設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: Andykong

[DAP播放器] Cayin N6: 雙 1792A DSD128+ISO (新 v4.3固件 pg 106)

黑鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76-FC 藍寶石勲章

amdwii 發表於 2014-12-27 19:48
香港有行貨未?見價格網有價,但唔知有冇貨?有冇ching 可以回應下,另外唔知呢部同AK120 比,是否同級? ...

玩過AK幾部機,最鐘意AK120II,但N6同AK120II比,N6既力水,密度,控制力同分析力都較120II優勝。而120II優勝既係佢既調音同外型輕巧方便。如果你問係咪同120同級我可以答你佢比120II再高一級。
(Post76 Android 手機版送出)
服役中WM1Z + Ten5

星級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

keigo912 發表於 2014-12-27 23:24
玩過AK幾部機,最鐘意AK120II,但N6同AK120II比,N6既力水,密度,控制力同分析力都較120II優勝。而120II ...

多謝你的回答,睇來要出mk 試機
唔知買大陸板好定港板,大陸板有64gb card 送,但保養到麻煩點

進階玩家

大家好,我係有DX100,去完深水保聽過,其實真係唔錯,不過DX100 3頻果種平衡感真係好正,但DX100電真係小得可憐,正常得5個小時.
今次呢個我想買,但官方話7小時,我想問如果開推力最大,音量高D得唔得?
我真係想要部機可以聽耐D!!!!

進階玩家

原來240可以聽成11個鍾,AK真係有佢的價值!!!

銀級玩家

dick99760 發表於 2014-12-28 03:13
大家好,我係有DX100,去完深水保聽過,其實真係唔錯,不過DX100 3頻果種平衡感真係好正,但DX100電真係小得可憐 ...

可能我呢部係新機,舊電未warm up
滿電到用盡只聽到六個鐘
主要係flac, 同埋音量只係20格(總共100格),使用低增益

銀級玩家

dick99760 發表於 2014-12-28 03:34

呢個又真
我部calyx m只可以聽到3個鐘多少少,跟本不夠一日使用

如果講求電量的,cowon 的機也是一個保證

進階玩家

royalsuen 發表於 2014-12-28 15:00
可能我呢部係新機,舊電未warm up
滿電到用盡只聽到六個鐘
主要係flac, 同埋音量只係20格(總共100格),使 ...

新電都係得6個鐘?仲要新機新電

銀級玩家

dick99760 發表於 2014-12-28 15:54
新電都係得6個鐘?仲要新機新電

通常充放幾次先會進入狀態
我今晚會再試一下

高級玩家

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

dick99760 發表於 2014-12-28 03:13
大家好,我係有DX100,去完深水保聽過,其實真係唔錯,不過DX100 3頻果種平衡感真係好正,但DX100電真係小得可憐 ...

其實我在 24 號出過一次 battery test,我是 19號朋友在內地收機後開始幫我都煲機,到 23號應剛好煲了 100 小時左右,電池大約叉了 5 個 cycle 吧 (每日 drain 一次電) 。

http://post76.hk/forum.php?mod=v ... ;page=17#pid3331292

當時是煲機途中,部機是滿電的,就咁拔 USB 線然後開手機 Time, 其他 condition 就是煲機時的 setting:
耳機是 ER4B
High Gain
Vol = 75
全是 16/44.1 的 WAV 檔案

中間只著過2-3 次 screen 來 check battery status, 到最後 2% 時帶住來聽,到自動關機便停 stop watch. N6 有 battery protection 的,用到停機都唔會死 battery, 一陣再開機會見到仍然顑 2% 電,這是我在 Beta test 時問過工程師所以我先敢用自已部機來玩 battery test.

我相信呢個 batter test 較接近廠方 battery claim 的 test procedure, 不過佢地會用低阻 耳 gain, low gain, low vol. 來儘量廷長,因為我呢個 condition 算將個 amp 推得幾儘,部機長期暖的,不過 DAC 就未 peak load.  依我這個 test 來算,話 N6 有 7~8 小時 batter life 算是可信的,我相信大部份廠在做到呢個 result 的話會 claim 8 小時。

但雖然有 protection circuit, 我都要出 disclaimer 保障下自已,battery drain 不排除對電池產生損耗,各位試做 battery test 之前請自行認識可能存在的風險。

和 DX100 比的話,除了 single charge battery life 的續航指標,還有一個優點是可以 USB差電,而且算差得幾快,我用大個隻小米充電寶可以 三小時左右完成 (關機差電),而且邊充邊聽是可行的,會叉得慢但唔會插住 charger 都見到個 battery count 一路跌咁恐佈。

我也曾對 N6 的續航表示可以長 D 就最好,我自已的指標是 10 小時續航算是滿意, 8 小時算可以接受,6 小時是吊鹽水,不足 6 小時的話是不考慮了。  以上的數字是可以 USB 隨時差電計,如不能用 USB 差電的話,我會要求加多兩小時了。師兄不如你分享下你對續航的要求?

其實無估到有人用 AK240 來和 N6 比較,相差 4 倍的價錢,如果只是續航優勝點便是笑話了,就算用 AK120II 來比較我也覺得很奇怪。  AK240 在產品設計上明顯拋離 N6 的,無論做工,用料,屏幕,操控,內存等都贏 N6 唔止一班,技術上 AK240 可以播 DST 封裝的 DSD 檔, 暫時未見到有國磚能突破這個 DSD barrier,所以 N6 能對應直解SACD  ISO  也於事無補,只要內容是 DST 封裝,就算拆解到 ISO 成 individual tracks 也播咁到!

我自已也是 DX100 用家,我揀 N6 的原意就是一次過 replace DX100 和 X5 兩部 DAP, 暫時來說我對這個決定算滿意的!
音源:DS411j + D100Pro Deluxe
解碼:Yulong D8, Cayin iDAC-6
耳擴:Schiit Ragnarok, Cayin IHA-6, HA1AmkII
耳機:HE6, Alpha Dog, ESP/950
HD800, HD700, HD540G, HD540-I, HD250-1, HD520, D7000,  NAD HP50