設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: ogre

[隨身耳擴] 帶著小許不愉快而寫的開箱文: Amaze Audio 6.8

關閉 [複製鏈接]

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

autoaudio 發表於 2014-4-5 20:56
講得好好,開盒咩都冇得部機,唔係個fd毒都唔會買,哈哈,暫時都係x5,6.8,3003 637sm+2k電阻 ...

師兄有財力有膽識用637sm係好事,但正如之前76767師兄所講,637正常使用狀態需要5倍放大

好似師兄咁用只會等燒opamp,而我認為現階段不應推廣一些明顯有燒機潛力的opamp

見習玩家

Budget-fi 發表於 2014-4-5 20:38
一件產品比唔到信心用家, 係廠商同賣家的責任, 其實大家見到洞洞板賣到4K會有猶豫都係正常表現;

以muffy師 ...

睇上去可能是一個叫 op+buf 線路 , 用雙 9v 電供電行實地 , 第一級是 op 放大電壓 , 第二級是 buf 放大電流 , 咁睇下用咩耳機 , 咁就配咩 ic 測試 , 聲音是很個人的 .

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

午餐肉 發表於 2014-4-5 21:06
睇上去可能是一個叫 op+buf 線路 , 用雙 9v 電供電行實地 , 第一級是 op 放大電壓 , 第二級是 buf 放大電 ...

我認為師兄你作為一個耳擴商家應該安份守己,你自己賣一部洞洞板耳擴都8k,無謂對別人的產品單單打打;

另外我想muffy師兄所指一些別有用心的人就是指你吧

新仔玩家

Budget-fi 發表於 2014-4-5 21:06
師兄有財力有膽識用637sm係好事,但正如之前76767師兄所講,637正常使用狀態需要5倍放大

好似師兄咁用只 ...

637一定要5級?唔識哈哈,不過一萬樓下的擴有咁的表現點可以錯過,如果你又滿意佢把聲,前面有師兄話難聽,唔知咩事,不過後好多人話試,咁就等大家feelback啦,  3003會爆之前都有聽過,不過200hr過(煲637)左,正常,再睇下點先,愈聽愈滿意,剛訂左4627同49710唔同板本,唔知好唔好聲

科林玩家

唉 好心分享下電子知識就比人一笑置之
睇來都係要講得再淺白D 等多D 師兄

使用前,小弟曾上網search opa637, 627, ada4637,ada4627的資料,見到有人說其是current feedback,這一點,小弟只好一笑置之,事實如何,各位師兄可自行搜集資料,了解一下。

627 係TRIM VER嘅 627
唔明 又懶嘅可以睇下面張圖
http://www.ti.com/product/opa637
咁當然又可能係店方錯誤買錯 假 remark 637 所以先十分安全去推d耳牛喇

而 ADA4627 我再查證一次 發現ADI 公司無放入current feedback opamp
應為 voltage feedback opamp
小弟為查證不足說個對不起

而49710 係 voltage feedback opamp
所以 4627 應該可以直接換落去用 (如果電壓足夠)

而關於安全性上
說得粗俗淺白一點
明知 唔可以咁做 做左燒左耳機係抵你死 無事只係好彩或其他factor 影響到而無事
正如有人為左好聲 唔用fuse 咁燒左屋企 就只可以一笑置之 保險都應該唔保
再者 你可能會話 個個都換627 637架喇 又唔見佢有事?
咁人地拎降落傘跳樓 你又跳埋一份?
出面大把人 9v電仔都用 5532 8620 (但datasheet 說最少+-5v供電)
又有人 mod機 咩49710 試都唔試就用 但明明唔係riro 用左無削頂失真嘅輸出電壓比原配好多

對於opamp 我個人係十分支持
但正如 樓上bugetfi 師兄所言 要有份說明書教大家邊d用得邊d用唔得 (唔係個個有電子知識架ma)
但廠方又唔見網頁有list 說明書 跟機又唔見有說明書
連邊dopamp 電阻 係安全配置係建議大家去玩 又唔寫出來
唔通要等用家亂試果陣 燒到出左事先會負責?

一間妄故用家安全的公司 連safty regulation 都無 點叫用家去放心試
定係連amaze audio 嘅工程師連呢d 基本電子知識都唔識?
說明書都無份 我真係唔知呢間嘢可以有幾專業?

