設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: ghhf

[隨身耳擴] 我的組合: 終極品聽 經典試聽大計!

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

小弟今曰再翻睇資料, 發現自己講錯嘢(係一開始就記錯), 特此更正

原來新既80AH電池組, 小弟一直只係用到總電量10%左右(參考下表, 50.48V=12.62V x 4), 就可以用9個鐘, 真係好有力. Keep住只放到50.5V, 再以BatteryMinder慢充電(就算用到20%, 50V, 都好安全, 而且每星期可能只要充一次電, 不過應該係要24個鐘先充滿), 電池組應該可以頤養天年, 得到最好效益, 降低每次使用成本   

100% = 12.73 v
90% = 12.62 v
80% = 12.50 v
70% = 12.37 v
60% = 12.24 v
50% = 12.10 v
40% = 11.96 v
30% = 11.81v
20% = 11.66 v
10% = 11.51v

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

喜悅預告事件

最近成曰講電池, 今個星期轉下口味, 同各位C兄分享另一件喜悅預告事件

昨曰收到個包裹, 有兩粒西電膽NOS連原裝盒, 小弟以好緊張, 好喜悅既心情開箱 ….. 點知打開原裝盒之後, 一睇之下發現, 竟然有咁既事?!

送錯貨?! 被騙? 偷龍轉鳳貨不對版?! 開玩笑?! 小弟入一對西電功率膽究竟想搞邊科 ???

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
goodabc2010 + 10 + 10

查看全部評分

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

以前我用bottlehead crack都有諗過用421a唔用5998,但300b變421a價差過百倍喎
說不定我們都是被蒙在鼓裡的愚者。
愚者也是有愚者的太陽啊。

"哀傷浮遊 別冊"

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

Budget-fi 發表於 2015-10-25 12:49
以前我用bottlehead crack都有諗過用421a唔用5998,但300b變421a價差過百倍喎

比C兄咁樣一講, 小弟先醒起, 原來仲有一盒未開箱 ..... 唔開唔知, 一開竟然係一對5998, C兄開口中喎 !!!

又會咁既, 可能要金田一或者神探加利略出馬先知究竟發生咩事

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

正當小弟比眼前事物迷惑住既時候, 係案發現場, 再發現新證據, 搵到一對Tung Sol同一對KEN-RAD訊號管6SN7/ VT231

睇來, 呢幾件嘢走埋一齊, 唔係巧合咁簡單. 唔使金田一或者神探加利略都知, 巳經好接近真相, 只差最後一步, 就可以水落石出  

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

師兄,421a唔岩聽記得放比我

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

Budget-fi 發表於 2015-10-25 22:03
師兄,421a唔岩聽記得放比我

C兄係識途老馬, 似乎巳經搵到d線索 ..... 呢單"喜悅預告事件"既真相并圖, 仲差咗d嘢, 而且係被收藏既最重要部份    

果然, 係小弟既膽藏中, 搜到西電WE 274B同GZ34金屬殼版整流膽 ..... 274B/ GZ34 + 421A/ 5998 + 6NS7/ VT231, 咁而家個真相似乎巳經係呼之欲出 ..... 根據可靠線報, "喜悅預告事件"將會係今年2015年12月內發生.

最後係動機, 各位聰明既C兄, 究竟成件事既來龍去脈係點既呢?! 又關300B咩事呢?!

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

講真we膽都係情意結,買番來冇機岩用呢

(目前比較需要一對6240g)
說不定我們都是被蒙在鼓裡的愚者。
愚者也是有愚者的太陽啊。

"哀傷浮遊 別冊"

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

Budget-fi 發表於 2015-10-25 23:40
講真we膽都係情意結,買番來冇機岩用呢

(目前比較需要一對6240g)

C兄所言甚是,玩膽人對西電膽有情意結(即如玩車人,對V8引擎情意),唔聽過好似差d嘢咁。小弟最初都係還下心願,不過同時有收藏嗜好,所以入多咗d作為藏品。

平心而論,西電有佢獨特韻味(小弟都只係玩過274系整流膽,扮嘢吹下水,如果唔啱聽,各位前輩唔好見怪),演繹就好似身段立體玲瓏,濃艷裝扮索女,有一種逼力,一聽難忘。不過小弟好雜聽,聽得最多時間亦唔係西電膽。

年尾小弟上一個新project,而家做緊籌備工作,其實同西電又無必然關係

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

小弟見到幾篇有趣文章,引出來參考:

直熱式三極管300B的迷惑
http://www.ac-dc.com.tw/dpage05.htm

音頻擴大機入門篇
http://www.ac-dc.com.tw/dpage01.htm

音頻擴大機進階篇
http://www.ac-dc.com.tw/dpage02.htm

揚聲器的效率、阻抗與動態
http://www.ac-dc.com.tw/dpage03.htm

淺談電源濾波用電解電容
http://www.ac-dc.com.tw/dpage04.htm