設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: ghhf

[隨身耳擴] 我的組合: 終極品聽 經典試聽大計!

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

內容巳整合到: PROJECT WA5 正式啟動!

專業玩家

ghhf 發表於 2016-11-26 20:20
PROJECT WA5 正式啟動!

收到之前張攞命單之後,即係標示小弟既PROJECT WA5正式啟動! 但呢排反而靜咗,係因 ...

Ghhf 兄,你好呀
我系用WA6-SE及HD-800,去年呢個時候PM請教過你WA6-SE應該去邊款膽去推HD800. 我跟你意見,去年年底先入左SYLVANIA 6DE7, 同埋剛剛早兩星期到手既EML 274B, 我一直聽開HD-800冇咩問題. 最近問朋友借左LCD3 + ALO16. 問題就出現
HD-800 原裝線 對比LCD3 + ALO16下, 我覺得LCD3 + ALO16聲底比HD800厚都幾多..BASS都比HD800多..HD800分離度系比較高,但系中頻有少少"標"感覺上HD800冇LCD3 + ALO16耐聽..我呢個情況去幫HD800換耳機線系會唔會有改善呢? THANKS

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

petkwan32 發表於 2016-11-30 15:00
Ghhf 兄,你好呀
我系用WA6-SE及HD-800,去年呢個時候PM請教過你WA6-SE應該去邊款膽去推HD800. 我跟你意見, ...

C兄你好,WA6 SE換膽之後既效果係好明顯既,SY 6DE7及EML 274B應係無咩投訴,除非C兄想好似小弟深入火坑,玩埋舊膽,味道又唔同咗!

放完毒入番正題,有比較先有進步,而且更加知道自己既口味。C兄提到HD800及LCD3+ALO16,小弟係有同感既。係呢種情況,小弟就會先換膽配合,其次就係換訊號線,最後先會考慮耳機線。因為前兩者涵蓋面大,效果非常明顯,亦適用於其他耳機作調音。

如果C兄無意入新膽,可以試聽其他不同質料訊號線,睇吓邊條最能配合HD800。小弟自已就有兩條RCA訊號線,一條金銀,一條純銅,用來配搭出不同效果。

專業玩家

ghhf 發表於 2016-11-30 15:41
C兄你好,WA6 SE換膽之後既效果係好明顯既,SY 6DE7及EML 274B應係無咩投訴,除非C兄想好似小弟深入火坑 ...

hello,.
SY 6DE7加埋EML 274B係無投訴既...
HD800及LCD3+ALO16兩者比較下原來ghhf兄你都有同感..都好.,.之前我有D驚我自己口味特別怪過人...
我一時追唔切你以前既POST, HD800你系唔系配農夫耳機線呀?

只外你真系知我心意....現時我無意入新膽...
我上頭上系用緊純銅RCA線...金銀RCA你有邊款推介呀?

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

petkwan32 發表於 2016-11-30 16:39
hello,.
SY 6DE7加埋EML 274B係無投訴既...
HD800及LCD3+ALO16兩者比較下原來ghhf兄你都有同感..都好.,. ...

C兄咁捧場繼續係小弟私帖追call,咁小弟都非常認真,進一步深入展述自己既意念。

首先,C兄對HD800及LCD3既效果描述,小弟一d都唔感到意外。SY 6DE7既"高清"及EML 274B既"鬆透",配上LCD3"內斂暗沉",係容易起到調和作用。當LCD3被推起時既"波動内勁",效果就更係一絶! 同樣地,HD800既效果本身已經係非常"清冷搶亮",如果再將銅質訊號線轉成金銀線,就可能趨向更"不耐聽"效果。

小弟強烈建議C兄先重聽4個膽管組合(原廠加上新買膽,共可以有4個組合),睇下邊個配HD800最合心水。原厰膽效果可能相對係比較"平頓沉厚",但係C兄而家正正可能就係需要一點呢種特性,去調和一下HD800既"飄搶"!

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

神秘的升級 WA5++, 感謝Woo廠方既安排及協助,終於敲定咗小弟隻WA5既最終升級方案。雖然WA5用料本身巳經叫premium級,不過小弟決心要將佢升格成珍品,換咗兩個主要終極部件之後,應該再加多個+叫做WA5++ ...... 升級邊兩個部件?! 提示係"一頭一尾" ...... 整合全文: PROJECT WA5 正式啟動!

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

好心急,好急心呀! 有關注小弟私帖C兄係咪都有同様心情?

話說小弟將定製既WA5其中兩個主要"一頭一尾"部件升級,其實係同同門大佬WA234好有關係。先睇下WA234既規格...... 整合全文: PROJECT WA5 正式啟動!

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

睇個view count似乎真係有人釘住小弟個私帖,一路食花生當睇好戲,緊係知道戲肉在後頭! 好啦,未收到貨前,小弟繼續展述升級考量及安排,自圓其說噴口水刺激各位C兄,先製造個高潮保持住個氣氛!

WA234價位比WA5要高出接近2倍,一定有佢既獨到理由,性價比,值唔值呢d老問題,係另一件事! 老實講,對於純手工製作系統,最貴就係巧熟既人力資源! 綜合對比過規格之後,小弟個人認為有以下因素 ..... 整合全文: PROJECT WA5 正式啟動!

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

C兄見到呢件寶貝, 就知道小弟有幾咁認真, Alps RK50已被加上小弟既WA5++

專業玩家

ghhf 發表於 2016-12-4 20:17
C兄見到呢件寶貝, 就知道小弟有幾咁認真, Alps RK50已被加上小弟既WA5++

淨系個VOLUME CONTROL都要$8000