設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: ce_tkk

[討論] 求喇叭推介(第一集) 之 周街試喇叭 (ATC SCM 11開箱@P.6)

黃金玩家

76-FC 黑鑽石勲章

超級多謝咁多位師兄回覆

我尋日又去試左
PMC Twenty 22 @新漢 - 有深度,不過低音都係輸比PROAC同DALI, 定位/分析一般, 中及高音都好,同埋有少少乾,唔夠性格,
(後來做小小資料技搜集先知佢係monitor 喇叭,個ATL同個分頻器都係出色,不過唔係自己杯茶)
PMC Twenty 23 @新漢 - 有個別因素不能作準, 總之價錢非常合理, 差一點就去馬
唔好問我價錢,我只能說放2手都唔使點蝕
其實自己喜歡22多D,(其實23又唔錯),不過22要配斜腳架又係攪

諗深一層,我對PMC的感覺係- 長放十年,越煲越好,子傳孫的喇叭

反思位
1. 自己都係由睇戲轉玩2CH,所以會特別留意低音(實在、層次等)
2. 自己口味都係重、鍾意加D咪精的喇叭

想問
1. Reference 3A、Harbeth、Miti可以向邊道試?
2. 我聽好多師兄講ATC好難推,靈敏度低,故先剔出
3. Tannoy係咪大昌,可以向邊道試?九龍灣?定要日本訂

希望師兄回覆,超級唔該~

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
freeworld + 10 + 10

查看全部評分

2CH: Accuphase + Yamaha

鑽石玩家

金耳朵基本學員76-FC 藍寶石勲章

ce_tkk 發表於 2015-1-13 09:58
超級多謝咁多位師兄回覆

我尋日又去試左

我上次好似係銅鑼灣圓音見到對 Tannoy...
Turntable: Yamaha GT-2000L
Phono Preamp: ASR Mini Basis
CAS: Innuos Zenith MkII
DAC + Pre: Goldmund Mimesis 11
Active Speaker: Goldmund Logos Tower

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

2. 我聽好多師兄講ATC好難推,靈敏度低,故先剔出

新版ATC已經易推咗,但都需要有足夠能量嘅機種,如大電流或大功率等。

Naim都算是大電流機種,應該推得到,但音色重疊,故不建議選用。

科林玩家

試下forus audio fs688(68se)。與naim非常夾,且聽人聲及弦樂的確一流。

黃金玩家

76-FC 黑鑽石勲章

focus audio fs688不會再試了....
之前上RADAR聽過,又在AV展聽過
純粹自己愚見
我個人覺得FA同KEF沒有什麼大分別......
所以如果買得FA,
不如之前留返KEF R向道

順帶一提,
其實之前別超聽過一對意大利OPERA書架,做緊特價
以性價比來說,真係十分超值
萬元以下算係咁
BUDGET BUYER可以留意下

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

terryc 發表於 2015-1-12 20:44
有100呎就要玩十二吋了

咪臭係
(Post76 Android 手機版送出)

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
terryc + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

CDP: Lite CD22
AMP: Denon PRA 1100, POA 4400 MONO BLOCK
SP: JBL 4312A
PC, SC, IC 丐幫雞線
CAS: i5 ASUS STX

一生追求冷硬標

黃金玩家

76-FC 黑鑽石勲章

tomtomsuccess 發表於 2015-1-13 21:27
咪臭係
(Post76 Android 手機版送出)

唔明,師兄可否講多少少

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

ce_tkk 發表於 2015-1-13 21:57
唔明,師兄可否講多少少

Tom兄同小弟會見議樓主上十二吋三路!

1.我地都擁有緊個別牌子的十二吋喇叭~

2.師兄個耹聽環境同我地接近~

3.師兄你想追求的聽感同我地相似!

所以才覺得大少少的單元才比到你想要的
我愛"山葉"~ 窮入門、有聲出的垃圾小系統~
http://www.post76.com/discuss/vi ... &extra=page%3D1

黃金玩家

76-FC 黑鑽石勲章

尋日度過,
大約8尺X8尺聆聽空間(冇100尺,之前計錯)
用上12吋可以嗎?
會否有駐波問題?

同埋JBL 4429  好似以幾好咁
這一對可以拍埋牆嗎?
哪裡可試?

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

ce_tkk 發表於 2015-1-16 11:56
尋日度過,
大約8尺X8尺聆聽空間(冇100尺,之前計錯)
用上12吋可以嗎?

小弟覺得師兄有個正方型廳都可以上十二吋

離牆最好有尺半(450mm)

駐波就要睇你現場傢私等地理原素~

其實小弟建議可入對二手4312A or 4312mk ll or 4425試下先 合口味後才上一步到位……
因為二手返來的以上model 都可以較易平手走,到師兄中毒後可能上4343呢
窮人幫的某某成員使用中
我愛"山葉"~ 窮入門、有聲出的垃圾小系統~
http://www.post76.com/discuss/vi ... &extra=page%3D1