設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: sunshiny

[黑膠] 想買 LP入門機

銀級玩家

sunshiny 發表於 2013-2-25 00:11
回 terryc 兄及 Lester 兄:

Rip LP畢竟都係權宜之計,一來我唔熟,二來冇錢,三來怕刮花啲碟。所以,暫時 ...

冇野係怪,你依家只不過等如錄音带年代錄歌落带方便聽,好平常 o既動作,大把人 CD 轉 MP3 方便聽一樣有音質 trade off,但係冇人話唔得喎!只係咁啱呀 L 大師唔知做乜硬係唔理妳原本個 application 之嘛。

新仔玩家

我cd-rom多....
不過都想話呢度俾我感覺係 LP = 要師妹一般步到位! 無得玩玩先.......

其實當年我响X置年代同馬爺入左個Pro-Ject ....... set好晒, 咪又係咁玩......唔係好頭痛je....

同埋我覺得好似以前一般人買Hi-Fi實買埋cassette机咁, 不過家下師妹用soundcard咁解......

反而放個盤同dLP先令我頭痕......地方淺窄的我.....haha...

新仔玩家

Wilmer威馬 發表於 2013-2-25 06:24
冇野係怪,你依家只不過等如錄音带年代錄歌落带方便聽,好平常 o既動作,大把人 CD 轉 MP3 方便聽一樣有 ...

OMG......我未睇晒就回左我個感覺....攪到好似跟馬車爺講嘢tim....

銀級玩家

denkidon 發表於 2013-2-25 06:28
我cd-rom多....
不過都想話呢度俾我感覺係 LP = 要師妹一般步到位! 無得玩玩先.......

哇!十九幾年前啦喎。。。。

新仔玩家

Wilmer威馬 發表於 2013-2-25 06:32
哇!十九幾年前啦喎。。。。

Haha ! 係呀!

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

sunshiny 發表於 2013-2-25 00:18
回 Ellen 君:

我會覺得用FLAC Format 會好D囉。

錄音好似都係用WAV存檔,之後先再壓成FLAC嘛.......

以前錄音的確係以WAV存檔為主因為別無他撰,但係而加已經好多撰擇,視乎你用邊隻軟件。以我記得create所跟sound card嘅軟件應該屬於"普普通通",不太powerful。正如威馬師兄所以講,search 下有咩 rip 歌用 o既 freeware。而我就用ing audition同 sound forge。

因為我屋企淨係得一套 Onkyo 舊款Mini HI-Fi,有光纖輸入,而家靠佢播Flac,其餘咩都冇,第時可能會正正經經買番個AMP加SPEAKER......LP係Analogue嘛,或者買套可以支援Analogue同Digital o既設備囉~

以你嘅意思應該係換過另一套硬件去取代套Onkyo 舊款Mini HI-Fi。而唔係買番一 set  Analogue o既設備。
如果講到 "可以支援Analogue同Digital o既設備"嘅話,呢個課題實在太深,我諗由威馬師兄,或者其他師兄講解更為適合。

舉個例:
陳奕迅隻" ....3mm Remix" 又或者 林憶蓮隻"蓋亞"有出黑膠碟,但呢兩隻黑膠碟係用digital錄音 製作,咁你話,兩隻嘢係digital 還是Analogue嘅產品???

新仔玩家

各位 ching,小妹最後買左 Pro-Ject Debut Carbon Esprit,黑色,原本想買最平 Pro-Ject Debut Carbon 就算,sales哥哥前兩日去睇時都係咁建議,不過今日佢話個頭 upgrade 左,建議我買呢款,咁我就信左佢。

而家煩緊點洗啲碟。我今日帶左陳百強隻《不再流淚》上去,佢話隻碟好污糟,咁我問佢點洗,佢話如果我想慳錢,可以用火酒加抹CD布擦。請問各位 ching 平時點洗碟架?我又唔想買洗碟機住,屋企只係得十隻八隻黑膠,想儲多啲先買。

專業玩家

sunshiny 發表於 2013-2-26 02:03
各位 ching,小妹最後買左 Pro-Ject Debut Carbon Esprit,黑色,原本想買最平 Pro-Ject Debut Ca ...

師姐兩個盆分别咩價位呀?thx!
naim nait xs + cd5x + proac 1sc + fdII

新仔玩家

ckhlsw32 發表於 2013-2-26 02:46
師姐兩個盆分别咩價位呀?thx!

友X 間國x,Pro-Ject Debut Carbon Esprit $4,000,Pro-Ject Debut Carbon $3,000,我做左12個月分期,唔使畀其他charge。佢標出黎個價係假o既,我一問佢有冇得平啲佢就畀呢個價我。

新仔玩家

其實我都唔知算平定貴,我係新手,有保養好緊要,又窮喎,做分期好啲~