設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: ce_tkk

[討論] 求喇叭推介(第一集) 之 周街試喇叭 (ATC SCM 11開箱@P.6)

2萬

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

terryc 發表於 2015-1-12 20:44
有100呎就要玩十二吋了

非常認同

科林玩家

Nene 發表於 2015-1-17 00:56
Pmc 23 咁平?好抵玩喎。不過驚佢低音好難攪。
我都係xs2 + cd5xs
Proac 1sc FE + foundation d2

pmc23  @xxx即是幾多呢?.我系朋友處曾聽過 naim xs配pmc 23.感覺都吾錯.

黃金玩家

76-FC 黑鑽石勲章

avlam 發表於 2015-1-17 23:51
非常認同

其賨小弟有兩個擔心
1. 聆聽空間(長8-9尺X深8尺),會唔會玩12吋玩唔好呢
2. 宜家因為有小朋友,買書架好似唔穩陣,有D擔心,
如果JBL12吋,見淘寶到有木腳架,穩陣嗎?

BUDGET可以去到3萬
宜家我都會考慮埋座地

昨天快試左PROAC D18 及D20R
D18@RADAR: 比得起錢買D1,不如考慮D18,
因為低音,中音,人聲都較D1突出,
不溫不火,一貫英倫味道,夾NAIM冇問題,易推

人總是愛比較
D20R@RADAR: 比得起錢買D18,不如考慮D20R,
各樂器都比D18更清晰,清楚,
鋁帶高音同轉左CROSSOVER都幫左好多
高音高左,低音低左(自己寫完都覺得廢話)
不過說實話,整體少了PROAC味道
鋼琴(由其是高音)亦都少了一種真實感,好像偏差了少許....(高過頭,少左一種跳躍感覺)
可能JUMPER可以改善情況
不過有新買新,冇死錯.....哈哈................

純個人口味分享,不喜勿插
2CH: Accuphase + Yamaha

黃金玩家

76-FC 黑鑽石勲章

CASIO18 發表於 2015-1-18 10:11
pmc23  @xxx即是幾多呢?.我系朋友處曾聽過 naim xs配pmc 23.感覺都吾錯.

見KEYBOARD~

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

ce_tkk 發表於 2015-1-19 17:06
其賨小弟有兩個擔心
1. 聆聽空間(長8-9尺X深8尺),會唔會玩12吋玩唔好呢
2. 宜家因為有小朋友,買書架好 ...

1. 深度可以!

2. 穩陣!小弟對腳架都係在大陸訂造的~

師兄BUDGET可以去到3萬,夠入山葉FX 3啦 腳架都慳返,中高音重要係“鈹”單元添

我愛"山葉"~ 窮入門、有聲出的垃圾小系統~
http://www.post76.com/discuss/vi ... &extra=page%3D1

銀級玩家

ce_tkk 發表於 2015-1-19 17:06
其賨小弟有兩個擔心
2. 宜家因為有小朋友,買書架好 ...

師兄你覺得d18低音夠唔夠?威達showroom好大,我相信佢到咗你屋企後個低音仲會勁D...
我反而怕低音太多所以轉買1sc fe, 依家仲煲緊。低音有時都好夠。
D18 d20r 其實我覺得d18已經好正了。

黃金玩家

Nene 發表於 2015-1-19 21:27
師兄你覺得d18低音夠唔夠?威達showroom好大,我相信佢到咗你屋企後個低音仲會勁D...
我反而怕低音太多所 ...

NENE師兄, FE 幾時買的呵?

銀級玩家

BRAHMS 發表於 2015-1-19 23:23
NENE師兄, FE 幾時買的呵?

幾個月咋,仲未煲好。
(Post76 Android 手機版送出)

黃金玩家

76-FC 黑鑽石勲章

freeworld 發表於 2015-1-16 23:30
B&W  cm6

多謝師兄建議
昨天去試CM6同PM1 @TST SHOWROOM

首先我想講我感覺不是太好
1. CM6 得張高櫈,完全同喇叭唔同LEVEL
而PM1係冇櫈,係冇櫈......
咁多次我都係第一次企向道試喇叭........無奈..........

2. CM6 同PM1 都係拍牆擺,
完全冇深度可言......

3. PM1好難推好.....SENSITIVITY 低,DRIVER細一點....
CM6好似容易玩好一點
量感也是CM6勝一籌...
不過CM6定位一般,有D亂,有點吵耳
完全冇想聽落去的感覺

4. CM6連腳唔使2萬,
PM1 有對DISPLAY 連腳都幾平(啡色),
不過要留意下個唇有花,唔介意可以望下

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
freeworld + 10 + 10

查看全部評分

黃金玩家

上次我去試, 班sales都好似趕收工,

買喇叭, 一定要慢慢試慢慢揀, ching, 下個目標是乜?  記得分享