設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: DenonI

AV 擴音機自家調聲設定秘訣分享 (二) - 家中喇叭擺位設定...

銀級玩家

威廉sir你好 為何我update 左IMAX Enhanced ,但係Audio 裡見不到IMAX項選擇?
我用的是8012
Amp: Marantz  SR8012
Front: B&W  CM10 S2
Center: B&W  HTM71 S2
Sournd : B&W  AM-1
Sub  : Velodyne SPL Ultra 1200
Front  Height  :  B&W AM-1

讚助版主

HangKan@FB 發表於 2019-2-8 23:28
威廉sir你好 為何我update 左IMAX Enhanced ,但係Audio 裡見不到IMAX項選擇?
我用的是8012 ...

HangKan@FB 師兄 ,

IMAX mode 只能在擴音機接收了 DTS:X 或 IMAX DTS:X 信號才能在 Audio -> Surround Parameter 中出現。
即是要播放相對音頻格式的影碟。

至於藍光碟的設定出 IMAX DTS 的方法,請觀看以下片段 :

Denon1

黃金玩家

DenonI 發表於 2019-2-9 13:03
HangKan@FB 師兄 ,

IMAX mode 只能在擴音機接收了 DTS:X 或 IMAX DTS:X 信號才能在 Audio -> Surround P ...

普通DTS X 都直接升到IMAX DTS?

鉑金玩家

威廉sir你好,小弟有一個問題困擾咗好耐,就係sub仔應該先搵phase先定係av amp auto cal完先搵?
舉個例子,(假設)我先搵phase,amp入面sub距離4尺,sub phase扭去90度,以上係最好ge setting,跟住當用以上設定行av amp auto cal,行完之後sub距離可能會遠咗/近咗,咁樣咪又要搵個一次phase?
所以究竟應該點做先正確呢?

讚助版主

papercut 發表於 2019-2-14 14:37
威廉sir你好,小弟有一個問題困擾咗好耐,就係sub仔應該先搵phase先定係av amp auto cal完先搵?
舉個例子 ...

papercut 師兄 ,

正確做法是先選對超低音的相位,然後再做 Audyssey 咪調音的。

Denon1

讚助版主

timy 發表於 2019-2-14 13:26
普通DTS X 都直接升到IMAX DTS?

timy 師兄 ,

現在的 IMAX 功能只可讓 DTS 5.1 套用 IMAX 的低音管理,然後加 DTS : Neural X up-mixer 上混成 7.1.4,
DTS:X 是無法變成 IMAX -DTS:X 的。

詳情請看片 :

Denon1

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

威廉Sir,想請問如果如你所講安裝TM 喇叭在膝頭哥位時,喇叭需要校返角度向坐低位置嘅耳仔,定係唔洗校角度,直指向地下呢?

鑽石玩家

我想問8500可唔可以set做下面做7隻,上面就set. FH,CH,TM,唔該
我新開機,我見佢冇得比我咁樣簡我見得FH,CH,RH和FH,CH,SH 唔該

讚助版主

jan_ng2001 發表於 2019-3-14 15:53
威廉Sir,想請問如果如你所講安裝TM 喇叭在膝頭哥位時,喇叭需要校返角度向坐低位置嘅耳仔,定係唔洗校角度 ...

jan_ng2001 師兄 ,

如果你所安裝天花揚聲器的覆蓋角度足夠的話,
一般安裝往地面向下就可叭了,
如果是傳統的號再型高音喇叭則要有角度射向聆聽位置。

Denon1

讚助版主

yin1492 發表於 2019-3-15 01:13
我想問8500可唔可以set做下面做7隻,上面就set. FH,CH,TM,唔該
我新開機,我見佢冇得比我咁樣簡我見得FH,CH ...

yin1492 師兄 ,

你所要求的天空揚聲器佈局是可以的。
請 在Amp Assign 裡 13 ch 選擇 5 個天空揚聲器,
再按照自己的要求設定便可。

Denon1