設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: david1503

[請教] 「Onkyo 616 + MS Alumni 5.1」想升級「KEF LS50」(殺出了Mezzo6)

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

roychong 發表於 2013-4-16 11:39
我都係馬仔AV AMP pre out 去馬仔 Int AMP 推LS50, 爆又得,溫柔又得,正㗎 ...

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

ykluk 發表於 2013-4-16 11:56
其實要做你生意都唔算好難, 你都幾易中毒~~!!  

咁你仲有無試過KEF R-series, Reference-serie ...

我其實次次買野都唔駛人sell……自動衝去鋪頭拎銀包俾錢拎貨走人……

我只認真比較過kef q300、b&w,其他牌子係唔同地方都有俾人建議我而聽過,但因為音質過唔到耳仔,連牌子和型號都無記係心……R SERIES好似相對好貴…所以唔敢試,我知我越試越屎忽痕……  

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

david1503 發表於 2013-4-16 11:48
我而家滿腦子都係求其搬部LS50+MCR603返黎既諗法……

David, 如果你想LS50 放書房就要考慮下房間大細,如果你書房唔太大(一般香港樓五六十尺),LS50 未必好聽,因為我覺得佢低頻都算強,聆聽空間大小小會適合啲(一二百尺的客廳)。
聲明:本人是平民見識少,無意得罪

評分

參與人數 2威望 +12 金錢 +10 收起 理由
ykluk + 10 + 10 絕對認同
david1503 + 2 絕對認同

查看全部評分

Panasonic OLED TV | OPPO 103D
MAC Mini | TEAC UD-503 | Cybershaft OCXO
Marantz KI Pearl Lite | Marantz NR1602
KEF LS50 | Marage MX | SINE 30A

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

roychong 發表於 2013-4-16 12:06
David, 如果你想LS50 放書房就要考慮下房間大細拉,如果你書房唔太大(一般香港樓五六十尺),LS50 未必好 ...

多謝師兄賜教!書房的確唔算好大,少於1百呎,廳就長方型約220-300呎,一半做電視廳,所以應該會放廳。平時都好鬼怕去試聽,空間唔同真係聲都好唔同。就好似銅鑼灣KEF SHOWROOM,一對LS50放出面,另一對放試聽室,2對出既感覺都已經好唔同,跟住仲要器材唔同,出既聲又係唔同晒。所以真係好鬼怕試聽,試完都知唔會係咁既聲。想知ARM唔ARM聽真係最好可以拎返屋企試。外國好似可以試完退貨,香港就無辦法……

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

david1503 發表於 2013-4-16 12:13
多謝師兄賜教!書房的確唔算好大,少於1百呎,廳就長方型約220-300呎,一半做電視廳,所以應該 ...

同意,要做足功課唔好太衝動
Panasonic OLED TV | OPPO 103D
MAC Mini | TEAC UD-503 | Cybershaft OCXO
Marantz KI Pearl Lite | Marantz NR1602
KEF LS50 | Marage MX | SINE 30A

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

ykluk 發表於 2013-4-16 11:56
其實要做你生意都唔算好難, 你都幾易中毒~~!!  

咁你仲有無試過KEF R-series, Reference-serie ...

其實經師兄們的勸導下,已經越來越知道未來既路點走。衝動已經走得7788,而家純醞釀和計劃未來點樣加多套2.0。師兄俾左咁多有用的資訊,而家都好知道將來點樣買或買咩設備先好。唔係多得師兄,小弟早就已經急急腳抱左對喇叭加CHEAP AMP返屋企。然後才發現唔夾聲、唔可以MATCH空間和5.1,然後又係換換換……

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

套MS ALUMNI煲左一排,啲衛星仔今朝聽,咦,又好聲左少少喎!

不過個SUBWOOFER依然悲劇……存在感好弱好弱…唔通呢啲就叫做融合!?

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

david1503 發表於 2013-4-16 12:21
其實經師兄們的勸導下,已經越來越知道未來既路點走。衝動已經走得7788,而家純醞釀和計劃未來點樣加多套 ...

早知我同你講, 我係代理, 幫你入貨我轉手都搵唔少~~!!! {:9_407:}

路向清晰就OK啦, 不過唔使一定要死硬向某一種方向既, 好似小弟咁, 一路以嚟都會喺心裡面有一個大約picture會點做, 不過經過時間聽得多睇得多試得多上得post76多, 唔多唔少都會同當初諗既有啲唔同~~!!! 就係咁先更加無得急~~!! {:9_428:}

可惜AMP SPK十仔呢啲太重手好難問人借, 但係線材補品我以前都問過唔少CHING借嚟玩, 有時上嚟大家吹吓交流吓識多啲CHING真係確唔同~~!! 呢個世界太多嘢你無可能試晒, 但有時問多少少路都走少啲~~!! {:9_427:}

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

david1503 發表於 2013-4-16 12:24
套MS ALUMNI煲左一排,啲衛星仔今朝聽,咦,又好聲左少少喎!

不過個SUBWOOFER依然悲劇……存在 ...

十仔要煲既時間當然係要多少少, 因為active speaker裡面有amp係多啲嘢架喇~~!! {:9_421:}

不過當然唔好旨意套裝5.1既十仔同出面既比較啦, 例如我叫你上友蛇試吓隻JL113, 咁你以後聽到咩十仔都覺得唔好聲架喇~~!! {:9_428:}

個人取向玩AV/HIFI都係以C/P值去諗, 即係自己有幾多錢就玩嗰啲價錢最高C/P值又夾到既嘢. 啲強國人幾百萬買對SPK返屋企擺, 自己都唔會做得到啦~~!! {:9_423:}

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

ykluk 發表於 2013-4-16 12:44
十仔要煲既時間當然係要多少少, 因為active speaker裡面有amp係多啲嘢架喇~~!!  

不過當然唔好 ...

今日去了中環名望試聽下其他喇叭,等自己唔好焗限係LS50裡面。佢介紹左WHARDEFALE既JADE 1俾我,公價$9K仲有得減,話同LS50同GRADE。佢話我部616,推LS50唔會掂,JADE 1會易推啲。聽左一陣,感覺都係鍾意LS50多啲……{:9_436:}

下次再試下其他喇叭先。不過不得一提,名望呢間野真係幾唔錯 ,我講明只係買CHEAP野和試聽未必買,佢都花左好多時間同我分析我的需要和作建議,感覺好舒服,同旺角感覺好唔同。