設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: david1503

[請教] 「Onkyo 616 + MS Alumni 5.1」想升級「KEF LS50」(殺出了Mezzo6)

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

david1503 發表於 2013-4-17 15:28
今日去了中環名望試聽下其他喇叭,等自己唔好焗限係LS50裡面。佢介紹左WHARDEFALE既JADE 1俾我,公價$9K ...

你提起WHARDEFALE, 上年AV展時我聽咗對Whardefale Denton 80週年紀念版書架喇叭, 嗰陣示範係用LUXMAN 590AX嚟推, 啲聲真係幾好~~!! {:9_408:} 如果唔係個樣比較普通, 個人感覺比LS50有得比~~!! {:9_428:}

http://www.audionet.com.tw/doc/view/sn/5602

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

ykluk 發表於 2013-4-17 15:39
你提起WHARDEFALE, 上年AV展時我聽咗對Whardefale Denton 80週年紀念版書架喇叭, 嗰陣示範係用LUXMAN 590 ...

哇!小弟我就覺得好靚!我口味比較老餅,呢種外型的喇叭真係好吸引我!定價好似$5K左右?我剛睇D REVIEW,好似走韻味路線,動態比較差。我自己好鍾意聽VIOLIN CONCERTO,都算大棚野,大開大合,唔知佢應唔應付到。真係要去試下先!他的外型深深地吸引著我!中毒了!又!

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

david1503 發表於 2013-4-17 15:49
哇!小弟我就覺得好靚!我口味比較老餅,呢種外型的喇叭真係好吸引我!定價好似$5K左右?我剛睇D REVIEW ...

噢, 你鍾意大棚野咁Whardefale Denton 80週年紀念版書架喇叭就唔係好啱你喇....{:9_423:}

大動態要玩座地先得嗰喎~~!!! (又毒吓你先~~!!) {:9_407:}  不如你專心睇座地仲好~~!! 話時話, 你個聆聽空間有幾大~~?? {:9_419:}

評分

參與人數 1威望 +6 收起 理由
david1503 + 6 師兄提供貼身建議

查看全部評分

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

ykluk 發表於 2013-4-17 15:56
噢, 你鍾意大棚野咁Whardefale Denton 80週年紀念版書架喇叭就唔係好啱你喇....

大動態要玩座 ...

我睇電視個位大約100尺,我耳仔距離電視10尺。坐在沙發,右邊整幅牆是落地玻璃,左邊是飯廳,飯廳約120-180呎我諗……

今日同中環名望傾,佢話我呢個空間,只能玩書架,座地反而會boom。所以我都唔敢強求座地,部amp又未必應付到。

3萬

白鑽玩家

david1503 發表於 2013-4-17 16:07
我睇電視個位大約100尺,我耳仔距離電視10尺。坐在沙發,右邊整幅牆是落地玻璃,左邊是飯廳,飯廳約120-1 ...

咁的確係玩書架好啲....講真LS50又真係啱你情況......{:9_428:} 不過玩LS50一定要加INT AMP架喇~~!!

另外你落地玻璃有無隔光窗簾~~?? 有無地毯吸音~~?? {:9_419:}

因為我睇你FB又唔係好知邊張相係你屋企個廳.....sorry sorry.....

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

ykluk 發表於 2013-4-17 16:16
咁的確係玩書架好啲....講真LS50又真係啱你情況...... 不過玩LS50一定要加INT AMP架喇~~!!

另 ...

考慮緊帶mezzo2返屋企暫時用住先,話晒平,又夾而家聲底,616又推得郁,又可以聽住歌先,止到心癮。既然ls50係要幾萬蚊先搞得掂,mezzo2真係可以俾我諗諗,捱到我俾幾萬蚊唔手軟時才買。

環境方面,窗簾只有布窗簾,地磚沒有地毯…

3萬

白鑽玩家

david1503 發表於 2013-4-17 16:20
考慮緊帶mezzo2返屋企暫時用住先,話晒平,又夾而家聲底,616又推得郁,又可以聽住歌先,止到心癮。既然l ...

講多一樣, 環境空間擺位比一切器材補品更加重要~~!!!! {:9_423:}

地磚彈聲彈到七彩, 窗簾唔夠厚吸唔到聲, 變咗後面玻璃窗又彈聲, 諗諗呢2樣先啦~~!! {:9_422:}

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

ykluk 發表於 2013-4-17 16:24
講多一樣, 環境空間擺位比一切器材補品更加重要~~!!!!  

地磚彈聲彈到七彩, 窗簾唔夠厚吸唔到 ...

師兄策馬技術真係一流,是一流的騎師。絕技是懸崖勒馬,所有馬匹即將掉崖也能勒住。功德無量!

3萬

白鑽玩家

david1503 發表於 2013-4-17 16:27
師兄策馬技術真係一流,是一流的騎師。絕技是懸崖勒馬,所有馬匹即將掉崖也能勒住。功德無量! ...

咁你老婆應該要多謝我先得~~!! {:9_407:}

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

ykluk 發表於 2013-4-17 16:34
咁你老婆應該要多謝我先得~~!!

我同佢都係彈鋼琴,佢隻耳仔靈到飛起… 我個心最頂唔順佢真係真心咁話「我對器材無要求,你自己鍾意就得,唔駛理我」但有時佢又不自覺自己同自己講「呢套野啲聲好明顯唔得」…「啲低音有等於無」…… 「呢啲就叫做低音融為一體?可能係」{:9_406:}