設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: ce_tkk

[討論] 求喇叭推介(第一集) 之 周街試喇叭 (ATC SCM 11開箱@P.6)

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

ce_tkk 發表於 2015-4-4 22:50
首先要多謝TERRY CHING私下俾左好多大吋數喇叭的意見
但始終同大喇叭無緣
去新機場睇4312E 又擦 ...

師兄唔洗客氣,小弟新手一名,都係同師兄研究下

無氣孔喇叭個底頻爽快,乾淨……ATC 粒磁石又出名重份量~

恭喜師兄入了對正嘢就真
我愛"山葉"~ 窮入門、有聲出的垃圾小系統~
http://www.post76.com/discuss/vi ... &extra=page%3D1

黃金玩家

76-FC 黑鑽石勲章

angusn812 發表於 2015-4-5 10:03
恭喜師兄!我都係用supernait2+CD5XS+SCM11 ,對11好正架,慢慢煲下,仲有點解你原先係XS2變左supernait?順 ...

因為痕
同埋價靚

其實Supernait 力水好好多
好喇叭都要好amp先出到應有的聲音
唔係好多時d聲會蒙同冇咩低音
浪費左對atc

同最緊要似樣
入境冇咁覺
2CH: Accuphase + Yamaha

黃金玩家

76-FC 黑鑽石勲章

terryc 發表於 2015-4-5 10:49
師兄唔洗客氣,小弟新手一名,都係同師兄研究下

無氣孔喇叭個底頻爽快,乾淨……ATC 粒磁石又 ...

師兄無私分享
現今在討論區已好少見
真心多謝

同時都多謝其他師兄之前俾的寶貴意見

其實我出個post
係想其他新手師兄可以有d方向去試多d書架
兩萬內都可以有好多選擇
2CH: Accuphase + Yamaha

1萬

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

ce_tkk 發表於 2015-4-5 11:17
師兄無私分享
現今在討論區已好少見
真心多謝

scm7都有排玩...scm11更好玩...
i=I
l=Love
a=Audio
v=Video
b=But
n=No
m=Money

1萬

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

ce_tkk 發表於 2015-4-5 11:10
因為痕
同埋價靚

最緊要似樣...唔多覺

唔知金仔有無計扮到moon呢?...
i=I
l=Love
a=Audio
v=Video
b=But
n=No
m=Money

黃金玩家

sam12345 發表於 2015-4-5 00:04
應該係mdf貼膠紙!唔係實木。

是不是MDF,要拆開個箱睇才知,以前的ATC ?四方音箱全是用實木板貼木皮的。

上圖是11的低音,磁石有音盤那麼大,整個音箱重24磅,成50磅重抬返家,當然抬死樓主啦!現時裡面是否仍用羊毛,要拆開看才知。而以前的scm20 個6.5吋低音是重20磅
樓主應該整返四條好些Jumper代替本來的。

cherry 木色,由於屬天然木皮,故此會隨時間而漸漸變深變紅

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

ce_tkk 發表於 2015-4-5 11:17
師兄無私分享
現今在討論區已好少見
真心多謝

小弟無知分享就真

希望師兄在假期中日煲夜煲,感受住新喇叭的變化!!

之後記得出下報告同全家幅呀
我愛"山葉"~ 窮入門、有聲出的垃圾小系統~
http://www.post76.com/discuss/vi ... &extra=page%3D1

1萬

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

hksarac 發表於 2015-4-5 12:14
是不是MDF,要拆開個箱睇才知,以前的ATC ?四方音箱全是用實木板貼木皮的。

聲箱入面是否實木就唔知...
但係從外觀睇...無榫位
即係面果層(木皮)係貼上去...
i=I
l=Love
a=Audio
v=Video
b=But
n=No
m=Money

黃金玩家

ilavbnm 發表於 2015-4-5 13:09
聲箱入面是否實木就唔知...
但係從外觀睇...無榫位
即係面果層(木皮)係貼上去... ...

木皮一定是貼,大多數木/MDF箱都是貼,如果全紅木,只是木已經很貴。ATC聲箱多數是實木,其他低音反射的多數多中密度MDF。

1萬

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

hksarac 發表於 2015-4-5 13:12
木皮一定是貼,聲箱可能是實木

我其實唔介意聲箱是否實木...
我反而在意對喇叭要幾耐先可以變到好似幅圖咁紅
我對scm7已經兩個幾月...但係...仲係好淺色...
i=I
l=Love
a=Audio
v=Video
b=But
n=No
m=Money