設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: sharkpigyu

我們的小蝸居之入門級影音組合(經老婆準許 我upgrade7.1啦)

星級玩家

76 榮譽忠義勲章

sharkpigyu 發表於 2014-2-19 00:26
我嘅聆聽環境唔係好大 用唔盡r700 更可能會有反效果!不過我好鬼like r700  ...

其实LS50已经够用。喇叭太大真係怕部AV AMP難推。
LS50高中低音都有﹐玩得好唔會輸俾座地式。

不過最衰就係冇喇叭網。驚d細路用手指去篤﹗
因為個單元真係好鬼死靚﹗唔好話細路﹐連大人見到都想篤﹗

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

ykluk 發表於 2014-2-15 10:39
係咪用大喇叭其實都真係要睇返環境同器材, 全部用晒LS50係好, 但係2030係咪推得到又係另一問題, 就算加後 ...

Ching, 我見到您部AMP突出,因為個櫃唔夠深所致,可否將櫃後面的櫃板刪去,之後部AMP可以移後,更可以幫助通風添。

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

kenlabs 發表於 2014-2-20 23:29
其实LS50已经够用。喇叭太大真係怕部AV AMP難推。
LS50高中低音都有﹐玩得好唔會輸俾座地式。

哈哈 有同感 ls50好靚仔 攞黎聽歌一流 睇戲亦都唔差 而家煲左一段時間 啲中高低音越來越正!無買錯佢呀!每日放工一返到屋企就忍唔住清潔下佢 煲下佢 返工嘅壓力就一掃而空 !每次閉上眼睛聽著ls50比我嘅音樂 真係一種享受呀!可能ching會話你加咩仲正呀 用邊隻喇叭仲好feel呀 不過呢一刻我已經好心滿意足!

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
ykluk + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

LG 65 E6P
Marantz 8802a
Lexicon RX-7
金仔E650
金仔DP550
Oppo 203
Focal Diablo & CC1008be
KEF T301 E301
MA RX-FX
Velodyne DD12+

黑鑽玩家

MicLui 發表於 2014-2-20 23:49
Ching, 我見到您部AMP突出,因為個櫃唔夠深所致,可否將櫃後面的櫃板刪去,之後部AMP可以移後,更可以幫 ...

ching 拆唔到呀 不過我已經物色個新櫃 希望快啲搞掂 甘對部2030好啲!多謝ching提點!
LG 65 E6P
金仔E650
金仔DP550
Oppo 203
MA RX-FX

星級玩家

76 榮譽忠義勲章

sharkpigyu 發表於 2014-2-21 01:55
哈哈 有同感 ls50好靚仔 攞黎聽歌一流 睇戲亦都唔差 而家煲左一段時間 啲中高低音越來越正!無買錯佢呀! ...

小型书架式細細粒單元有座地式果種低音!真係好难得﹗未聽過嘅人會唔信。
我第一次聽LS50果陣就係俾佢嘅低音嚇親。
你真係冇買錯﹗
最重要係唔難推咁抵死﹗所以有機會一定要落齊成套LS50﹗

你睇下... 靚仔到....

請恕我落毒

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

sharkpigyu 發表於 2014-2-21 01:55
哈哈 有同感 ls50好靚仔 攞黎聽歌一流 睇戲亦都唔差 而家煲左一段時間 啲中高低音越來越正!無買錯佢呀! ...

CHING你諗法已經比好多好多人(包括小弟)都叻~~!!

HIFI/AV嘢永遠無盡頭無最好, 只有不斷投入金錢尋找更好, 但永無止境既追求不滿足感好多時已經成為發燒友既一種病, 能夠簡簡單單知足咁享受音樂帶比你既滿足, 呢個LIKE一定要比你~~!! {:9_426:}

科林玩家

76-FC 藍寶石勲章

師兄,我想下你 r200c 個腳釘係邊度買架?
同埋個海綿你有冇塞入去??? 個海綿其實有咩用?
thanks~
SONY 55 W950A
CA 751R
CA 752BD
KEF R700
KEF R200C
KEF Q100
Energy V-SW10
BENQ 1070
LS603
QED AUDIO S
AQ BOXER

黑鑽玩家

kenlabs 發表於 2014-2-21 08:11
小型书架式細細粒單元有座地式果種低音!真係好难得﹗未聽過嘅人會唔信。
我第一次聽LS50果陣就係俾佢嘅 ...

好認同你呀ching 我都好想 不過我而家唯一想就係將我呢一刻發揮到最盡 我而家都係一個初學者 擺位 電源 線頭等等 慢慢一步學習中 有時候因為自己的一些改動 令到音色有變 那刻的心情好興奮 好有成功感 76呢個dicuss雖然毒 但真係可以學到好多知識加上好多ching好肯教 好肯回覆 唔會睇唔起你啲器材 好開心香港有呢個論壇 發揮香港人互助精神!
頭先我係度用ls50聽Mariah Carey 2007 演唱會嘅 "I'll be there同Hero" 令我起曬雞皮和有一種不知名的感動 我相信這就是ls50威力 以前睇呢隻concert無呢個感覺!好正!!
LG 65 E6P
金仔E650
金仔DP550
Oppo 203
MA RX-FX

黑鑽玩家

ykluk 發表於 2014-2-21 09:37
CHING你諗法已經比好多好多人(包括小弟)都叻~~!!  

HIFI/AV嘢永遠無盡頭無最好, 只有不斷投入 ...

多謝ching你的讚賞 玩音響好須要家人的支持 i mean精神上的支持 好慶幸我老婆亦比ls50感動到 有時候我放工回到家 見到老婆開我隻amp 用ls50聽歌 仲問我點解我睇戲個時點解無bass 我話個sub我整左人手off 所以要自己開 那刻見到我老婆都會用我套音響 心情好興奮好感動!那刻我知道我真係無買錯ls50同r200c!
LG 65 E6P
金仔E650
金仔DP550
Oppo 203
MA RX-FX

黑鑽玩家

jasonkeung 發表於 2014-2-21 11:58
師兄,我想下你 r200c 個腳釘係邊度買架?
同埋個海綿你有冇塞入去??? 個海綿其實有咩用?
thanks~ ...

Ching 你好 我係元朗現代影音買 係Isoclean TT-008
我反覆試過我發現我唔用海綿好啲 不過我要再煲耐啲隻r200c才能知須唔須要用!
LG 65 E6P
金仔E650
金仔DP550
Oppo 203
MA RX-FX