設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: kvic

[藍光播放機] Philips BDP 9700 用家分享 [V3.92 可以下載了]

進階玩家

V3.97 小體驗(一)

*FLAC*
今次呢個版本,最大亮點係FLAC 播放。可經過DLNA播放,故然令很多用家高興。我發現透過USB播FLAC的音質,也有提升。嘗試了很久,反覆聽一隻歌,冇法分辦CD或FLAC。上個版本,刻意跟CD比較,FLAC還是較為容易認出。正如有師兄之前提及用9700做CAS,現在可以開始一個實踐計劃了。。

*DLNA*
吾知係米搞FLAC,感覺整體browse PC的操作較之前流暢。用2.4GHz 802.11n Wifi 播1080p 依舊有時會痴。或者真是需要用LAN 或上5GHz 802.11n試試。

*穏定性*
UP上左一日,搞左9700大半日。未曾死機或傻過(如關機HDMI依然有信號),似乎有進步(?)

簡約唯美主義者

鑽石玩家

kvic 發表於 2013-8-3 22:21
V3.97 小體驗(一)

*FLAC*

個案一:
有晚用客廳部9700播強國blu-ray碟,睇到中段有畫有聲,但忽然冇左中文字幕。起初以為隻碟冇字幕,後來關機重開播返個段又有字幕,係9700傻左。

個案二:
有次用客廳部9700睇老翻DVD-R,睇完9700傻左,唔肯關機,等左好耐至關到。但我房部9700播放老翻DVD-R冇咁問題,非常正常。

個案三:
用客廳部9700播放強國《蝙蝠俠3》blu-ray碟,好多段hard機。但此碟在9600時播放係冇問題,我發覺9700鐳射讀頭比較敏感,對碟片要求比9600為高。

個案四:
我客廳部9700 up左V3.97後畫面變全粉紅色,嚇一跳。幸好factory reset後冇事。但房部9700冇咁情況,唔知係咪關電視事。

另外發覺9700選單中挑選1080/24格唔流暢,反而改為1080更好。

煩請師兄幫忙在飛仔討論區回報下,因為本人英語水平麻麻,只擅長中文。

鉑金玩家

應慳不洗,應洗不慳 To be a Better Man

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

dpcs 發表於 2013-8-3 17:53
嘩!飛仔好勤力。

飛仔好勤力
應慳不洗,應洗不慳!
To be a Better Man
Every problem has a solution

進階玩家

David_Vincent 發表於 2013-8-4 04:36
個案一:
有晚用客廳部9700播強國blu-ray碟,睇到中段有畫有聲,但忽然冇左中文字幕。起初以為隻碟冇字幕 ...

個案一,二及三都是啞子食黄蓮,很難向飛記投訴的。。

個案四是邊個版本的時候?睇番V3.97的官方公告,字里行間冇講明的偶然開機粉紅屏/關機間條問題似乎是解決了
我都很想知3.97上大家有否再遇到呢D問題。。

>另外發覺9700選單中挑選1080/24格唔流暢,反而改為1080更好。

師兄你跟本吾應該自已去挑,除非你好很清楚自已做緊乜啦
還是選Auto, 等9700幫你決定啦。呢方面我未見過佢失手。
簡約唯美主義者

新仔玩家

up咗3.92
重係如果 main to tv & avr to amp 都係冇畫面
又要down返3.8. 唉

星級玩家

Up 3.92
Everything works fine!

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

不過android apps 都係播唔到flac, 一定要開電視 用remote先播到

星級玩家

吓,要開電視先用到android apps個remote?!
我只用投影豈不是下下要開機?有D麻煩噃!

新仔玩家

各位師兄:我download和安裝時都顯示3.97,但裝完後顯示3.92,這是否有問題!

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

@sosoman
android apps 可能要等update
不過之前可以用Synology DS Audio推flac過去, 3.92之後唔得

@chrisoukaitat
正常