設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[討論] 求喇叭推介(第一集) 之 周街試喇叭 (ATC SCM 11開箱@P.6)

黃金玩家

76-FC 黑鑽石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

小弟係2CH 新手,想買一對書架喇叭放廳,畢值20K左右
聆聽空間大約100尺左右
聽人聱,女聲,JAZZ為主
器材: Naim CD5xs + Naim XS2

本著俾得錢,咩都試下的心態
去試過:
1. KEF R500 @ Home - 已經聽左成年有多,之前睇戲一路好好地,不過轉玩聽歌就差一點.......
2. ELAC BS244 @ Home - 高音真係出色,中規中舉,沒有太大驚喜,又沒有太大失望,好似冇咩性格
3. ELAC BS403 @ YS13/F - 高音真係非常非常非常出色,低音都清楚,但有少少蒙,唔知關唔關擺位事,因為對喇叭同試坐位近
4. ELAC BS312 @ YS13/F - 金屬音箱,只能說「試過,但完全唔係我杯茶」,完全冇暖聲感覺,不過體積雖小,但量大,定位層次都係勁,準
5. Proac D1 (新版)@ Radar - 睇過背面而先原來出左新版,比起舊版好左少少,不過SALES話新返未煲好
6. Proac D1 (舊版)@ Basement - 定位清析,低音量夠,人聲溫暖
7. Proac D2 @ Radar - 又好過D1少少,不過100尺好似用D1都夠
8. Dali Rubicon 2 @ 原音 - 自己就非常有興趣,樂器清清楚楚數得出來,低音實在兼夾有層次,反應快,大鵬野都輕輕鬆鬆,暫時首選

將來會去試︰Dali Epicon 2, Focal Aria 906, Fortex....
想去試︰ATC SCM 7/11? Reference 3A? PMC Twenty (開倉貨)?
唔想去試︰KEF LS50, R300 (唔想玩KEF喇叭了)

咁多位師兄仲有冇其他建議?可以去邊道試?

P.S.: 尋日老婆話阿女好想聽音樂,
冇開機的情況下係咁向AV櫃前跳同FING頭,
佢叫我好快D買返隻喇叭返來
人生得一老婆叫自己買喇叭,真係幾生修道.....

評分

參與人數 2威望 +15 金錢 +15 收起 理由
BCW + 6 + 6 用家心得
benbenjapan + 9 + 9 用家心得

查看全部評分

2CH: Accuphase + Yamaha

黃金玩家

76-FC 黑鑽石勲章

超級多謝咁多位師兄回覆

我尋日又去試左
PMC Twenty 22 @新漢 - 有深度,不過低音都係輸比PROAC同DALI, 定位/分析一般, 中及高音都好,同埋有少少乾,唔夠性格,
(後來做小小資料技搜集先知佢係monitor 喇叭,個ATL同個分頻器都係出色,不過唔係自己杯茶)
PMC Twenty 23 @新漢 - 有個別因素不能作準, 總之價錢非常合理, 差一點就去馬
唔好問我價錢,我只能說放2手都唔使點蝕
其實自己喜歡22多D,(其實23又唔錯),不過22要配斜腳架又係攪

諗深一層,我對PMC的感覺係- 長放十年,越煲越好,子傳孫的喇叭

反思位
1. 自己都係由睇戲轉玩2CH,所以會特別留意低音(實在、層次等)
2. 自己口味都係重、鍾意加D咪精的喇叭

想問
1. Reference 3A、Harbeth、Miti可以向邊道試?
2. 我聽好多師兄講ATC好難推,靈敏度低,故先剔出
3. Tannoy係咪大昌,可以向邊道試?九龍灣?定要日本訂

希望師兄回覆,超級唔該~

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
freeworld + 10 + 10

查看全部評分

黃金玩家

76-FC 黑鑽石勲章

avlam 發表於 2015-1-17 23:51
非常認同

其賨小弟有兩個擔心
1. 聆聽空間(長8-9尺X深8尺),會唔會玩12吋玩唔好呢
2. 宜家因為有小朋友,買書架好似唔穩陣,有D擔心,
如果JBL12吋,見淘寶到有木腳架,穩陣嗎?

