設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: Andykong

[DAP播放器] Cayin N6: 雙 1792A DSD128+ISO (新 v4.3固件 pg 106)

銀級玩家

熊仔個價平d

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

royalsuen 發表於 2014-12-30 00:02
熊仔個價平d

https://www.facebook.com/JabenHK ... 63776567412/?type=1

終於有貨到!

早買早享受 .... 呵呵呵!
音源:DS411j + D100Pro Deluxe
解碼:Yulong D8, Cayin iDAC-6
耳擴:Schiit Ragnarok, Cayin IHA-6, HA1AmkII
耳機:HE6, Alpha Dog, ESP/950
HD800, HD700, HD540G, HD540-I, HD250-1, HD520, D7000,  NAD HP50

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

mister_k 發表於 2014-12-29 18:20
小弟用的是新版16pro。另想問Andy兄,有冇出現每逢播放第一首歌時就會有停咗一停嘅情況出現?

題外話, ...

我齋玩動圈,最初開始玩時的幾條動鐵都好快出左,所以對近期 DAP 夾動鐵情況不太瞭解,但我早期玩的 DX50 和 Dx100 卻好像是夾動鐵會爽 D!

經你一說,特別留意下確是有類似的問題,我會形容那是「窒」了一下,按 Next 和 Prev 是不會有的,但選了歌後按 Play 便會間中有這個情況,睇 Time Meter 是大約在 第 6 秒的位「窒」的,這間中的情況可能是和制式有關的,因為FLAC 好像會比較容易「窒」。

我用最典型的急救方法 -  襟 Reset!用針拮完機底的 "Reset" 制後再試,神奇地不再「窒」了。問題是現在試唔到是什應情況或 combination 之下會出現「窒」的情況!可能一兩日後再試一下才能確認。

師兄可以試下拮 "Reset" 是否可以解決問題。

其他有 N6 的用家也留意這個問題,有「窒」的話,記錄大約情況和檔案制式來講聲,待收集到足夠的個案可向 Cayin 提出求跟進!

靠估的話這是 MCU RAM buffering 的問題,真係有事相信可以經 firmware 修正。

耳擴:Schiit Ragnarok, Cayin IHA-6, HA1AmkII
HD800, HD700, HD540G, HD540-I, HD250-1, HD520, D7000,  NAD HP50

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

kcmak43396 發表於 2014-12-29 19:23
1964v6無帶身上,現用Westone W4R試聽中,感覺比DX90量,力度均有所提升20-30%以上,音質也暖和和醇厚。
...

閒置時“自動関机”呢個係好建議,我都想有!

感覺到 Cayin 放了心機去提高部機的穩定性,所以 N6 唔會好似以前 D 國磚咁成日 hang 機或 reboot, 但功能上確有增潤的空間!

我試 DX90 時都係 W4,我覺得比音色 X5 好小小但較平淡,解釋和音場都唔似係用兩粒 9018k2m 既效果,但就未用 N6 試過 Westone 耳機!

我部 N6 無開始播音樂的 PoP 聲但有關机的“pop”聲,不過開機和關機有 relay 聲而導至 speaker /headphone 有爆音其實玩 HiFi 大機都好常有,所以以前習慣了一定的開機和關機次序,玩 headfi 就習慣了開機後插 headphone, disconnect headphone 後才關機,所以開機和關機的爆音對我影響不大。

HeadFi 有用家淘左部 N6 有類似的情況, Cayin 有回應到,師兄不妨參考下 #176 ~ #187 之間的對話內容  

http://www.head-fi.org/t/740557/ ... o/165#post_11165727

嗱,都係個句,我無建議你做或唔做任何野,我轉 link 炸,你最後點做與我無關架,第日上人鋪頭試野比人眼超超就唔好啦!

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

royalsuen 發表於 2014-12-29 20:48
師兄請不要介意
我個人認為N6 整體的聲音應是中性偏冷和偏薄的,而我試過DX90才是偏暖偏厚,這個是因為DX ...

我都覺 N6 的調音是中性偏小小冷,我初聽時也奇怪以膽機出名的 Cayin 竟然不走暖厚路線,後來聽多了發現 N6 的重播會帶鬆和潤的感覺,我覺得前者(中性偏小小冷) 可能是有利發揮高解拆力,後者則可令人持久聽而不疲,這樣的調音是一個比較小見的組合。

星級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

diff 發表於 2014-12-28 23:09
可以pm 條link 黎睇下

3500人仔ok wor

$3500淘寶買入,因朋友突然放棄唔買,現多一部n6,可原價出售,有冇人有興趣,有就pm留電話,機預星期四或五到。

專業玩家

Andykong 發表於 2014-12-29 16:12
非常好,我還未問已經有師兄將問題 KO 了!

師兄認為 N6 的調音對 K/J Pop 算協調嗎?感覺 J pop 的走向 ...

我唔係好明點先算協調...姐係甲唔甲聲?
我自己用隻國產8單元CM[幾年前X師父出品]都算ok....
試隻DENON D5000就怪怪地..D聲好尖下...不過隻D5000放多過聽...可能要RUN-IN下先會好D...

銀級玩家

享受音樂給自己的自由空間

kcmak43396 發表於 2014-12-29 13:02
今日終於從朋友手中接過N6,比想像中大部。
接上USB充電器,原來廠方已預先充滿啦!
仍未有時間試聽。{:6_146 ...

無錯
這台機在相片中看感覺是不大部的
但拿上手後感覺比MA8 / 9大部一點 (橫切面面積)

只是沒有這麼厚 (薄1/3)
好聲音
沒有最好,只有更好。
不是追求器材價格,而是講求器材配搭。
不是只聽音質音色,而是符合個人口味。
不是只看音評吹噓,而是親身耳聽為實。
PCMM1 Jun09

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

賢~ 發表於 2014-12-30 02:40
我唔係好明點先算協調...姐係甲唔甲聲?
我自己用隻國產8單元CM[幾年前X師父出品]都算ok....
試隻DENON D ...

協調就是能否將曲風發揮得好,優點有充份表達,弱點有補足!曲風是飄逸輕靈的話,調音太重和厚便會失了神緒。曲風偏高頻多的話,DAP 的高頻必須夠滑否則好易拮耳!

科林玩家

抵玩過ak