設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: psb

[私人收藏] 陳慧嫻原版大碟CD + 從頭認識12CD Boxset套裝

星級玩家

psb 發表於 2016-4-9 14:05
SACD Boxset 熱賣中,請大家細心欣賞呢首"墻", "反叛"大碟裡面除咗 "Love Me Once Again",呢首小弟心水,  ...

同道中人呀師兄,牆是我在反叛大碟中最喜歡歌曲,尤其是旁白:我珍惜,因為我不再擁有!

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
psb + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

鑽石玩家

Homme 發表於 2016-4-9 14:13
同道中人呀師兄,牆是我在反大碟中叛最喜歡歌曲,尤其是旁白:我珍惜,因為我不再擁有! ...

師兄,仲有呢首"路",竟然唔記得提 ,好喜歡全部三首: 牆, 路, Love Me One Again.

評分

窮小子 + 10 + 10 絕對認同^_^

查看全部評分

鑽石玩家

Homme 發表於 2016-4-9 14:13
同道中人呀師兄,牆是我在反大碟中叛最喜歡歌曲,尤其是旁白:我珍惜,因為我不再擁有! ...

師兄,下面Priscilla 主要大碟中,最鐘意邊隻? 相信都好難揀出一隻 !

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
tlsk + 10 + 10 超正!
窮小子 + 10 + 10 其實^_^ 好難 選擇。。。!

查看全部評分

白鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

psb 發表於 2016-4-9 14:30
師兄,下面Priscilla 主要大碟中,最鐘意邊隻? 相信都好難揀出一隻 ! ...

為你好

評分

參與人數 3威望 +70 金錢 +70 收起 理由
sunboy + 50 + 50
tlsk + 10 + 10 用家心得
psb + 10 + 10 估唔到...

查看全部評分

星級玩家

psb 發表於 2016-4-9 14:30
師兄,下面Priscilla 主要大碟中,最鐘意邊隻? 相信都好難揀出一隻 ! ...

真係好難揀......如果只能揀一隻,我唯有揀永遠是你的朋友。首首好歌,而且帶點離愁別緒。

評分

參與人數 3威望 +30 金錢 +30 收起 理由
psb + 10 + 10 用家心得
窮小子 + 10 + 10 當年 係幾,-_-# 傷感 !

查看全部評分

鑽石玩家

Homme兄/窮小子兄都幾決斷 ,小弟自問揀唔到 !! 但兩位嘅選擇小弟真係估唔到,因為呢兩隻都係非主流嘅大碟

評分

窮小子 + 10 + 10 超正!

查看全部評分

鑽石玩家

Homme 發表於 2016-4-9 15:40
真係好難揀......如果只能揀一隻,我唯有揀永遠是你的朋友。首首好歌,而且帶點離愁別緒。 ...

冇理由叫人哋揀自己又唔揀咁冇譜。在整體上,歌曲/選曲,音樂編曲,歌手演譯,歌詞含義,小弟揀"反叛" 。呢隻碟風格充滿色彩, 音樂編排好細心有水準,好啱小弟對耳, 整張大碟感覺好豐富, 由頭到尾聽可以唔使 skip track ,  隻碟有一種永遠都聽唔完嘅感覺 ,聽完又想聽。小弟通常聽 "花店" 大碟先,然後 "反叛"大碟,兩隻一齊聽,好有連貫性 , 感覺好似孖生第一集同第二集 , 好啱 feel.....

x

評分

窮小子 + 10 + 10 用家心得^_^
tlsk + 10 + 10 精彩報告

查看全部評分

白鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

psb 發表於 2016-4-9 20:50
冇理由叫人哋揀自己又唔揀咁冇譜。在整體上,歌曲/選曲,音樂編曲,歌手演譯,歌詞含義,小弟揀"反叛"{:1 ...

如果講 " 反叛 " 大碟

反而覺得 同 「 變丶變丶變  」大碟。。。連貫性 大少少 ( 個人^_^感覺 )

01) 故事的感覺丶花店: 清淳少女丶乖乖女 形象

02) 反叛丶變變變 : 活潑丶跳皮 少女形象 ( 大個少少 )

評分

參與人數 3威望 +70 金錢 +70 收起 理由
sunboy + 50 + 50
psb + 10 + 10 用家心得

查看全部評分

鑽石玩家

窮小子 發表於 2016-4-9 23:50
如果講 " 反叛 " 大碟

反而覺得 同 「 變丶變丶變  」大碟。。。連貫性 大少少 ( ...

冇錯!"變變變" 音樂上好接近 "反叛",其實 "花店","反叛","變變變","秋色","嫻情" 呢五張大碟音樂/編曲風格上有連貫性 - 歐陸浪漫氣息/風格(特別係 "嫻情"大碟),  可能呢五張大碟係在 Eurobeat/Italo-disco 在香港好盛行流行嘅年代。覺得過後果啲大碟偏向台灣中文歌風格,亦翻唱咗好多台灣中文歌 , 覺得質素有啲走下坡。至到最後果三隻就走西洋高格調音樂風格,情意結因此好 jazz。Priscilla 啲快歌小弟唔係好啱,因為絕大多數係西洋"口水",鍾意佢D慢歌。所以小弟覺得佢最盛行最正嘅大碟係 "花店" 到 "嫻情" 呢五張 。"少女雜誌" 同 "故事的感覺"  啲歌好聽但太小妹妹喇...

x

評分

tlsk + 10 + 10 精彩報告
窮小子 + 10 + 10 超正^_^ C 兄早

查看全部評分

鑽石玩家

嫻姐 Priscilla 都咁鍾意 Ginadoll 大碟同大讚 AGA,二人將來會否合作?順便 update 下嫻姐近照....
https://www.facebook.com/Priscil ... ?type=3&theater
http://www.macaodaily.com/html/2016-03/29/content_1079084.htm

x

評分

tlsk + 10 + 10 精彩報告^_^相當正呀!!
窮小子 + 10 + 10 精彩報告^_^正呀。。。

查看全部評分