設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: psb

[私人收藏] 陳慧嫻原版大碟CD + 從頭認識12CD Boxset套裝

鑽石玩家

阻我儲碟者肥五十磅 世紀魔鬼赤貧碟二號

76 榮譽慈善家勲章

窮小子 發表於 2018-1-11 13:56
小子 1隻 ( 君姨 ) CD 都無 !!

## 印象中 羊羊C兄 & M仔 係呢方面專家

首先我唔係專家,只是買舊版碟前一定會做功課免比人搵笨。
君姑最後一夜有三個版:天龍銀面、天龍金面及天龍橙面,銀面是第一版,按生產次序又分1B1/1B2/1B3 (傳說中沒有1AX版),之後的再版金面/橙面就是1B後的數字/字母如1DX……2AX……等等
另外,第一版銀面封面右上角有三角貼紙$89.50 金面及橙面則沒有。

1B2 (圈的下方)

1B3 (圈的右方)

左_為金面, 右_為橙面 (網上找的圖片)

其實買呢款出過禁多版的舊款碟,一定要拆包裝睇只碟顏色及內圈碼判斷;要將一只二手碟重新密封包裝難唔到強國人,PSB兄發的圖(所謂全新)封面無三角貼紙$89.50 都幾肯定唔係銀面版。 RMB300 連二手的銀面天龍版都買唔到呢更何況全新!
如果以上資料有錯漏,請其它師兄糾正,謝謝!
dc903羊粉兄有齊銀面、金面及橙面,他亦可以補充資料。

剛剛找資料,找到 Johnnymak1967大師兄以下教導,借來引用參考。

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

評分

參與人數 5威望 +180 金錢 +180 收起 理由
dc903 + 50 + 50 搵日找齊出來
Grandmaster + 10 + 10 用家心得極具參考價值
psb + 20 + 20 正到爆
窮小子 + 50 + 50 答得好好鴉 ~ 係咪
ernietse + 50 + 50 佢除定粒鈕等你同佢最後一夜, 唔知你準備好.

查看全部評分

鑽石玩家

Msuper 發表於 2018-1-11 20:47
君姑最後一夜有三個版:天龍銀面、天龍金面及 ...

犀利! 多謝 Msuper 兄指點迷津,呢隻小弟已有 AQCD 再版,但見 ebay 德國賣家有件咁嘅全新嘅1987老土牛仔褲賣三舊水 , 好奇口痕問下 , 但都唔係完全冇可能嘅,好多外國佬收收埋埋好多全新未拆陳年舊碟當草...

x

評分

參與人數 5威望 +130 金錢 +130 收起 理由
dc903 + 50 + 50 Nice
Grandmaster + 10 + 10 超正
Msuper + 10 + 10 買全新碟真係要非常小心
CDROMRW + 10 + 10 三舊,豪畀佢啦!可能執番三千以上!.
窮小子 + 50 + 50 都話佢地係專家架啦~希望幫到C兄.

查看全部評分

鑽石玩家

Msuper 發表於 2018-1-11 20:47
君姑最後一夜有三個版:天龍銀面、天龍金面及 ...

呢位德國賣家嘅港產碟都唔少,其中佢嘅呢隻千嬅就真係全新,因為小弟都有一隻一模一樣嘅

x

評分

參與人數 4威望 +120 金錢 +120 收起 理由
dc903 + 50 + 50 Ok喎
Grandmaster + 10 + 10 絕對認同
窮小子 + 50 + 50 M仔講得岩~呢類全新碟巧少有問題.
Msuper + 10 + 10 呢只有唱片鋪貼紙就穩陣好多

查看全部評分

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

psb 發表於 2018-1-11 13:52
富兄,見你有儲嫻姨,咁有冇儲君姨?小弟唔係好熟八十年代歌手初期版,要請教下你.... 下面隻全新未拆198 ...

我覺得九成係假嘅
1. 全新第一版邊有咁平
2. 第一版左上角有 $89.50 三角 Label

借 Soundboy Ching 圖!

真嘅第三第四天龍版已經係執到啦

x

評分

參與人數 6威望 +190 金錢 +190 收起 理由
dc903 + 50 + 50
Grandmaster + 10 + 10 報告非常詳盡
窮小子 + 50 + 50 C兄出手啦~學下嘢先!
ernietse + 50 + 50 記唔記得當年1987年 一般打工仔搵幾錢個月.
Msuper + 10 + 10 哈,里真大貪賣出去3仟_吸血鬼.
psb + 20 + 20 絕對認同

查看全部評分

鑽石玩家

CDROMRW 發表於 2018-1-11 23:03
我覺得九成係假嘅
1. 全新第一版邊有咁平
2. 第一版左上角有 $89.50 三角 Label

敢唔敢同佢博一鋪 如果拆開一睇係橙色就.......

