設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[黑膠] 想買 LP入門機

新仔玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
我知我個問題真係好入門,但周圍冇人幫到我  :

我想買部LP機,有USB / SPDIF 輸出o既,平平地唔係太差就得,主要功能唔係要黎播碟,係要黎轉WAV入電腦o既,因為我好怕啲碟會花,而且聽歌會方便啲。我張 sound card 係 Creative Sound Blaster Digital Music Premium HD。支援LINE / PHONO / Optical SPDIF 輸入,並聲稱:

Direct recording from your turntable Phono preamp with RIAA EQ allows direct connection of your turntable to conveniently convert your vinyl to CDs or MP3s.

咁係咪即係唔使買唱頭放大器?預算係唔過 $3,500。請各位推介牌子、型號、價錢同售賣地點,謝謝。

另外,如果部機已經有數碼輸出,咁係唔係用佢內置o既解碼功能會好啲?定還是用PHONO / LINE 輸出,再用Sound Card 轉成數碼檔案(WAV)好啲?

我女仔黎o既,好多野唔識,請多多指教。

補充內容 (2013-2-22 17:53):
其實冇數碼USB / SPDIF 可能都唔係好緊要,因為張sound card都有得錄,所以應該唔使買唱頭放大器。

補充內容 (2013-2-22 17:54):
總之部機價機唔過 $3,500 就可以,多謝大家意見!

銀級玩家

Sony PS-LX300USB

Mirco Seiki RX1500+SAEC308N+Dynavector DV20XL
Luxman E-200
Krell MD-10 +SPB64X
Classe Audio DR-6L
Krell KSA-200S
Thiel CS7

星級玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

其實我吾明玩得USB 點解吾用CD/ CAS ? 用LP有咩好處?

新仔玩家

Lester 發表於 2013-2-22 17:28
其實我吾明玩得USB 點解吾用CD/ CAS ? 用LP有咩好處?

我屋企得套有光纖輸入O既onkyo咋
前排聽左啲由LP轉出黎o既WAV
覺得LP O既空間感係CD冇o既...
我唔係發燒友,發燒唔起,咁o啱張sound card又可以咁用,所以諗住買多部LP機算囉

新仔玩家

thomasl211 發表於 2013-2-22 17:16
Sony PS-LX300USB

http://www.youtube.com/watch?v=5uP__TP2MX8

請問邊度有得賣?價錢約幾多?

銀級玩家

我想樓主擁有些絕板黑膠!需要將音樂轉電腦檔案聽歌!

這些設備是有需要的!如果由0開始!

當然CD/CAS更加方便啦!!

Mirco Seiki RX1500+SAEC308N+Dynavector DV20XL
Thiel CS7

銀級玩家

如果你一隻黑膠都無!就無謂自尋煩惱喇........

聽lester兄建議啦!

評分

參與人數 1威望 +5 收起 理由
ellen + 5 絕對認同

查看全部評分

Thiel CS7

新仔玩家

我有黑膠架,不過唔多囉,我鍾意聽舊野,好想有日親身聽下任白同鄧麗君嘅黑膠。我聽過由黑膠轉出黎嘅帝女花wav,覺得好聲過套日本版cd ,好有現場感。

星級玩家

其實,市場上有代刻黑膠轉cd或高清檔,如果唔係多,俾人做都係一個選擇!!
Arcam cd37(ClearerAudio Copper-line PC, QED Signature Audio S RCA)
Plinius 9200(威馬k2m PC, MPF)
MA RX6(QED Revelation bi-wire SC)

新仔玩家

cheapching 發表於 2013-2-22 18:33
其實,市場上有代刻黑膠轉cd或高清檔,如果唔係多,俾人做都係一個選擇!! ...

其實呢,我係想學下聽黑膠,所以先想買部平機玩住先