設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: ghhf

[隨身耳擴] 我的組合: 終極品聽 經典試聽大計!

黃金玩家

ghhf 發表於 2016-8-29 18:01
入咗部WA22之後,其實小弟已經想搞部WA6SE,玩內部升級,等WA5到手,就可能同時搞埋WA22 .....  ...

今次有排你玩啦師兄,上埋摩機毒瘾!
G36c,M92f,MP5ka1,clock17,L115a3

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

Ccs56084342 發表於 2016-8-29 18:15
今次有排你玩啦師兄,上埋摩機毒瘾!

呢個係比較長遠啦,淨係玩膽再搞好個供電小弟先會玩電容啦

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

小弟入多一款5692訊號管,SYBB及RCARB版各一對,WA5同WA22又有多d效果組合

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

膽! 膽! 膽!

呢兩日都天陰陰成日落雨,不過無妨小弟曬膽! 今日又收到幾盒好嘢,小弟又例排以好期待興奮既心情開箱咁話!

係兩粒唔同年分既WE 300B,一粒5639出廠,D集跟原裝西電盒包裝,品相一流,係典型NOS! 另一粒6113出廠,係DD集,無跟原裝盒,西電logo有d矇,膽身玻璃亦有幾處微花,品相唔算係好理想,但除此之外無咩鬆爛缺損。

兩隻WE 300B睇落係無咩長期使用過痕跡,都似係藏品,今日佢地落入小弟手中,唔知係好彩定唔好彩,不過小弟最少會比機會佢地一展所長,盡情發聲! 佢地唔係配對,但都有NOS級輸出,睇下係WA5上既效果又會係點。小弟已確定用唔配對膽,對膽本身及WA5唔會有咩損害,只係可能影響最終輸出效果。

驗完貨,過埋一輪手癮,就入番盒,之前入既西電盒而家正好用番來裝粒WE 300B,另一粒個原裝盒雖然好爛吓,不過小弟決定唔換新盒比佢,一新一舊拍埋都幾特别! 繼續等WA5! 又吹住咁多先,去圖 .......

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

仲有呢4粒Svetlana 300B俄膽,賣家算係唔話得,全部係9813出廠組成2配對。雖然小弟話俄膽係陪跑WE 300B,不過佢地極有可能將會係插住係小弟台WA5上最耐時間既300B,作為日常品聽,同試配了解各款訊號及整流膽效果既主力。

爬文有人話用咗呢隻俄膽差唔多10年先死,算係咁啦,不過而家個價位唔算係平,巳經差唔多係跟機强國膽既2倍價位。小弟一次過入咗4粒組成2對,唔係貪佢平,而係驚再遲d,就入唔到呢隻有返咁上下質素既近代膽,焗住入"金銀閃閃"d現代靚仔膽作為日常品聽試音。唔係有偏見話現代膽一定就唔正,不過小弟係傾向聽咗經典舊膽,再聽近代,最後先玩現代。如果有機會,遲下再出文比較不同年代膽管效果。

銀級玩家

ching好膽大,有排配
(Post76 Android 手機版送出)

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

wongkiss 發表於 2016-9-3 17:23
ching好膽大,有排配

好明顯,小弟既餘生係離不開玩膽,結下咗不解緣

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

未聽先"評估" - WA5 vs WA22 vs WA6SE大比拼!

利益申報:
小弟無意吹虛個別產品, 試聽分享純粹係係個人特殊環境, 器材, 偏好趣向, 高低優劣, 仍小弟主觀及忠於自己有限耳感下, 對音質體驗既個人感受舒發, 並不涉及政治, 文化同任何經濟利益. 小弟言論只能作為參考, 一切應該以各位C兄自己耳聽為實!

雖然年尾WA5先到手,不過小弟想繼續噴口水,不但未聽先興奮,未聽先吹水,仲要未聽先"評估"WA5既效果,來個WA5 vs WA22 vs WA6SE大比拼!

其實唔使小弟去評估,無人會比Woo官方更了解自己設計既產生! 小弟先引用官方有關文件,Wooaudio_Amplifier_Comparisons總結比較各產品效果。官方對各種效果既評級以5星為最高,Woo頂級系統WA234評級全部係5星,雖然係好自然既參考基準安排,不過WA234唔係小弟既選項,所以就唔想太多,想太多驚會玩埋幅身家!

