設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: wil-wil

[主題新聞] 全港影音店黑名單事件簿總覽 ... (不定時更新)

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

Jackiewakusome 發表於 2013-2-4 16:51
Why didnt u complain to the Consumer Council and Denon Japan HQ?

請教過司法界嘅朋友啦,
在官腔、生意角度,有得抝!有得打!
告到佢摺埋!
在朋友立場說,嘥drink!
數碼謊能夠生存到而家,總有吹佢唔漲之處 .

嘈到去Denon Japan , 咁又無諗過wor,
事發四、五年,再依貓去日本天龍
又唔知好似點咁......今晚試吓先.      

科林玩家

76-FC 藍寶石勲章

各C 兄要小心屯門市廣場SO零賣相機條四眼仔, 記得2012年6月中去果度買咗支Pana M4/3 鏡頭跟住見有快速SDHC CARD 賣, 32G, 45MB/S, 當時條四眼仔話計到我最平, 當時標價$7XX, 佢話收平我一舊水, 心諗咁大間公司又有咁多分店,而且附近咁多其他電器鋪,應該都差唔多價錢, 另外呢D MEMORY CARD 如果平過標價一舊水已經好平,於是扑鎚. 之後, 條四眼仔即刻從個櫃入面攞咗將卡出嚟, 跟住好快咁拆咗個盒, 話幫我對下張卡, 當時佢好快咁只係同我對咗張卡係32G, 跟住就問我重要唔要返個盒, (好彩我話要返個盒, 因為我知道盒上有保用証), 跟住佢先至將個盒放埋入個膠袋入面. 返到屋企滿心歡喜咁玩將新SDHC CARD, 點知發現SAVE 相同SHOW 相好似咁慢, 於是就攞返張卡出嚟睇, 點知發現張卡只係得30MB/S, 跟住即刻上網CHECK 下30MB/S 價錢, 唔CHECK 由自可, 一CHECK 發現, 出面街價一張64G, 45MB/S 同一牌子卡只係$620 左右, 而32G, 30MB/S 只賣兩舊幾, 當時有知俾人昆咗. 第二朝即刻落去問返條四眼仔, 佢第一件事問我有無盒, 無盒唔可以換, 好彩我有留返個盒, 跟住我問佢點解我尋日買果張明明係32G, 45MB/s,  但而家變咗30MB/S, 之後佢辦無知咁話, 係咩,可能俾錯咗, 換返張45MB/S 俾我, 不過我當然無要同埋要求退錢, 我再問同佢,知唔知出面同一牌子64G, 45MB/S 賣緊咩價, 佢即刻話唔清楚, 不過佢地就賣緊$12XX, 我於是即刻話俾佢聽出面個價, 條四眼仔即時黑面, 重話一定無咁平, 重串我話如果咁平, 你買張返嚟連收據, 即刻幫我買.  我當時'火' 都嚟, 明明昆咗人, 重咁串, 我即時同佢講我而家就即刻去買.  跟住就去咗上一層嘅FORTXXX, 人地64G, 45MB/S 標$690, 跟住重話俾CASH $670, 我即係買咗張連收據攞俾條四眼仔睇. 佢睇完即刻話, 我係叫你買張32G, 45MB/S, 而唔係64G, 45MB/S, 我...頂, 我話人地FORTXXX 一張64G, 45MB/S 標價都平過你賣俾我果張32G, 45MB/S, 唔通人地張32G, 45MB/S 會貴過張64G, 45MB/S 咩, 我同佢講而家係咩要我即刻再上去買過張32G, 45MB/S 你先承認你地賣貴人地一倍呀, 如果係我而家即刻上去,  ......條友見情況唔對路先肯死死地氣退返錢俾我.  各C 兄真係要小心...小心.
Sharp LC-52LX830H, PS3, HTPC, Y記RX-A1010,A-S2000,CD-S2000, Usher BE-718 DMD, Chario,  Highland,  Ve

專業玩家

76 榮譽VIP勲章

Tomy 發表於 2013-2-4 18:25
請教過司法界嘅朋友啦,
在官腔、生意角度,有得抝!有得打!
告到佢摺埋!

if you wanna complain to the Japan Denon HQ, u can give me the details, I can write a complain letter for you.

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

Jackiewakusome 發表於 2013-2-5 10:30
if you wanna complain to the Japan Denon HQ, u can give me the details, I can write a complain let ...

Japan Denon HQ <==個網站又係D/M ,   
全日文,揾唔到聯擊方法,Jack兄可否幫找一吓聯擊方法,謝謝.          

專業玩家

76 榮譽VIP勲章

Tomy 發表於 2013-2-5 12:41
Japan Denon HQ

hi, you send me the details, including how you have been cheated, the date, model, shop name and address, invoice no., etc. I will write a Japanese letter for you and send to Japan. I wait for you.

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

Jackiewakusome 發表於 2013-2-5 15:25
hi, you send me the details, including how you have been cheated, the date, model, shop name and a ...

Jack兄收pm喔.         

專業玩家

76 榮譽VIP勲章

Tomy 發表於 2013-2-5 20:50
Jack兄收pm喔.

ok, i will write a Japanese mail for you, then I will send to Japan for you. I hate black shops, so I am willing to do so.

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

Jackiewakusome 發表於 2013-2-6 10:45
ok, i will write a Japanese mail for you, then I will send to Japan for you. I hate black shops, s ...

十分感謝.      

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

Jackiewakusome 發表於 2013-2-6 10:45
ok, i will write a Japanese mail for you, then I will send to Japan for you. I hate black shops, s ...

Jack兄.....不得了,日本天龍發番比香港D/M,
香港D/M聯絡咗我,叫我台部機上去比佢睇,        
初步檢查費唔收住,如果維修要錢,再向我報價,        
至於是否陳列機....佢哋個電腦更新咗,暫時無呢D記錄wor <==正如我之前講嘅一樣,    
我已表明.....我已被騙,我不會再付一分一毫去維收部機!          {:9_440:}

專業玩家

76 榮譽VIP勲章

Tomy 發表於 2013-2-6 14:10
Jack兄.....不得了,日本天龍發番比香港D/M,
香港D/M聯絡咗我,叫我台部機上去比佢睇,        { ...

hi,

Thats great! You know, HK Denon is afraid of Japan HQ, so if u are not satisfied, u need to send mail to Denon Japan. Remember, dont be cheated by others.

You tell HK Denon later, that if your case is not handled well, u will complain to HK Consumer Council. 你记住要企硬呀!话你畀人昆0左,要天龙同数码坊赔偿。

For display good issue, 唔理香港天龙话有无资料都好,你都要企硬,话你亲耳听到天龙师傅讲过话呢部系陈列品呀!

有问题你再联络我啦!