BUDGET可以去到3萬
宜家我都會考慮埋座地

昨天快試左PROAC D18 及D20R
D18@RADAR: 比得起錢買D1,不如考慮D18,
因為低音,中音,人聲都較D1突出,
不溫不火,一貫英倫味道,夾NAIM冇問題,易推

人總是愛比較
D20R@RADAR: 比得起錢買D18,不如考慮D20R,
各樂器都比D18更清晰,清楚,
鋁帶高音同轉左CROSSOVER都幫左好多
高音高左,低音低左(自己寫完都覺得廢話)
不過說實話,整體少了PROAC味道
鋼琴(由其是高音)亦都少了一種真實感,好像偏差了少許....(高過頭,少左一種跳躍感覺)
可能JUMPER可以改善情況
不過有新買新,冇死錯.....哈哈................

純個人口味分享,不喜勿插

黃金玩家

76-FC 黑鑽石勲章

freeworld 發表於 2015-1-16 23:30
B&W  cm6

多謝師兄建議
昨天去試CM6同PM1 @TST SHOWROOM

首先我想講我感覺不是太好
1. CM6 得張高櫈,完全同喇叭唔同LEVEL
而PM1係冇櫈,係冇櫈......
咁多次我都係第一次企向道試喇叭........無奈..........

2. CM6 同PM1 都係拍牆擺,
完全冇深度可言......

3. PM1好難推好.....SENSITIVITY 低,DRIVER細一點....
CM6好似容易玩好一點
量感也是CM6勝一籌...
不過CM6定位一般,有D亂,有點吵耳
完全冇想聽落去的感覺

4. CM6連腳唔使2萬,
PM1 有對DISPLAY 連腳都幾平(啡色),
不過要留意下個唇有花,唔介意可以望下

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
freeworld + 10 + 10

查看全部評分

黃金玩家

76-FC 黑鑽石勲章

首先要多謝TERRY CHING私下俾左好多大吋數喇叭的意見
但始終同大喇叭無緣
去新機場睇4312E 又擦走號碼,轉個KNOB又沙沙響
去惠康又太多貨在兩旁,試唔到隻YAMAHA 1000

經過2個月左右尋尋覓覓...
最後揀左佢,因為佢的中音實在甜美同突出,低音量都夠
聽JAZZ同女聲好舒服
價錢上合理,性價比高

真係唔係好多地方有得買ATC,
有心睇書架的師兄,
又或者想買PROAC夾NAIM的師兄不防去聽下,
ANYWAY, 真係好鬼死重.......

原廠膠紙加鐵釘

雙層紙箱保護

幾頁的說明書同出廠簽紙

實在急不及待了

實木,重料單元,冇氣孔

新的高音單元

可以行BI-WIRE

防止阿女手多多.......

同場加影.......
(遲D唔疊機架啦......抖下先再買機架啦.....荷包硬化中)

出開旺角買埋隻ELAC試機碟.......

一開聲,真係好好好好好好滾動........

評分

參與人數 12威望 +121 金錢 +121 收起 理由
Samsamsam21D + 1 + 1
臭鼬鼠 + 10 + 10 超正!
ykluk + 20 + 20 超正!
oldappletree + 10 + 10 用家心得
fkbong + 10 + 10 用家心得
fungl + 10 + 10
hksarac + 10 + 10 絕對認同
HenryHou1 + 10 + 10 超正!
terryc + 10 + 10 超正!
momolee + 10 + 10 超正!
pclai2000 + 10 + 10
ilavbnm + 10 + 10

查看全部評分

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

雖然樓主話係聽人聲,女聲,JAZZ為主, 但睇你comments好似著重分析力爽快聲底重於感情, 小弟用開ATC, 我估未必係你杯茶, 唔係話ATC快唔到, 而係要佢做到又爽又快, 我諗Naim CD5xs + Naim XS2真係窄少少....

要推介, 小弟一定話ATC, 不過你喜好我會估Reference 3A或者Dali Epicon 2可能啱你啲~~!!

星級玩家

為何不考慮Harbeth?
(Post76 Android 手機版送出)

星級玩家

星級玩家

黃金玩家

如果試ATC 11,不如試19,不過超了你不直

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

"老婆叫自己買喇叭" 好

銀級玩家

冷門d試試Miti 對書架

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

正常Naim應該要夾啲反應快啲喇叭,以師兄聽歌取向,ProAc應該係首選,但Dali更值得推薦使用,有時間也可以去聽吓Spendor。

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

有100呎就要玩十二吋了