設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: ogre

[隨身耳擴] 帶著小許不愉快而寫的開箱文: Amaze Audio 6.8

關閉 [複製鏈接]

專業玩家

autoaudio 發表於 2014-4-5 21:48
637一定要5級?唔識哈哈,不過一萬樓下的擴有咁的表現點可以錯過,如果你又滿意佢把聲,前面有師兄話難聽,唔 ...

其實你同我認識既一位師兄好相似

專業玩家

autoaudio 發表於 2014-4-5 21:48
637一定要5級?唔識哈哈,不過一萬樓下的擴有咁的表現點可以錯過,如果你又滿意佢把聲,前面有師兄話難聽,唔 ...

我想請問你知唔知點解樓主開個post就潛左水既?

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

jasone_ti 發表於 2014-4-5 22:40
今日終於有機會去試6.8
店員一開始已經好熱心解釋6.8的原理及介紹6.8的背景了
不過我也記不了太好, 反正聲 ...

其實jasone師兄以店家的setup試機覺得唔好聽好正常, 眾所周知naim機要一set過, 甚至喇叭也要用naim的;
而naim設計師亦說過用din頭和RCA頭差距亦非常明顯(RCA明顯比較差);

所以一套耳機setup用naim cdp而不用naim headline, 出現難聽不夾機的情況也是可預料的, 再加上店家未必
配合naim hi-cap作供電, CDP又有機會未發揮到應有水平, 著實有太多未知因素, 不能妄斷。

然後我見jasone師兄只用HD800或T1作測試, 其實可能會低估AMP的實力, muffy師兄說過推HD800只是交足功課而非推好,
而我自己試HUGO搭HD800只覺慘不忍睹, 可見每人對HD800這種難推的耳機有不同的要求;

以一部便攜機種來說, 推HD800實在太困難, 如果用一些師兄常用的器材如3003, 可能會有另一番體會
(利申未聽過6.8, 如果樓主或muffy師兄可以相約一試, 小弟應該會更理解這台AMP的實力呢)

評分

參與人數 2威望 +25 金錢 +25 收起 理由
斯路 + 10 + 10 理性探討
hiyori + 15 + 15

查看全部評分

新仔玩家

Budget-fi 發表於 2014-4-5 22:11
師兄,我好言相勸,但你明知有伏都照踩,咁係你唔理智,出左事都唔係
廠商責任;

用637就係曬錢,呵呵,我只能說巧合的是637比到我想要的味道,同錢冇關,至於係唔係伏,我再煲多幾百粒鐘咪估囉,多謝師兄提醒,好似車咁,亂開會出事,當然可以話安全性問題,但唔一定話一用就出事,係咪

新仔玩家

甜鬆潤 發表於 2014-4-5 23:59
我想請問你知唔知點解樓主開個post就潛左水既?

我點知啊...

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

autoaudio 發表於 2014-4-6 01:09
用637就係曬錢,呵呵,我只能說巧合的是637比到我想要的味道,同錢冇關,至於係唔係伏,我再煲多幾百粒鐘咪估 ...

師兄講得岩, 637SM都算係平價opamp, 而且貨源充足, 唔似一D絕版貨咁搵到都驚係假貨

我只想帶出一點, 637/4637不值得冒險或推廣, 其他如627就覺得可以一試.

味道上637比627厚很多, 能有效掩飾setup的虛聲和質感, 若分離感或空間感不足會令聲音黏在一起.
見師兄用到637, 可能此AMP放大倍數為4-5倍(有待官方證實), 而師兄的setup分離感應該不俗呢.
說不定我們都是被蒙在鼓裡的愚者。
愚者也是有愚者的太陽啊。

"哀傷浮遊 別冊"

新仔玩家

jasone_ti 發表於 2014-4-5 23:33
不如師兄講下你拎左咩萬元以下既amp做參巧?
因為我覺得比6.8好而又萬元內的amp我都數到唔少,當然果d amp ...

買擴都係為左推耳機,聽歌就跟口味,一部好apm唔同人有唔同定義,好似76兄就好重視廠家,一部用9v電,可以跟據用的耳機而在一定情況下可以自由換元件的amp是一件十分好玩同難得的耳擴,就記依兩點,應該可以咁講,口味既野就唔講啦,因為我同師兄你聽的感覺唔同,哈哈,耳聽為實,找到自己喜歡的埋好囉

新仔玩家

Budget-fi 發表於 2014-4-6 01:17
師兄講得岩, 637SM都算係平價opamp, 而且貨源充足, 唔似一D絕版貨咁搵到都驚係假貨

我只想帶 ...

師兄所講627是指ap,bp定咩,因有幸試過朋友用6.8插不同的omap比我試,637同627比我的感覺是兩個層次,特別是高音同空間感,627bp的低音較厚,ap就人聲出少少,高音冇咁飄,用3003加637聽交響,如果係聽啲小品我覺可能627ap比637溫柔啲,哈哈

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

autoaudio 發表於 2014-4-6 01:33
師兄所講627是指ap,bp定咩,因有幸試過朋友用6.8插不同的omap比我試,637同627比我的感覺是兩個層次,特別是 ...

我聽過627au, ap, bp, sm, 4627; 637就只有bp和sm, 很唯撼沒試過bm

我感覺627sm比較吸引, 在全頻都有不錯的表現, 但放大倍數在10才有令人眼前一亮的表現,
而4627比BP和AP線條好, 空間感比較自然, 對比sm會少點刺激感, 但動態依舊吸引 (在10倍放大時)
我試過不論627或637, 在低於5倍放大的情況下, 聲音遠不及廉價的8610;

蔽除聲音通道, 4627在電源供應上則有令人震驚的表現, 所以我在PSU上一般會用4627作調味(簡稱自high)

而637方面, 最大印象是很難夾機, 先不論先天條件難以滿足(供電, 放大倍數等), 637在bp, sm上都比627更有厚度,頻寬更闊
反而空氣感我覺得比627平凡, 也沒有所謂飄的感覺 (我只試過128sm有少少飄), 有別於師兄的聽感呢

評分

參與人數 2威望 +45 金錢 +45 收起 理由
jasone_ti + 30 + 30
hiyori + 15 + 15 精彩報告

查看全部評分

"哀傷浮遊 別冊"

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

補充一點, 我試opamp的位置是input, 電源和LPF

"哀傷浮遊 別冊"