評分

參與人數 3威望 +110 金錢 +110 收起 理由
dc903 + 50 + 50 係時間看看
窮小子 + 50 + 50 haha 原來大家都想見識下 (假碟) hehe.
Msuper + 10 + 10 舉腳贊成里買它番來拆封

查看全部評分

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

psb 發表於 2018-1-11 23:06
敢唔敢同佢博一鋪 如果拆開一睇係橙色就.......    {:6_1 ...

橙色都係天龍第四版,都值啦

x

評分

dc903 + 50 + 50 橙橙 都特別
ernietse + 50 + 50 photo preserved youth reality never last
Grandmaster + 10 + 10 用家心得極具參考價值
窮小子 + 50 + 50 今晚高手群起出動... 巧耐未試過 ! 正.

查看全部評分

鑽石玩家

76 榮譽慈善家勲章

psb 發表於 2018-1-11 22:28
犀利! 多謝 Msuper 兄指點迷津,呢隻小弟已有 AQCD 再版,但見 ebay 德國賣家有件咁嘅全新嘅198 ...

psb兄,如我上文所说,有唱片公司的原裝封面貼纸/CD鋪的價錢貼紙既全新碟就穩陣。
曾經有個蠢蛋跟外地賣家買只全新碟返來(不是經購物網站,直接在賣家的網站購買),
只碟到手後有古怪,肉眼睇有污積同殘舊,拆開包裝果然奶野係二手。
賣家解釋係二手市場買番黎(自己以為全新),即係二手扼賣家,賣家扼傻瓜!
如果係德國賣家就唔敢講,他們未必瞭解香港/大陸中文碟炒到癲!
只怕呢個德國賣家唔係第一手入貨,如果經二手市場購買再轉售,唔敢擔保無問題!

psb兄,不如你買呢只碟返來拆封,等我地見識下裡面係乜乜版呀!{:9_430:}

評分

dc903 + 50 + 50 Nice
ernietse + 50 + 50 用家心得
窮小子 + 50 + 50 哇! 呢邊咁熱鬧~小子都過黎先...hehe.
psb + 20 + 20 超正

查看全部評分

鑽石玩家

Msuper 發表於 2018-1-11 23:26
psb兄,如我上文所说,有唱片公司的原裝封面貼纸/CD鋪的價錢貼紙既全新碟就穩陣。
曾經有個蠢蛋跟外地賣 ...

多謝大家心得同意見 , 講真,小弟研究咗個封面/背面好耐 , 有否留意 CD 膠盒面側邊兩條短綫也同CDR 兄嘅橙色盒一樣,而銀面版嘅膠盒卻係兩圓粒如 MSuper 兄嘅,所以呢隻""可能""係天龍金色/橙色面黑色膠盒版。大陸流嘢亦見識過太多 , 咁多年嘅買碟心得同直覺話 ......可以博一鋪,加上呢位賣家網店所有大碟CD 都係原版堅嘢,有 100%誠信 , 等小弟再諗諗 ...

x

評分

參與人數 6威望 +180 金錢 +180 收起 理由
dc903 + 50 + 50 可能係重印日制都唔大一弓口奇.
ernietse + 50 + 50 she unplugged button for you, ready??
Grandmaster + 10 + 10 絕對認同
窮小子 + 50 + 50 學費嘅嘢 ~ 1次半次緊要交下
CDROMRW + 10 + 10 仲諗,可能蘇州过後.....
Msuper + 10 + 10 go go go去馬最緊要快,因個個睇到同你爭.

查看全部評分

鉑金玩家

盗版猖狂, 三思而后行!

評分

參與人數 5威望 +155 金錢 +155 收起 理由
dc903 + 50 + 50 俾個Like你啦
ernietse + 25 + 25 絕對認同
Msuper + 10 + 10 放心psb兄有豐富買二手碟經驗唔易中蕉.
窮小子 + 50 + 50 小心駛得萬年船

查看全部評分

鑽石玩家

76 榮譽慈善家勲章

psb兄,當你迷惘十字路口時,我快你一步刺激下你先,全新1989年圓點盒版CD,會否真係執到好野定奶野呢?
十五十六   拆了舒服?
拆唔拆我已經猶疑左好耐,你班小鬼唔巧杜我!
南無南無阿彌陀!阿門 !

psb  哇1989年密封??? 正!!! 譚伯霧之戀?.
psb兄,你只君姑拆封之日,就係禾只1989重見天日之時勒!

x

評分

參與人數 4威望 +130 金錢 +130 收起 理由
Grandmaster + 10 + 10 俾個Like你啦
psb + 20 + 20 哇1989年密封??? 正!!! 譚伯霧之戀?.
窮小子 + 50 + 50 除丶除丶除。。。咸濕 hehe
ernietse + 50 + 50 遮遮掩掩真性感, 嘩你塊m巾重白淨過衛生巾.

查看全部評分