小弟係特别注意WA22,WA6SE及將入手既WA5,先睇下WA22係6項效果中官方自己既評價,WA22係悅耳度(Euphonic)得最高5星,音場空間感(Sound Staging/ Space),音色還原(Resolution of Tone)及自然感(Naturalness)係4星半,另外兩項動態響應(Dynamic Response)及細節分析力(Resolution of Detail)就係4星。WA5係動態響應及音色還原得到最高既5星,其餘4項都係4星半。至於WA6SE,最高係動態響應有4星半,其他效果都係4星。

官方既評價可以睇到對自已產品定位,小弟對WA22及WA6SE既評定唔會感到意外,自己既感覺亦係差唔多。其中既分别相信係同產品本身既設計有關,特別係WA22既全平衡設計及WA6SE既獨立供電部件。WA6SE的確係爆發力及速度感比WA22係要勝一籌,另外悦耳度係一個有趣指標,小弟覺得係屬於比較感性,依小弟個人感受,似乎係涉及一種整體性既"柔和穩淨"場感氣氛,係WA22平衡系統相對地的確係比較容易感受到既。

好啦,跟住就係"評估"吓WA5既效果,好明顯大家都係單端系統,WA5相對於WA6SE係有絶對性既優勢,係供電部份,WA6SE雖然都有隔離供電設計,不過只係單組,WA5更上層樓,兩组火牛以兩粒整流膽各自獨立運作供電,WA5既內部亦係用咗升級更高質素零件,更何況WA5仲有獨立既300B功率放大,提供更大輸出能力,佢地評級上既差異係絶對無容置疑!

WA5及WA22效果之間既異同就係小弟要去探索既地方,官方既講法係WA22係悅耳性方面係比WA5略勝半粒星,音場空間及自然感相約,其他效果特別係動態響應,音色還原,細節分析力, WA5都要比WA22優性。如果以WA22及WA6SE之前既比較,及WA5係WA6SE既"全面性升級",咁WA5對比WA22既官方評級似乎就係順理成章。前者係動態響應及音色還原比較突出,後者係悦耳性就比人印像深刻!

再由産品設計角度去睇,WA5無疑係供電及內部用料質量都要比WA22優性(亦反影咗係WA5同WA22之間重量及售價多於1倍以上既差異),前者有隔離供電組件,由兩粒整流膽提供2組獨立供電,後者係一體式設計,WA22亦無提供内部零件升級選擇。最大輸出功率方面,相對WA22既2W,WA5係佔盡優勢,4pin XLR輸出可提供高達8W功率,可以專推AKG K1000呢類低敏感度耳機。

係衆多相對較弱勢既配套條件下,WA22既全平衡線路設計,似乎係為WA22攞咗唔少分,亦係佢既獨特定位所在,官方既評級亦唔係全面性傾向WA5。對有話WA5配原廠膽可以將全副武裝既WA22砌低,小弟其實係抱質疑態度,收到WA5之後會第一時間驗證!

最後係所用膽管,佢地可以用相容型號既6SN7訊號及5U4G整流膽,功率膽就分别係WA5既300B及WA22既6080/6AS7G/7236/5998/421A。如果單以可玩性來講,WA22係最高,有最多可配膽管組合,不過小弟最想知道既係,當配上同樣係TSRP/ SYMB訊號膽及WE 274A整流膽時,WA5既單端WE 300B設計對WA22既平衡WE 421A設計,最强對最强究竟又會差幾多呢?!

綜合各種材料及個人體驗,WA5將會非常有力量感,唔單止係大動態,富音樂感,主體輪廓亦會比較鮮明立體,仲會體現出一份"鬆容不逼"既大氣度。WA22仍然會以獨特既一份相對"柔和穩淨"空間場感氣氛帶出悅耳體驗及最高既可玩性吸引住小弟! 睇下係咪一如小弟所料! 有趣既地方係,小弟既環境,加上咗"電池補完"比較穩定既供電,WA5相對有優勢既超强隔離供電部份既作用,就會可能無咁明顯,可能會比WA22追近咗,所以最終效果亦係有一定變數!

小弟"啊媽係女人"既評估又吹完啦,多謝收睇,PROJECT WA5年尾再會!

銀級玩家

ching收唔收到風會出wa22se

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

wongkiss 發表於 2016-9-5 17:57
ching收唔收到風會出wa22se

WA22-SE好似話係咁既款, 用4粒6BL7做輸出, 多咗個盒。小弟直覺對佢無咩好感,換咗用6BL7少咗好多配膽組合,對小弟呢類玩組合"相對效果",唔係追求所謂"絶對音質"既用家,幾正都係假