設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: tlsk

[私人收藏] 大家齊來曬下非賣品!

鑽石玩家

Msuper 發表於 2018-4-8 17:50
psb兄,我其實係台灣買碟經驗唔算好多,但感覺唔多良好,因為我覺得台灣人普遍 keep 得 d 全新碟狀態唔好 ...

Msuper 兄 , "佳佳"唱片網店小弟周有時睇揾資料,但就未幫襯過,好多嘅碟都註明"存貨有限,可能缺貨",小弟至怕退錢呢啲麻煩嘢 。"五大唱片"幫襯咗差唔多都有 5-10年,如果今日訂聽日就掛號信紙盒備貨出貨,佢哋仲及時俾郵件追蹤號碼,貨真價實,隻隻 CD 都重新密封靚靚,次次都好滿意,唔係都唔會週時幫襯,仲有另一間 pchome 都係,幫襯佢哋真係好放心。

評分

參與人數 5威望 +100 金錢 +100 收起 理由
NAD + 10 + 10 俾個Like你啦
Grandmaster + 10 + 10 絕對認同
窮小子 + 50 + 50 psb ching 好 ~ 小子又學到嘢啦!
Msuper + 10 + 10 聽日分享自己心口有個_勇_字慘叫搵碟個案!.
tlsk + 20 + 20 超正, 精彩買碟報告,一定要加分!.

查看全部評分

鑽石玩家

阻我儲碟者肥五十磅 世紀魔鬼赤貧碟二號

76 榮譽慈善家勲章

psb 發表於 2018-4-10 21:31
Msuper 兄 , "佳佳"唱片網店小弟周有時睇揾資料,但就未幫襯過,好多嘅碟都註明"存貨有限,可能缺貨",小 ...

PSB兄,我諗大部人同你一樣只會去大型網站購物如阿媽信、易悲、也苦、唱片公司網站,我病甩霉心口有個"勇"字,話說有一日係網上打關鍵字時搜到一個汶萊網站,裡面有只全新未開封舊版黑膠,雖然我有猶疑幾日但最終都係卜鎚去馬!到收貨時乜只碟膠袋外面睇有污穢既,跟住梗係拆袋驗身,奶野啦係二手貨!賣家解釋係以前係香港買的碟以為全新,最後賣家退回少少錢完結,如果我要攞全數退款要負責比運費運返只碟返去!禁扣番快遞錢我都無著數就作罷!

以後我仲夠唔夠薑禁勇買碟?唔定架睇下咩碟幾罕有同價錢,博贏就莊家博輸就傻瓜囉! {:9_405:}

評分

參與人數 5威望 +180 金錢 +180 收起 理由
Grandmaster + 10 + 10 用家心得極具參考價值
tlsk + 20 + 20 報告非常詳盡,很值得參考.
psb + 50 + 50 用家心得極具參考價值
dc903 + 50 + 50 game theory
窮小子 + 50 + 50 M仔巧多功課交哇~網購最好當面交收.

查看全部評分

白鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

Msuper 發表於 2018-4-11 20:06
PSB兄,我諗大部人同你一樣只會去大型網站購物如阿媽信、易悲、也苦、唱片公司網站,我病甩霉心口有 ...

小子無網購都好耐啦 ( 2手碟 )    下下要天價成交

2手店都5好得好多 , D舊裝頭版CD 真係無機會再買...

往日 輕鬆又儲 1個 round ,

現在 ~   ~ 1隻 難求 !!

評分

參與人數 5威望 +150 金錢 +150 收起 理由
km3232 + 20 + 20 富兄.,..新年快乐。。大家好!!!!.
Msuper + 10 + 10 里都自招平價入了幾手留機會比其它有心人啦.
tlsk + 20 + 20 絕對認同,宜家多數買新板.
psb + 50 + 50 富兄,網購有時會執到價錢平嘅筍嘢㗎.
dc903 + 50 + 50 富兄都儲晒啦,hehe

查看全部評分

鑽石玩家

Msuper 發表於 2018-4-11 20:06
PSB兄,我諗大部人同你一樣只會去大型網站購物如阿媽信、易悲、也苦、唱片公司網站,我病甩霉心口有 ...