評分

參與人數 2威望 +13 金錢 +10 收起 理由
kc3905 + 3 絕對認同
甜鬆潤 + 10 + 10 獲益良多

查看全部評分

科林玩家

autoaudio 發表於 2014-4-5 21:48
637一定要5級?唔識哈哈,不過一萬樓下的擴有咁的表現點可以錯過,如果你又滿意佢把聲,前面有師兄話難聽,唔 ...

唔識就更加要學下喇 學海無涯
玩得amp 唔係唔學下 關於amp 果d知識呢

http://www.ti.com/lit/ds/symlink/opa637.pdf
呢個就係 ti公司出的 opa637 我諗應該係你果粒
簡單可以只睇第一版 已經寫明 gain 係要大過5

咁點先知自己gain係唔係大過5呢
咁就要睇下說明書(如有) 有無講邊個電阻配置先係 gain>5 而係stable
無嘅就最好問下廠方 咩電阻配置先安全 如果唔係 燒耳機嘅就係師兄喇

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

637一定要5級?唔識哈哈,不過一萬樓下的擴有咁的表現點可以錯過,如果你又滿意佢把聲,前面有師兄話難聽,唔 ...

師兄,我好言相勸,但你明知有伏都照踩,咁係你唔理智,出左事都唔係
廠商責任;

如果你以為亂放opamp可以炫富,只係暴露自己的無知同愚昧

Opamp有得換係好事,但係不適當既時候做不適當事,就係衝動同不理智

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

今日終於有機會去試6.8
店員一開始已經好熱心解釋6.8的原理及介紹6.8的背景了
不過我也記不了太好, 反正聲音卻真的令人留下很深的印象

首先的組合是naim cdp>6.8(49710)>beyer t1, 播的是交響樂
在這個組合下,樂團的聲音壓縮了在一起
完全發揮不到一對旗艦給耳筒的應有水平
就算是ipad直推ultrasone ed8的音場也比這個組合大不少
另外聲音的分離度亦沒有交足功課,整個樂團的樂器混在一起
尤其低音部份的聲既蒙又散
另外中頻亦有密度不足之感
整體感覺混亂,令我對t1留下了非常壞的印象,有點可惜

接下來又嘗試了x5>6.8(637)> Hd800
聽的是張敬軒
音場細,人聲虛及中低頻有點刺耳而且聲音很粗

或者要便攜耳擴推動此等大食耳筒真的有點強人所難
但6.8據店員所說是專為hd800之類的耳筒而設
所以我也沒有以入耳式測試了,而且感覺上用家們也不太推薦
就6.8推hd800的情況來說,我個人實在想不到任何推薦的理由無論作為家用,或者是便攜的折充方案

可惜的聽過的版友好像不多,或者等多些人聽過後便能有更多交流了
尤其6.8可換的部分相當多
或許有用家發現了新的組合的話很有驚喜
千萬要放上來交流一下
我也很樂意再嘗試去感受6.8的魅力的

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
甜鬆潤 + 10 + 10 用家心得

查看全部評分

總受

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

不如師兄講下你拎左咩萬元以下既amp做參巧?
因為我覺得比6.8好而又萬元內的amp我都數到唔少,當然果d amp冇6.8咁勁連電阻都有得換啦

另外我想會出現唔同既聽感其實好正常遮,如果全世界都讚反而更怪吧
見師兄提到的"前面有師兄話難聽,唔知咩事...."
一件產品有人欣賞有人不喜歡是很正常的事,師兄多喜歡也不能否定別人的感覺呀

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
甜鬆潤 + 10 + 10 用家心得

查看全部評分

總受

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

為了有更負責的討論態度,我想補充一點的就是我當時沒有要求店員更換OPAMP或是確認當時耳擴內所選用的OPAMP。
當時依我看店內有兩部DEMO,一部是連在NAIM CD PLAYER跟HD800上而另一部則是放在店員後方櫃檯那邊的,店員所給我的就是在店員後方的那部。
因為我沒有問及耳擴內的OPAMP,所以我個人單純的認為那是原配用的opamp

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
hiyori + 20 + 20 一定要加分

查看全部評分