設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: ce_tkk

[討論] 求喇叭推介(第一集) 之 周街試喇叭 (ATC SCM 11開箱@P.6)

黃金玩家

76-FC 黑鑽石勲章

fkbong 發表於 2015-4-6 13:25
恭喜晒Ching!
我都係用新scm11,atc喇叭音色靚,性價比又高!用過之後就會覺得其它喇叭唔知道憑什麼可以 ...

係呀.....試過好多都係最鍾意個喇叭出果種味道

師兄你用咩AMP推呢?
2CH: Accuphase + Yamaha

黃金玩家

76-FC 黑鑽石勲章

ilavbnm 發表於 2015-4-6 11:01
或者...留返D錢...唔換機住...入返隻IWC都好喎...

兩位都有錢...
我只係窮人新手一名...
玩唔起咁多野

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
terryc + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

2CH: Accuphase + Yamaha

1萬

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

ce_tkk 發表於 2015-4-6 13:40
兩位都有錢...
我只係窮人新手一名...
玩唔起咁多野

又一個自稱"窮人"...{:9_422:}
上次有個自稱"破產"...但係戴"黑面金鋼地拖"...
i=I
l=Love
a=Audio
v=Video
b=But
n=No
m=Money

銀級玩家

ce_tkk 發表於 2015-4-6 13:37
係呀.....試過好多都係最鍾意個喇叭出果種味道

師兄你用咩AMP推呢?

我都係鍾意佢嘅味道,有感情又夠真實,聲音又全面,好似企咗係面前唱歌咁,煲半年後仲正,小弟剛過半年,聲音比初時再進一步,中毒後ching你只會向佢對上型號升级 ,小弟現用Electrocompaniet EC4.8+AW120推,只有120W都推得不錯,個性都幾百搭,新款ATC已經比舊版易推,高音又靓,我之前都用過新Scm7, 你選SCM11一定冇錯,只會越聽越喜歡,個人覺得認真不錯。

高級玩家

各位師兄,小弟聽過 ATC 確實都幾鍾意,中頻真係冇得頂~ :D
我而家用緊 Krell 550i + Elac BS403,聽各樣都係好清晰,但係就可以話係無感情,雖然音場好闊
唔知 Krell 夾唔夾 ATC..... ^^"

另外想問下,我間房80呎左右,換左幾對前,後或者下氣孔嘅都係有d 駐波問題 (BS403下氣孔,駐波問題比較少)
唔知 ATC 呢d 底音反射孔嘅設計對駐波會唔會有幫助呢? ^^"
DAC: Chord QuteHD+LPS
Int. AMP: Krell S550i
Speaker: ATC SCM7+FD2
Surround Pre-AMP: Nuforce AVP-18
7ch Power AMP: AudioLab 8200x7
Surround SPK: Monito

黃金玩家

gutgut 發表於 2015-4-6 14:40
各位師兄,小弟聽過 ATC 確實都幾鍾意,中頻真係冇得頂~ :D
我而家用緊 Krell 550i + Elac BS403,聽各樣 ...

師兄會唔會搞錯咗,ATC係密封箱設計唔係低音反射喎

高級玩家

I'm a scm11 (new ver.) user too. (amp:luxman 505ux)

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
momolee + 10 + 10

查看全部評分

AMP:Luxman 505ux->AR Triple C 8800 DAC:DA-250->AudioArt Power1->XLR: inakustik NF803->USB:Cardas clear,SPK:JBL 4429->inakustik ls603+ls603 jumper,Supr

黃金玩家

fkbong 發表於 2015-4-6 14:02
我都係鍾意佢嘅味道,有感情又夠真實,聲音又全面,好似企咗係面前唱歌咁,煲半年後仲正,小弟剛過半年, ...

新的ATC 音盆膠邊已經是薄了軟很多,以前的20,像車呔內膽那樣,要煲一年。
ATC出名的是音準和音樂感很吸引,聽各種類型音樂都得,爆又得,斯文又得,易擺位;如是享受音樂,真的是可聽還世。

黃金玩家

gutgut 發表於 2015-4-6 14:40
我而家用緊 Krell 550i + Elac BS403,聽各樣 ...

ATC SCM7,11,19,40都是密封式,(即氣墊式),SCM50以上才是低音反射式。80呎用19都唔bum最緊要左右有地方讓底音散走

Krell的音式一定夾ATC,放心

高級玩家

HenryHou1 發表於 2015-4-6 17:01
師兄會唔會搞錯咗,ATC係密封箱設計唔係低音反射喎

打漏左隻字

"唔知 ATC 呢d (冇)底音反射孔嘅設計對駐波會唔會有幫助呢? "

DAC: Chord QuteHD+LPS
Int. AMP: Krell S550i
Speaker: ATC SCM7+FD2
Surround Pre-AMP: Nuforce AVP-18
7ch Power AMP: AudioLab 8200x7
Surround SPK: Monito