明白 MSuper 兄你感受,有時遇到心頭好又只得一位賣家,都會諗吓搏一搏。MSuper 兄你網購真係要好小心 , 最怕最怕就係賴嘢,聽過好多淘寶/Carousell 賣家唔係好有誠信,不愉快事件亦聽過唔少,小心駛得萬年船,Ebay 都好啲,到目前為止未賴過嘢。儘量查下賣家嘅顧客評估同買賣紀錄 ,好多都信唔過,特別係果啲做過冇幾單買賣嘅賣家,可免則免費事賴嘢。跨國大型網絡公司如五大唱片/山海山/Yesasia /Amazon UK/DE/JP/US,PCHOME ...... 等等就安全啲 , 佢哋嘅服務真係超班。譬如 Amazon UK,小弟曾經電郵佢哋話已經14日但仲未收到貨品,佢哋嘅顧客服務部就即刻用 FEDEX 速遞送出同樣嘅貨品,完全免費,而且仲話如果重複收到兩個 shipments,就當係Amazon 嘅小小心意,可以將重複嘅貨品捐贈俾朋友,三個星期後小弟最終亦都收到延遲嘅第一批貨品 , 覺得有點愧意...

評分

參與人數 5威望 +100 金錢 +100 收起 理由
Grandmaster + 10 + 10 用家心得極具參考價值
窮小子 + 50 + 50 由其廣東舊版~外國網較難幫到手!.
Msuper + 10 + 10 外國信譽網有可取地方,但未必有我要搵的碟.
tlsk + 20 + 20 用家心得極具參考價值!

查看全部評分

鑽石玩家

76 榮譽慈善家勲章

psb 發表於 2018-4-11 22:03
明白 MSuper 兄你感受,有時遇到心頭好又只得一位賣家,都會諗吓搏一搏。MSuper 兄你網購真係要好小心 ,  ...

多謝 PSB兄提議,其實邊個網搵邊個歌手的碟已經係定數,基本上我開始儲陰陽樂隊都超過兩年係時候要埋單結帳了,我依家只會集中只搵陰陽樂隊,就算我想買多少少韓國女歌手李貞賢的碟都要押後!

陰陽樂隊舊版碟……基本上極度罕有會出現阿媽信(我無乜見過),易悲都唔多(不過最近反而係馬來西亞易悲搵到全新馬版磁帶及全新馬版CD),也虎間中都會有/天旋地轉對比就少過也虎,淘寶寶係近半年我經常淘到好野的地方!
總結我上網搵碟好晒時間,打好多關鍵字,唔係真係打 "太極" "太極樂隊" 就夠,PSB兄你係過來人你實明白關鍵字的範圍有幾大。近來我已經係HK網站搵唔到我要的貨物,反而係淘寶寶搵到兩只罕碟,另外淘寶寶有大量香港卡式帶/馬版卡式帶(全新/二手都有),根本呢 d 卡式帶唔大機會係香港搵到。依家淘寶寶真係唔同幾年前少了好多 A貨,當買家確認收到貨後無問題淘寶寶先放錢比賣家,主要保障買家多 d !另外真係事實,我相信最近10年內香港的頭版中文CD已經上了 7~8成返大陸,留係HK的卡式帶就更加小,我唔係淘寶寶搵貨根本無可能搵齊我要的貨呢!
暫時到目前為止,我係淘寶寶的買碟/買帶的經歷還是可以的!

哈哈,富友友,里幾年前平價掃了幾手貨仲唔知足,里都食到飽飽啦仲霸住個食客位唔走;留番機會比其它排梗隊想儲碟的師兄啦!當做下善事囉 !

評分

參與人數 7威望 +240 金錢 +240 收起 理由
dc903 + 50 + 50 碟碟專家啦
psb + 50 + 50 用家心得極具參考價值
tlsk + 20 + 20 M兄買碟心得,相當具參考價值!
窮小子 + 50 + 50 眼見(同胞)大手掃廣東舊版~小子略盡綿力.
ernietse + 50 + 50 用家心得極具參考價值

查看全部評分

鑽石玩家

Msuper 發表於 2018-4-12 00:25
多謝 PSB兄提議,其實邊個網搵邊個歌手的碟已經係定數,基本上我開始儲陰陽樂隊都超過兩年係時候要埋 ...

