設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: kvic

[藍光播放機] Philips BDP 9700 用家分享 [V3.92 可以下載了]

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

david1503 發表於 2013-8-13 10:09
你amp問題。我用av野,d arc呀,hdmi function係熄晒佢的。

你部amp自己選擇hdmi input,當你9700 fast  ...

但如我OFF左9700 Easylink 又正常喎, 咁係9700定Onkyo 818 amp有問題?
因OFF左9700 Easylink之後如OFF 9700 POWER就電視唔識自動出回電視畫面, 所以我選擇ON左9700個Easylink.
TV:Sony 55HX850
BDP:Philips 9700
AMP:Onkyo TX-NR818
F:KEF LS50
C:KEF Q600C
R:KEF 3001

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

deviltbear 發表於 2013-8-13 11:09
但如我OFF左9700 Easylink 又正常喎, 咁係9700定Onkyo 818 amp有問題?

小弟的suggestion能幫師兄你解決問題,小弟感到非常開心。實在,很多時以為器材有問題,其實是自己setting出問題。動動手、花點心思了解自己的器材,自己開心、器材的潛能也能最大化。

hdmi協同功能本意是好,但也帶來麻煩多多。而且不同廠家的溝通也不順利。以師兄例子,再一次是onkyo和philips的溝通出現問題。有時自動化未必一定好,有些時候,還是要關掉機器的思考功能,自己用人腦幫機器作出決定才更好。

小弟以前是用onkyo 616,關掉hdmi的所有功能,也是616教我的。onkyo是最佳的老師,給我很多令人氣餒的問題。卻令人進步。

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

david1503 發表於 2013-8-13 11:18
小弟的suggestion能幫師兄你解決問題,小弟感到非常開心。實在,很多時以為器材有問題,其實是自己settin ...

Thanks師兄寶貴議見. 上述的問題已困擾我很長時間, 經過不斷嘗試才知問題所在.
TV:Sony 55HX850
BDP:Philips 9700
AMP:Onkyo TX-NR818
F:KEF LS50
C:KEF Q600C
R:KEF 3001

黃金玩家

我的飛仔早前壞了,著不到机,軟件是3.80,拿去修理,換了power制,幫我升到3.85,但出事了,又和G10plasma唔大夾,出不到1080p畫面,只可1080i,
(Post76 Android 手機版送出)

科林玩家

kairiip 發表於 2013-8-13 18:04
我的飛仔早前壞了,著不到机,軟件是3.80,拿去修理,換了power制,幫我升到3.85,但出事了,又和G10plasma唔 ...

ching 試吓 off 返 D deep color, optimization 等等畫面功能睇吓會唔會好 D

黃金玩家

飛記hdmi的兼容性很差,話説我最初買回來時,用G10plasma出不到1080p畫面,後更新軟件3.80後就冇問題,早前Power制壞了,著不到机,拿回廠修理,廠幫我升上3.85,回家連接G10又出不到1080p,只可出1080i,之後我升上3.92後,出到1080p,但唔穩定,畫面間中閃屏,有時播播吓黑屏,要轉台重新對迅號才有回畫面,如用1080i就冇問題,現己向飛記email反映,升級的軟件做得很差,現只有等下次軟件更新,非常失望,  早兩天我朋友也買了飛記9700,但一樣電視和投射机出1080p花屏,拿回去商店用LG電視試又冇問題,我朋友只有換了oppo103,回家駁電視和投射机也冇問題,畫很好,但是聲冇飛記好,所以對飛記軟件畫面兼容穩定性很失望,覺得不知所謂。

黃金玩家

new_ey 發表於 2013-8-13 18:11
ching 試吓 off 返 D deep color, optimization 等等畫面功能睇吓會唔會好 D

謝謝師兄,3.85時我試過off deep color  出到1080p,但3.92就試晒off其它也不行,總是間中畫面閃和有時黑屏,非常谷氣,以前用3.80冇事,聲畫超正,所以非常失望。
最愛K-POP女團T-ara居麗,Davichi.
P記-LX88,山葉-2040,天逸HD5250SE後级,P記G10Plasma
5隻PMC-TB2,2隻MQ100前上置,2隻audio  pro 後置.
老秦3115D重底音.  
X-BOX ONE,PS4.

科林玩家

kairiip 發表於 2013-8-13 19:47
謝謝師兄,3.85時我試過off deep color  出到1080p,但3.92就試晒off其它也不行,總是間中畫面閃和有時黑 ...

我都同意 ching 講 3.92 好似仲差過 3.85, 不過 up 咗冇特別野就費事 down 返落去...

鑽石玩家

睇怕飛仔軟件工程師仲有排執至正,增佢一句:「同志仍需努力,軟件尚未成功!」加油

進階玩家

sosoman

> 正反相插法效果好大分别,以 kvic ching對電子產品的深厚認識、及9700的深入了解,又是否如此呢?(好與壞)

我未有時間去試,我白撞的但跟據 #253 第一日駁上8字頭已經是 L對L,N對N。如果你想心安理得,不妨參考確保正常駁法。當科學與羅輯無法開釋的時候,人係需信仰的支持。可以是宗教,也可以是自已積累的經驗。。

> 萬用插頭又真否安全呢?

如果是英美法豬國都合用的萬用插,真的有這個需要嗎?你吾會帶著個拖板去遊世界的 :-)

deviltbear / david1503 / kmissp

EasyLink 關左佢啦。個標準叫 HDMI-CEC。呢個係另一個好例子。。各家都幫個標準改一個名,用家聽落以為只有同品牌的bdp / tv 等先岩用。Philips 叫 EasyLink。Samsung 叫 AnyNet+。實都是 HDMI-CEC。吾叫同一個名,其實是好事。吾同品牌之間的電器很難暢順實踐該標準的理想。HDMI-CEC 是一個食法國大餐的標準!

kairiip

我有 v3.80,可以share畀你。跟據你所講,用番3.80 你同9700都似乎會開心好多。
簡約唯美主義者