設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: sharkpigyu

我們的小蝸居之入門級影音組合(經老婆準許 我upgrade7.1啦)

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

sharkpigyu 發表於 2014-2-15 22:53
係好正呀 最重要老婆都喜歡 如只係我一個享受 好無趣架!我setup呢套野最想可以同老婆一起分甘同味!今日 ...

Dobly atmos 其實唔同左d 咩?
我都好想感受下

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

momolee 發表於 2014-2-15 23:06
我都好想感受下

甘你一定要試下 個啲環繞同包圍感簡直係一流 係屋企都好難做到 啲speaker多到數唔曬 前後左右上都勁多speakers!
LG 65 E6P
Marantz 8802a
Lexicon RX-7
金仔E650
金仔DP550
Oppo 203
Focal Diablo & CC1008be
KEF T301 E301
MA RX-FX
Velodyne DD12+

星級玩家

76 榮譽忠義勲章

ykluk 發表於 2014-2-15 10:39
係咪用大喇叭其實都真係要睇返環境同器材, 全部用晒LS50係好, 但係2030係咪推得到又係另一問題, 就算加後 ...

咁又真係唔需要用到好似座地式咁大件嘅。
用LS50起码声会比较一致, 因为音域比一般卫星式好好多。体积亦屬小型书架式。
AV AMP係絕对推得到。

7萬

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

momolee 發表於 2014-2-15 23:06
我都好想感受下

Dobly atmos真係要試吓, 尤其是唔好遲入場睇佢開頭個demo, 啲雨水聲喺你頭頂滴落嚟~~!! 個人覺得海運既比the grand正啲~~!! {:9_426:}

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
momolee + 10 + 10 用家心得

查看全部評分

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

kenlabs 發表於 2014-2-16 11:11
咁又真係唔需要用到好似座地式咁大件嘅。
用LS50起码声会比较一致, 因为音域比一般卫星式好好多。体积亦 ...

小弟都試過LS50, 完全認同LS50算係鑑聽類别都幾好, 不過推2隻就OK啫, 推5隻或者7隻, 對2030嚟講真係好吃力....

小弟個人睇法只係覺得與其只能夠發揮咁多隻LS50既4-5成功力, 不如將本身咁多隻喇叭發揮得最好, 加上調教位置同本身聆聽空間大細, 小弟估計應該會好過夾硬上咁多隻LS50啫....

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

ykluk 發表於 2014-2-17 09:51
小弟都試過LS50, 完全認同LS50算係鑑聽類别都幾好, 不過推2隻就OK啫, 推5隻或者7隻, 對2030嚟講真係好吃 ...

不過如果講做後置,我覺得KEF 蛋仔都只係OK,  反而MISSION d 喇叭仔用黎做後置D 聲更好,又唔會同隻LS50 唔夾聲
分析力同音埸都比KEF D 蛋仔出黎效果更好 , 不過個樣就KEF 蛋仔贏哂,呢個無計
其實MISSION 喇叭絕對又平又好聲! 不過而家好少人講呢隻品牌, 可能AGENT 無咩水抽 啦.............

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
ykluk + 10 + 10 用家心得

查看全部評分

3萬

白鑽玩家

momolee 發表於 2014-2-17 14:03
不過如果講做後置,我覺得KEF 蛋仔都只係OK,  反而MISSION d 喇叭仔用黎做後置D 聲更好,又唔會同隻LS50 唔 ...

宜家喇叭某程度上已經成為屋企用品之一, 咁樣要過到老婆嗰關都要考慮既.....

我自己個人覺得LS50要夾聲都唔難, 基本上無咩音染聲音唔慢又分析力高既喇叭都幾好夾, 就算要夾MK我估都可以~~!! {:9_426:}

當然呢個世上好多喇叭都OK, 好似小弟有次上友情路過聽咗套一隻都係一千幾百蚊既Wharfedale喇叭出啲聲都幾唔錯....有無人講係一件事, 自己去試先至係皇道~~!!!

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

ykluk 發表於 2014-2-17 14:27
宜家喇叭某程度上已經成為屋企用品之一, 咁樣要過到老婆嗰關都要考慮既.....

我自己個人覺得L ...

係, 好多人都唔係自己OK就得, 仲要個BOSS 同意先入到屋!
所以都要讚下KEF 係DESIGN 喇叭方真係幾唔錯, 好似入左對三手KEF 3001 蛋仔, 做功真係巧巧靚仔呀!
唔打得都睇得!