設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: kvic

[藍光播放機] Philips BDP 9700 用家分享 [V3.92 可以下載了]

進階玩家

David_vincent兄

野野去到底先調校到【畫面設定】,很不方面,我也有這個感覺。眼見有其它優先項目希望可以係將來的Firmware 加入,所以都未向飛仔申。我試下吧。

調好左【畫面設定】後,吾使部部戲都要調的。通常我會將Personal Setting 調成岩睇 BD; Optimal Setting for DVD。其它一概吾用。

skywaychan

> 聽SACD用RCA就有一邊喇叭就B B聲響,是不是9700的SETTING有問題呢?

試下做"回復預設設定",頭版有看圖說明。某次同樣事情發生在我UP完firmware 之後冇耐,做完"回復預設設定" 一切回復正常。
吾知你個情況是否一樣,一試無妨。

rukawa20001

>如果我用9700既7.1 模擬output 俾部av amp 會唔會好聲過hdmi bitsteam 俾av amp(現用 pioneer lx72) 呢?

很難說,不如你先用2-ch 試下9700 跟 72  比較,回來交代一下結果吧。

>請問philips 個simple share apps 可唔可以share 到電腦上既aiff 檔俾部9700 聽歌

AIFF  過吾到 DLNA,所以PC  去9700 不能。 更不會用手機播 AIFF 去9700。呢類用法,我認為實用性不大。

ncyaa

> 剛過去週末測試過了,只係hdmi 4有問題,其餘即使設定為電影場景也無問題,真是莫名其妙。

幸好其它三個HDMI 電影模式冇事,4就由佢啦

Mikemike

簡約唯美主義者

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

kvic 發表於 2013-8-12 22:04
David_vincent兄

野野去到底先調校到【畫面設定】,很不方面,我也有這個感覺。眼見有其它優先項目希望可 ...

今晚再試又完全正常可在RCA出合併還好好聲,好像初初第一次用SACD粒晶片還未睡醒再試就打通任督二默

進階玩家

9700 的"8"字頭

呢個星期會忙到抽根,眼見電力安全問題成為音響玩樂敗家界的熱門話題,痴起條根又寫幾句。現時一般的電子產品,電源線入左機仔後,做的第一件事都是 AC 轉 DC。電力變成 DC  後才分派畀吾同的部件,如9700內的 HD 影象處理板,模擬音頻板,CD Driver 模組,前面的顯示及控制面板等。

每件電子產品的 AC/DC 轉換,都是生人勿近的地方, 因為是聯接住市電。市電入機仔,可以L 對 L, N 對 N。很多朋友叫呢個正常駁法為“正相”。市電入機仔,又可以 L 對 N,N 對於 L,多朋友稱之為 “反相”。正相/反相可能源自“三相電”的叫法,但實際意義跟三相電,關係遙逺。只是一個美化了的術語,英文叫 jargon。講太多術語對大眾甚少意義。不如叫“正常”及“反常” 更貼近生活。

講番 AC/DC 轉換,市電正常駁法入機仔 (L  對 L, N 對 N) 可以; 反常入機仔 ( L 對 N, N 對 L ) 也可以,功能上及安全性上沒有分別,因為那一塊小小的轉換板仔點駁都是生人勿近的地方。AC 也不會認方向,在香港 AC 是每秒鐘 由 L 去 N 再由 N 去 L 來回 50 次,去計較由那邊開始是沒有意義,不斷的來回才是重點。

很多電器用"8"字頭,因為機仔設計者本身不在乎,設計本身已預左用家會將電源線正常插或反常插,點入都照顧到。電器的設計當然可要求用家必須將電源線正常插入,可能有佢設計上的原因。對一個設計者而言,那麼必須用三腳頭,或者用那些不會令人插錯方向的"8"字頭。因此單看,"8"字或三腳頭,很難斷定設計的好與吾好,也沒有好壞之分。

(題外話,水果公司的 Lighning 線設計,用家都說方便,鐘意點插就點插 。你估個設計師靈感源自邊度呢?)

