設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: sharkpigyu

我們的小蝸居之入門級影音組合(經老婆準許 我upgrade7.1啦)

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

kenlabs 發表於 2014-2-14 22:54
我反而怕部2030唔夠空間散熱。

下次有budget, 後置喇叭最好換大少少﹐當然LS50就最理想啦。

好彩部2030又唔係好熱 今日開左成日 只係微暖 無以前部安記甘熱!我都好想換 不過暫時唔會 呢排駛左好多錢 加上我對e301都算滿意!可以頂多一陣得一陣!
LG 65 E6P
Marantz 8802a
Lexicon RX-7
金仔E650
金仔DP550
Oppo 203
Focal Diablo & CC1008be
KEF T301 E301
MA RX-FX
Velodyne DD12+

黑鑽玩家

akira11092 發表於 2014-2-14 23:22
可惜部 2030 擺唔耐喇......

點解甘講呀ching?我唸住起碼用一年先 (我相信少啲上76 係可以用耐啲! )不過之前換左條電源線比2030 真係有氣有力左 !我對2030暫時仲好滿意!
LG 65 E6P
金仔E650
金仔DP550
Oppo 203
MA RX-FX

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

sharkpigyu 發表於 2014-2-15 00:10
點解甘講呀ching?我唸住起碼用一年先 (我相信少啲上76 係可以用耐啲! )不過之前換左條電源線比 ...

喂條更靚既線俾佢都無用啦, 係錫機既搞好個通風先啦......咁擺就定必唔會長命

黑鑽玩家

akira11092 發表於 2014-2-15 00:30
喂條更靚既線俾佢都無用啦, 係錫機既搞好個通風先啦......咁擺就定必唔會長命 ...

係呀 我都驚呀 而家托朋友幫我做個櫃 希望快d搞掂啦!多謝ching提點!
LG 65 E6P
金仔E650
金仔DP550
Oppo 203
MA RX-FX

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

sharkpigyu 發表於 2014-2-14 23:58
睇黎要出去物色下有咩櫃!

呢樣真係解決大部份問題最好方法, 不過最好搵HIFI櫃, 因為HIFI櫃有效減少諧振同啲位本身設計係商適合擺放HIFI玩具, 唔使左度右度咁麻煩, 第時換機都可以繼續用~~!! {:9_426:}

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

kenlabs 發表於 2014-2-14 22:54
我反而怕部2030唔夠空間散熱。

下次有budget, 後置喇叭最好換大少少﹐當然LS50就最理想啦。

係咪用大喇叭其實都真係要睇返環境同器材, 全部用晒LS50係好, 但係2030係咪推得到又係另一問題, 就算加後級, 如果聆聽空間食唔晒又係浪費, 咁又要搞擺位都幾頭痕....

小弟個人建議唔主要有大有貴有高階就買, 反而合適既筆直合適既空間合自己需要先至係最好....小弟見過曾經有師兄得70-80呎空間放對三路6.5吋單元座地喺廳, 單元離耳仔我諗得5-6呎, 啲聲彈到周圍都係, 又散又搵唔到定位....辛苦自己辛苦個廳.....

專業玩家

部sony tv 好正

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

sharkpigyu 發表於 2014-2-14 21:18
有玩呀ching 好正呀 人聲好似係部電視正中出甘呀!我都打算遲啲再煎高啲部中置 ching有咩釘好介紹?因為 ...

你BOSS 都話對LS50 正哩......
聽歌係咪正先

黑鑽玩家

ykluk 發表於 2014-2-15 10:39
係咪用大喇叭其實都真係要睇返環境同器材, 全部用晒LS50係好, 但係2030係咪推得到又係另一問題, 就算加後 ...

同意你呀ching 我嘅聆聽空間很細架渣!
LG 65 E6P
金仔E650
金仔DP550
Oppo 203
MA RX-FX

黑鑽玩家

momolee 發表於 2014-2-15 21:27
你BOSS 都話對LS50 正哩......   
聽歌係咪正先

係好正呀 最重要老婆都喜歡 如只係我一個享受 好無趣架!我setup呢套野最想可以同老婆一起分甘同味!今日同老婆去海運睇鐵甲威龍 老婆都會開始留意話啲音效好逼真好正呀當介紹Dolby Atmos 時!
LG 65 E6P
金仔E650
金仔DP550
Oppo 203
MA RX-FX