設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[請教] 「Onkyo 616 + MS Alumni 5.1」想升級「KEF LS50」(殺出了Mezzo6)

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

師兄們,小弟新手又有事想請教。

不久前剛買了Onkyo 616 + Mordaunt Short Alumni 5.1喇叭套裝,但一直對LS50念念不忘,而家想買一對LS50做前置。請問616推LS50會唔會好差?如果真係推唔郁LS50或推出黎仲差過唔Upgrade既,是否可考慮KEF Q300或MEZZO 2?試聽過呢3對,但只有LS50能發出悅耳實在的小提琴聲。{:9_426:}

另外,若買入LS50後,Alumni的中置應該是相對弱,請問應否保留Alumni作中置,還是應該拿走Alumni中置,然後用AMP設定LS50同時出前置和中置聲音(假設暫時唔升級買KEF中置)?

感謝!{:9_428:}

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

CHING, 你個組合好似唔係入咗幾耐, 咁快又諗UPGRADE~~??!! {:9_433:}

你呢套組合係用嚟睇戲多, 當然聽吓歌仔OK, 但如果真係玩2CH既話又係另一個世界嚟.....{:9_428:}

本身AV AMP (616)去推LS50唔係推唔到問題, 而係你想聽到咩效果~~?? 如果你試LS50時毒氣室係用INT AMP或前後級去推時, 你換幾多隻SPK都唔會有返嗰種聲, 問題在於AV/HIFI既特性唔同.

個人認為, 你如果好想去UPGRADE, 可以保留MS Alumni 5.1睇戲時用, LS50可以買, 但你最好買多部INT AMP去推LS50. 你AV/HIFI分家定係用AV BYPASS出LS50就自己諗諗擺位同問題喇~~!!

其實你你煲好套架生再諗都未遲, 雖然以前KEF好似話過LS50只係出一年, 不過我諗你套組合用多2-3個月再諗點加都未遲~~!!

評分

參與人數 1威望 +6 收起 理由
david1503 + 6 大師兄導人向善,小弟新手感激萬分.

查看全部評分

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

ykluk 發表於 2013-4-15 11:20
CHING, 你個組合好似唔係入咗幾耐, 咁快又諗UPGRADE~~??!!  

你呢套組合係用嚟睇戲多, 當然聽吓 ...

聽君一席話,勝讀十年書……小弟成日衰衝動{:9_433:} ……多謝師兄助我懸崖勒馬

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
ykluk + 10 + 10 一定要加分

查看全部評分

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

david1503 發表於 2013-4-15 11:24
聽君一席話,勝讀十年書……小弟成日衰衝動 ……多謝師兄助我懸崖勒馬  ...

衝動真係玩AV/HIFI大忌, 因為你咁樣多多錢都搞唔掂.....{:9_412:}

睇吓多啲POST, 留意多啲CHING既動向, 呢度好多高手喺度真係學好多嘢架, 中毒唔緊要, 最緊要有定力~~!!

先煲好你套組合, 然後慢慢留意自己仲想要啲乜, 改線/定位/空間/買器材/補品好多好多選擇會幫到套組合, 再問吓各位CHING意見~~!! 呢啲就係玩AV/HIFI最好玩之處喇~~!!

當然得閒參加吓POST76搞既活動, 可以試到好多平時玩唔到既嘢, 又可以同好多CHING直接交流, 簡直一樂也~~!!

評分

參與人數 1威望 +3 收起 理由
小寶老豆 + 3 用家心得

查看全部評分

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

ykluk 發表於 2013-4-15 11:29
衝動真係玩AV/HIFI大忌, 因為你咁樣多多錢都搞唔掂.....

睇吓多啲POST, 留意多啲CHING既動向, ...

竟然被加分了!!多謝師兄,你教我野,我仲有分拎,又食又拎真係好正!

的確,套alumni真係煲都未煲好,我就嫌佢濛聲,嫌中、前置細聲,真係傻……希望佢快啲煲出狀態……唔好等我日思夜想…

小弟天性衝動,最愛衝衝衝,成日專注某樣興趣,就成日想買買買,到清醒過來,張開眼望望屋企才發覺突然多左咁多野……

3萬

白鑽玩家

david1503 發表於 2013-4-15 11:52
竟然被加分了!!多謝師兄,你教我野,我仲有分拎,又食又拎真係好正!

的確,套al ...

加分係因為你話:"懸崖勒馬", 好少人可以咁清醒架~~!!

我估你套"Onkyo 616 + MS Alumni 5.1"組合煲返百幾2百粒鐘先, 等所有嘢都行返夾晒先再諗, 因為我諗你連電源線喇叭線都仲未玩, 條路仲有好長呀~~!!

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

ykluk 發表於 2013-4-15 12:01
加分係因為你話:"懸崖勒馬", 好少人可以咁清醒架~~!!  

我估你套"Onkyo 616 + MS Alumni 5.1" ...

師兄若你唔係叫一叫停,我諗我今日放工真係去搬ls50架啦…

3萬

白鑽玩家

david1503 發表於 2013-4-15 12:03
師兄若你唔係叫一叫停,我諗我今日放工真係去搬ls50架啦…

如果你真係咁做, 返到屋企你SET完又會覺得好奇怪...跟住聽日又問要買啲乜, 永無止境.....

最重要係你首先要知道自己套架生欠啲乜, 而你又想要啲乜, 當然大前提底下係你套架生係已經run-in先~~!! {:9_421:}

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

ykluk 發表於 2013-4-15 12:19
如果你真係咁做, 返到屋企你SET完又會覺得好奇怪...跟住聽日又問要買啲乜, 永無止境.....

最 ...

嗯……又係,換得前置,又會想換埋中置和後置…最後原本$6500的入門組合,就會一星期內變成ls50  5.0...........

我諗我套5.1都係唔好再搞,諗下遲啲搞多套ls50  2.0聽音樂吧……但係我又唔熟,如果擁有ls50,好自然想拎佢地黎做5.1的前置,咁請問5.1和2.0兩套系統要點樣融合一齊?

3萬

白鑽玩家

david1503 發表於 2013-4-15 12:29
嗯……又係,換得前置,又會想換埋中置和後置…最後原本$6500的入門組合,就會一星期內變成ls50  5.0.... ...

如果真係要咁做, 你咪買對LS50用嚟做前置, 你要買多部有AV BYPASS既INT AMP, 將對LS50接落INT AMP到, 而AV AMP就會有前置PREOUT既RCA OUT去INT AMP到.

平時聽歌就開INT AMP揀CD source聽歌, 睇戲嗰陣就揀BYPASS source用LS50做前置聽歌~~!! {:9_426:}

不過我唔記得616有無PREOUT, 你可以睇吓manual佢有個zone 2/zone 3 preout係咪用嚟出bypass~~!!