希望曾進了解對 9700 "8"字頭的迷思,正反相的玄學,及小小電力安全知識啦。

[8月13日]

有師兄提議改八字,改了。
簡約唯美主義者

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

kvic師兄,煩請代向Philip反映下聲畫分家之下,HDMI AVR唔使自動連接AMP input出聲。
我的9700已是3.92,已reset過4次,而且聲畫分家,Main HDMI出電視,電視出ARC去818 amp TV/CD input,9700 AVR HDMI去818 amp個BD/DVD input,問題出現Audio setting將Main HDMI off,9700係咬死係TV/CD個input,出唔到聲,要手動去BD/DVD先有聲(因AVR HDMI連接左去BD/DVD),要開返Audio Main HDMI為自動,9700就可係TV/CD出聲,這現象已說明是由Main HDMI出聲去電視,再由電視回傳回amp,那9700的聲畫分家有何意義?聲畫分家就是希望聲音直接出amp,為何Philip9700唔可以由AVR HDMI出訊號自動連接amp input呢?仲有如要set Audio Main HDMI off,去手動轉input出聲,如fast forward再Paly,9700會自動跳返去TV/CD,又要手動轉返去BD/DVD...超煩!!
TV:Sony 55HX850
BDP:Philips 9700
AMP:Onkyo TX-NR818
F:KEF LS50
C:KEF Q600C
R:KEF 3001

星級玩家

kvic 發表於 2013-8-12 23:51
9700 的八字頭

呢個星期會忙到抽根,眼見電力安全問題成為音響玩樂敗家界的熱門話題,痴起條根又寫幾句。 ...

八字頭點反轉插都應該安全,但之前有post ching提過正反
相插法效果好大分别,以 kvic ching對電子產品的深厚認識、
及9700的深入了解,又是否如此呢?(好與壞)
又萬用插頭又真否安全呢?
小弟實在十分佩服ching的知識見解!!可以係度學到好多嘢~

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

deviltbear 發表於 2013-8-13 00:28
kvic師兄,煩請代向Philip反映下聲畫分家之下,HDMI AVR唔使自動連接AMP input出聲。
我的9700已是3.92,已 ...

呢D都唔關9700事,係easylink麻煩,而且咬邊個hdmi,係amp負責

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

deviltbear 發表於 2013-8-13 00:28
我的9700已是3.92,已 ...

的確有D煩,希望下個FRIMWARE有改善
Oppo93  -  Cary 11v HD Video Processor  -
Lexcion RV5  -  Victor SX-500 Spirit - JL Audio F110

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

david1503 發表於 2013-8-13 08:19
呢D都唔關9700事,係easylink麻煩,而且咬邊個hdmi,係amp負責

但點解set Audio Main HDMI off,去手動轉input出聲,fast forward再Paly,9700會自動跳返去TV/CD? 是AMP問題?
TV:Sony 55HX850
BDP:Philips 9700
AMP:Onkyo TX-NR818
F:KEF LS50
C:KEF Q600C
R:KEF 3001

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

deviltbear 發表於 2013-8-13 09:20
但點解set Audio Main HDMI off,去手動轉input出聲,fast forward再Paly,9700會自動跳返去TV/CD? 是AMP ...

你amp問題。我用av野,d arc呀,hdmi function係熄晒佢的。

你部amp自己選擇hdmi input,當你9700 fast forward,咁未無左聲,你部amp未以為條9700 hdmi off左無訊號,然後部amp手多多自己揀邊條hdmi有訊號,amp發現你tv的hdmi 透過arc有訊號回傳,咁部amp未幫你揀去tv條hdmi囉。

星級玩家

kvic 發表於 2013-8-12 23:51
9700 的八字頭

呢個星期會忙到抽根,眼見電力安全問題成為音響玩樂敗家界的熱門話題,痴起條根又寫幾句。 ...

建議師兄應該形象化啲講「8」字頭而唔好講「八」字頭。你講八字頭小弟呢啲新手仲以為你講電線另一端嗰啲日本/大陸嘅八字腳插頭。