設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: ghhf

[隨身耳擴] 我的組合: 終極品聽 經典試聽大計!

星級玩家

其實我覺得師兄多已經有點走火入魔了
雨に降られてぬかるんだ道でも
いつかはまた晴れる日が来るから?

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

edm230 發表於 2015-7-26 22:35
充電池一年玩完好似好短命
(Post76 Android 手機版送出)

睇返充電池設計壽命規格係5年,小弟覺得近期問題主要係天氣熱,提升電池放電速度。另外,小弟亦係屬於"非一般"用家,每日預設overnight charge, 過去一年充電次數應該不下200次,所以打開電池後發現真係好dry,足足吸咗成1L蒸餾水。

小弟而家會比佢叉放電行番幾次,觀察效果。不過似乎電量去唔返原來水平,只係能夠维持3個小時,免強滿足到小弟一節要求,理想係6個小時以上可以聽到完整2節。

如果單纯以電量及放電到50%水平為長遠使用安全考慮,電池電量要提升4倍,就可以提供6小時使用電量(约50%總體量),咁而家用18AH要改72AH以上。經過考量實際環境空間局限,只可以用40AH至55AH型號電池。

小弟觀察多一排,可能會升級更大電量電池,原有既電池小弟會用作其他應急用途,例如照明及供電比手機電話及上網通訊設備。

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

咁巨大電池會有發熱問題嗎?

不過ghhf哥你啲膽、試膽機發熱量應該更勁吧

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

手機電池話用報紙包住放入雪櫃兩三日會電量多返啲

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

dicky0411 發表於 2015-7-26 23:03
其實我覺得師兄多已經有點走火入魔了

小弟自已其實覺得唔係走火入魔,只係由於小弟有多些小無線電知識,又鍾意自己過手癮。相信有好多C兄高手比小弟玩得更盡。

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

edm230 發表於 2015-7-27 11:33
咁巨大電池會有發熱問題嗎?

不過ghhf哥你啲膽、試膽機發熱量應該更勁吧

小弟後级得一隻WA6 SE,就算計埋逆流器效益損失,總功率消耗都唔會超過100W,負載其實算小意思,電池內阻小,亦唔會有迅間大電流放電,完全感覺唔到電池本身有熱量。

小弟除咗係迴路加保險膽,另有小風扇抽走充電器熱量同電池放出氣體。

無錯,最熱就係粒膽!

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

ghhf 發表於 2015-7-27 14:20
小弟後级得一隻WA6 SE,就算計埋逆流器效益損失,總功率消耗都唔會超過100W,負載其實算小意思,電池內阻 ...

其實粒膽熱,都唔夠schiit mjolnir熱,更唔夠i5 fanless pc咁熱

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

edm230 發表於 2015-7-27 14:31
其實粒膽熱,都唔夠schiit mjolnir熱,更唔夠i5 fanless pc咁熱
(Post76 Android 手機版送出) ...

雖然話小弟用大電量電池,但只要做好裝備,充電放電小心控制,其實係可以好安全。最大問題係物理性損壞,內部有短路,如果電池用並聯連接提升高電量風險就更大。另外,充電時有有害氣體釋出,亦要注意通風。

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

有排未算走火入魔,ghhf哥玩來玩去都係揀旦換旦,攪電池供電,咁玩旦好正常正路,電池,咪即係同玩電處,排插咁,而且電池供電有好耐,ASR咪最出名電池前級,phono級,Goldnote都有個Psu9俾DAC7, CD7同pre7用,平啲有Kingrex SLAP DC12, 不過儲電量低。ghhf哥衹係DIY土炮

比起玩盡交流電已簡單多了。

申請三相電>拉專線>hifi牆插>電處>音響
三相電>隔離牛>濾波>其他電器

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

edm230 發表於 2015-7-27 11:35
手機電池話用報紙包住放入雪櫃兩三日會電量多返啲
(Post76 Android 手機版送出) ...

小弟又未試過放雪櫃會點,不過小弟有意幫佢地做一兩次"深度放電",再慢充,又嚐試desulfator可唔可以收復返失去既蓄電量。