應該更好的,
如果有能力安裝5.1.4 是會比5.1.2好聲。

Denon1

黃金玩家

DenonI 發表於 2019-7-5 09:47

個人會選擇 FH + TR,因為整個天空都被覆蓋著,

thank you very much

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

我用7200wa玩5.1.4,前置pre out出兩聲道後級,而家中置想玩bi-amp,可唔可以用前置剩低嘅聲道黎set做中置bi-amp呢

讚助版主

toeamyzy 發表於 2019-6-27 11:57
你好, 已入手6500H, 想請教喇叭擺位問題, 後置喇叭為MK M4T, 梳化貼牆, 想問後置喇叭需要接近耳仔水平高度, ...

toeamyzy 師兄 ,

MK M4T 是三極的環繞喇叭,沙發貼牆的環繞擺法可參考附圖。

天花喇叭(front同梳化中間個對),我相信是 Top Middle 擺法,
由於天花較矮 , 天花喇叭是須要有角度往沙發腳打去,
這樣過渡的聲音會流暢和準確。

Denon1

黃金玩家

你好,打算買 4500H 放5.1.4
請問是否如圖擺位 可以給些意見嗎?謝謝