設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: DenonI

AV 擴音機自家調聲設定秘訣分享 (二) - 家中喇叭擺位設定...

鑽石玩家

DenonI 發表於 2019-3-15 16:48
yin1492 師兄 ,

你所要求的天空揚聲器佈局是可以的。

謝謝你回答

但係我係想set  FH+CH+TM可唔可以,唔該

讚助版主

yin1492 發表於 2019-3-15 17:04
謝謝你回答

但係我係想set  FH+CH+TM可唔可以,唔該

在使用 5 隻天空喇叭應該不可行,
設定中 Top Middle 只是用在 Middle Layer ,
或者照用 8 隻天空喇叭的選項,但只接你有的 FH + CH + TM
看看 Audyssey 做完後的結果。
擴音機是否會讓你通過這樣的設定。

Denon1

鑽石玩家

DenonI 發表於 2019-3-15 17:33

在使用 5 隻天空喇叭應該不可行,

好的,謝謝

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

DenonI 發表於 2019-3-15 10:07
jan_ng2001 師兄 ,

如果你所安裝天花揚聲器的覆蓋角度足夠的話,

謝謝

銀級玩家

DenonI 發表於 2019-1-15 17:26
HangKan@FB 師兄 ,

首先要把超低音相位調得正確,方法 :

威兼sir你好,又要麻煩你了,小弟之前聽了你的建議後調整了底音過底問題,小弟現在升級了一部神7後級,LX500同加多了一隻威力登Spl 1200,即是現在系雙12底音,發覺用LX500睇碟時去到爆炸場面時底音過勁,請問怎樣可以再調教?我是用8012推雙12,其餘7chanel 交比後級推
但我升級了硬件後都還未從新cal一次,我現時以試過手動系amp減了 底音db,但睇戲時底音量都是好勁,聽哥又無禁既情況出現
我在Adiuo 中有sub仔選項,我開了之後減左每一個十仔2db音量,但情況都是一樣,是否要從新cal一次後再怎樣set?我的底音是相位180
兩隻都是

銀級玩家

DenonI 發表於 2019-1-15 17:26

首先要把超低音相位調得正確,方法 :

假如AMP從新CAL一次,十仔音量是74-78DB嗎?之後再手調+4-6DB?
Amp: Marantz  SR8012
Front: B&W  CM10 S2
Center: B&W  HTM71 S2
Sournd : B&W  AM-1
Sub  : Velodyne SPL Ultra 1200
Front  Height  :  B&W AM-1

讚助版主

HangKan@FB 發表於 2019-4-15 12:15
假如AMP從新CAL一次,十仔音量是74-78DB嗎?之後再手調+4-6DB?

如果增加超低音從一隻到兩隻,重新再用 Audyssey 調音是必須的。
相位設定是在擴音機的Speaker -> Manual set up -> Level -> subwoofer 1/2
加大音量volume up 至明顯聽到聲音,要背向超低音然後調整直至感覺低音是往前衝向沙發。
注意在 Audyssey 設定內選兩個 subwoofer ,然後在測試後在 Level check 的 woofer 1+2 加上 4-6dB。

Denon1

銀級玩家

DenonI 發表於 2019-4-17 12:51

如果增加超低音從一隻到兩隻,重新再用 Audyssey 調音是必須的。

麻煩晒威兼sir,小弟還有小小問題請教十仔可否獨立cal,而不需要全部sperker cal一次?同兩個十仔是否可以不同相位調教輸出?因為兩個十仔分別擺位都不同,一個是正前面,另一個是右面,不是貼牆的

讚助版主

HangKan@FB 發表於 2019-4-28 15:10
麻煩晒威兼sir,小弟還有小小問題請教十仔可否獨立cal,而不需要全部sperker cal一次?同兩個十仔是否可以 ...

單獨增加一隻超低音是沒法只 cal 一隻的。
一定要調套喇叭系統再調一次。
至於超低音相位方面是要因應擺放位置而自行調整的。

Denon1

銀級玩家

DenonI 發表於 2019-4-29 12:36

單獨增加一隻超低音是沒法只 cal 一隻的。

我明白,但兩隻十仔是否可以不同相位輸出?
Amp: Marantz  SR8012
Front: B&W  CM10 S2
Center: B&W  HTM71 S2
Sournd : B&W  AM-1
Sub  : Velodyne SPL Ultra 1200
Front  Height  :  B&W AM-1