設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: ghhf

[隨身耳擴] 我的組合: 終極品聽 經典試聽大計!

黃金玩家

ghhf 發表於 2016-9-24 16:46
古董喇叭?!

原來果時小弟收咗3隻喇叭,睇落真係好舊吓,唔知算唔算得上係古董。

直頭古董,好古老下!配300B應該好夾
G36c,M92f,MP5ka1,clock17,L115a3

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

300B AMP未聽先吹口水文 (中)

利益申報:
小弟無意吹虛個別產品, 試聽分享純粹係係個人特殊環境, 器材, 偏好趣向, 高低優劣, 仍小弟主觀及忠於自己有限耳感下, 對音質體驗既個人感受舒發, 並不涉及政治, 文化同任何經濟利益. 小弟言論只能作為參考, 一切應該以各位C兄自己耳聽為實!

繼續未聽先吹,出d吸引過小弟眼球既300B系統,先做個記錄,之後先再噴口水。

Eddie Current - BALANCING ACT

YB-Silver 300B SE Power Amplifier

Don Garber - Fi 300B

Audio Space WE-91B + WE-300L

DIY 300B Single-Ended (SE) Tube Amplifier

http://diyaudioprojects.com/Sche ... e-Amp-Schematic.htm

http://www.jacmusic.com/kits/amp/300b/300b/index.htm

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

Sofa底藏電 - 電池補完 季度保養

有關注開小弟私帖既C兄就知係咩事,又係每季一次既"電池補完"保養,大約要搞半個鐘,包括除塵,清潔接點,驗查電池電壓及最重要既電池轉換(今次要將右下角粒備用電,同右上角粒電對換,轉換備用位置,重新閉合迴路時,要用電阻先預接幾秒,防止正式閉合時跳火花),最後比各電池獨立慢充電48個鐘之後再起動運作。

唔經唔覺,做埋今次,所有5粒電池巳經輪流轉換咗一次,今次係十月做,小弟特别拍圖做個記錄分享下,分散下注意力! 唔講咁多啦,去圖 .....

黃金玩家

ghhf 發表於 2016-10-2 14:42
Sofa底藏電 - 電池補完 季度保養

有關注開小弟私帖既C兄就知係咩事,又係每季一次既"電池補完"保養,大約 ...

師兄,你玩私家電?
G36c,M92f,MP5ka1,clock17,L115a3

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

Ccs56084342 發表於 2016-10-2 23:25
師兄,你玩私家電?

C兄咁問,小弟又番炒吓d冷飯,話説兩年前小弟由流動系統AK100正式轉上枱面系統,入手第一台DAC Young DSD,試行電池供電,發覺效果非常正面,於是越玩越大,前後級都上埋私電,死過電池,上年做咗個大電量電池組升級,跟住仲有隻超級隔離牛及濾波器準備上馬。

成個供電系統就叫"電池補完",總算行得好穩定下,不過始終係臨時安置既"Sofa底藏電",最終小弟會將成壇系統搬入一個新私場,先係長治久安。

有興趣可以參考之前帖文:

電池補完計劃
http://post76.hk/forum.php?mod=r ... 2&fromuid=87952

電池補完 PROJECT 80AH
http://post76.hk/forum.php?mod=r ... 9&fromuid=87952

電池補完 vs Purepower 綜論
http://post76.hk/forum.php?mod=r ... 9&fromuid=87952

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

終於收齊貨!

今日小弟又收到一大箱嘢,就係期待巳久,之前係另帖"WE 300B + WE 300B + WE 300B"預告既另外兩粒WE 300B,除咗其中一粒logo有d花之外,品相一流,唔覺有長期使用痕跡,6粒WE 300B總算全部安全到手!

小弟星期六日就會開番個全家福相親大會,將佢地組成3對(係内定做馬,根本係唔使配),希望效果唔好相差太多。同時會用部TV-7D,係咁咦都要幫佢地做番個驗身,到時再補圖!

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

一個好消息 一個壞消息

再睇到呢幾張圖,就知好消息係咩! C兄無眼花睇錯,小弟出埋最後既飲奶力,作最後全力抽撃,搶埋第4組WE 300B! 呢兩粒係戰時早期軍用特别版USN-CW-300B,應該唔係久存NOS,有被用過一段時間痕跡,不過睇落內外部都好整浄品相唔錯,出廠期分别係222同230,TV-7測值接近,難得兩粒一齊,就算唔係完全配對,效果都應該都唔會相差太遠!

好消息講完,咁壞消息係咩? 而家多咗2粒,原本既WE 300B全家福相親配對大會要延期,收到貨等埋佢地先舉行! 講吓笑,壞消息其實係小弟既PROJECT WA5要延期一年! 小弟好似痴咗線,非理性咁狂入WE 300B洗凸咗,搞到最後唔夠維他命$Money入WA5?! 有關注小弟私帖C兄就知,小弟唔係咁無策略咁膚淺既,事情當然唔係咁表面簡單啦,唔講咁多住,下一節先出番個自圓其説,而家去圖先 .....

IMG_1058 (1).jpg

IMG_1062 (2).jpg

IMG_1061 (1).jpg

IMG_1057 (1).jpg

黃金玩家

ghhf 發表於 2016-10-9 11:04
一個好消息 一個壞消息

再睇到呢幾張圖,就知好消息係咩! C兄無眼花睇錯,小弟出埋最後既飲奶力,作最後全 ...

但唔明師兄玩耳機點解狂玩300B,正路應該玩12AU7/6L6等訊號放大,而唔系玩比喇叭用嘅電流放大。

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

Ccs56084342 發表於 2016-10-11 10:07
但唔明師兄玩耳機點解狂玩300B,正路應該玩12AU7/6L6等訊號放大,而唔系玩比喇叭用嘅電流放大。 ...

小弟有玩好多款6SN7及相容訊號管,5U4G及相容整流管,功率管就6080及相容型號,300B就比較窄及少款,只要對輸出有明顯影響效果,小弟都有興趣(又使唔使入4組WE 300B咁多?),不過有一個共通點係,小弟指既都係d舊膽。

其實唔難了解小弟既心理,想像作為一個玩家,藏家及投資者,三者一體既心態,係好玩,珍稀及價值(包括人文及經濟)既平衡取捨,小弟遲下另文自圓其説再吹水。

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

終於大團圓

今日收埋最後2粒WE 300B(今次真係最後,因為小弟已經彈盡,想再入都無力啦),星期六日得閒d就開埋個相親大會,一次過用見哂8粒WE 300B, 場面應該會幾震撼,順便用TV-7幫佢地驗埋身!

原廠盒同包紙都好賤吓,似係原裝一套,兩粒膽品相都唔錯,唔係NOS用過一段時間 。唔吹咁多啦,去圖 .....