唔記得講,唔同族群內外國 facebook 同 Carousell 間中都有買 CD

評分

參與人數 4威望 +90 金錢 +90 收起 理由
Grandmaster + 10 + 10 絕對認同
Msuper + 10 + 10 最緊要搵到心頭好,PSB兄繼續努力加油.
tlsk + 20 + 20 報告非常詳盡
窮小子 + 50 + 50

查看全部評分

白鑽玩家

danny.chan~羊爸抱羊B.唱兒歌~

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章

這張舊年入
原來有簽名喎

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

評分

參與人數 4威望 +130 金錢 +130 收起 理由
Msuper + 10 + 10 有垃圾_唔錯,唔知_好心分手白版會否天價.
tlsk + 20 + 20 呢隻正呀!
ernietse + 50 + 50 oh! one of Danny-Sheep-Sheep-Angels
窮小子 + 50 + 50 揾番巧音小姐出來~打佢手仔...hehe.

查看全部評分

鑽石玩家

76 榮譽慈善家勲章

窮小子 發表於 2018-4-5 10:50
~ 睇咗巧耐 , 的確巧新淨

只要肯用功  一定好武功 !
此話真係無錯 (緣份可以自己制造既!得左 !)

自己臉皮夠厚而攞返黎的一只碟 (好有紀念價值) !

哈哈富友友,呢只碟仲新淨呀(全新) ;有里既蒨文喎!

阿慈 = 當年江欣慈

[youtube]JmIuM4WzfMo[/youtube]

當年1991年果屆唔怪之得雙冠軍,鄭中基作既呢首音樂真係巧正!兩首冠軍都正爆!
[youtube]qSiGIOf5jYA[/youtube]

[youtube]xXV8bl8zvBU[/youtube]

[youtube]uyxQv3e5zJU[/youtube]

x

評分

參與人數 6威望 +230 金錢 +230 收起 理由
dc903 + 50 + 50 有e隻碟,全新12蚊舖毛
Grandmaster + 10 + 10 報告非常詳盡
tlsk + 20 + 20 M兄出手,果然不同凡响,正!
ernietse + 50 + 50 等我仲以為士多啤梨蘋果橙係原創作品添.
psb + 50 + 50 正到爆
窮小子 + 50 + 50 嘩! 見證當年樂壇百花齊放~今非昔比.

查看全部評分

鑽石玩家

76 榮譽慈善家勲章

又係時候出來攪下 tlsk 兄個場了!

上次CASH 25週年~漏了介紹呢首歌,幾巧聽有茂人識 ?
[youtube]3FMhGm9SG7I[/youtube]

[youtube]CLG6hpthqRI[/youtube]

x

評分

參與人數 5威望 +220 金錢 +220 收起 理由
psb + 50 + 50 超正, 一定要加分!
窮小子 + 50 + 50 M仔早晨~隻碟(碟身)新到巧似未播過.
tlsk + 20 + 20 M兄又揾到隻正嘢!
dc903 + 50 + 50 M兄已毒入心胸,舖毛都要埋!可喜可賀。.
ernietse + 50 + 50 青春真係無敵, 你睇下佢哋當時幾小鮮肉.

查看全部評分

白鑽玩家

danny.chan~羊爸抱羊B.唱兒歌~

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章

Msuper 發表於 2018-5-15 22:59
又係時候出來攪下 tlsk 兄個場了!

給M兄參考的

x

評分

參與人數 4威望 +135 金錢 +135 收起 理由
tlsk + 20 + 20 資料非常詳盡。
窮小子 + 50 + 50 羊爸早晨 ~ 幫到手
Msuper + 15 + 15 多謝晒羊老爹資料,收到收到晒!.
ernietse + 50 + 50 sheep-san is helpful, any info for me

查看全部評分