設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: sunshiny

[黑膠] 想買 LP入門機

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

Lester 發表於 2013-2-24 22:36
哎呀, 你個死人頭馬老闆, 快D睇下我第一野回佢講咩, 我一開始就叩佢用USB不如玩番CDP/CAS好過, 佢你叫其 ...

Lester 大師已說出真理來!
我愛"山葉"~ 窮入門、有聲出的垃圾小系統~
http://www.post76.com/discuss/vi ... &extra=page%3D1

星級玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

拿,為左吾想有誤會我講清楚我立場,

我覺得買個盤然後RIP黑膠做wav file來聽吾係一個好work既方法, 起碼對一般人吾work, 超級高手另計

我覺得呀師妹一係玩番cd/cas, 一係由黑膠到AMP到SPEAKER 咁玩, 總之吾好rip做wav file啦

新仔玩家

ellen 發表於 2013-2-24 18:40
我係鍾意 LP 種「感覺」,唔係你地所講o既「靚聲」。追求靚聲同吸毒,對於我黎講,差唔多係同義詞。

呢 ...

回 Ellen 君:
不過,當你有咗盤之後,唱針,唱頭,VAT,alignment 等等嘅setting又會係另一個學問。佢唔可以同CD比,因為CD太簡單,個盤好就好,唱盤嘅野要講求唱臂唱頭好多唔同嘅匹配先達到你的要求。

多謝你提點,我諗我會買左個盤,睇下舞唔舞得掂佢先,其實轉WAV都係折衷方法,熟左個盤先算,第時唔識請多多指教。

但係,我已經見到師妹開始問 amp 同 speaker嘅資料.....我諗....  師妹你已經中咗毒架喇。

我環境好啲時會去買番一 set  Analogue o既設備,呢排真係好窮

新仔玩家

Wilmer威馬 發表於 2013-2-24 19:43
所以我冇叫佢賣 USB 盤,你睇真 D 我講乜?根本係唔應該考慮 USB 盤,因為所有 USB 盤只 rip 到 16/44.1 ...

回 Wilmer威馬  兄:  
根本係唔應該考慮 USB 盤,因為所有 USB 盤只 rip 到 16/44.1,明左我講乜,就根本唔會接受到 USB 盤!
我的確已經打消左「USB盤」呢個念頭,會用番張 Creative Sound Card 去錄。

仲有,師妹諗買盤 o既誘因始終都係 rip LP,rip 得唔開心,點 expect 人地玩落去?Rip 得開心自然會開始漸漸有要求,所以呢一刻唔係討論點樣玩盤 o既時候,等如人地想買架單車,踩熟條路,再去考個新車牌,考到可能想買架 Honda 先,你就猛話寶馬好,有用咩?

Wilmer威馬 兄真知我心意,其實而家都係諗住見步行步,熟左個盤先~

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

sunshiny 發表於 2013-2-24 23:57
回 Ellen 君:
不過,當你有咗盤之後,唱針,唱頭,VAT,alignment 等等嘅setting又會係另一個學問。佢唔 ...

多謝你提點,我諗我會買左個盤,睇下舞唔舞得掂佢先,其實轉WAV都係折衷方法,熟左個盤先算,第時唔識請多多指教。

我會覺得用FLAC Format 會好D囉。

我環境好啲時會去買番一 set  Analogue o既設備,呢排真係好窮

我頭先講咗,窮唔係問題,最緊要有目標,一定會儲到,音響係唔會好似樓咁樣升法。

我唔明點解你想換一套 analogue 的設備。

新仔玩家

回 terryc 兄及 Lester 兄:

Rip LP畢竟都係權宜之計,一來我唔熟,二來冇錢,三來怕刮花啲碟。所以,暫時會買左個盤頂住先,之後再慢慢買番set Analogue 設備。其實我都唔係唔知 Analogue > Digital 有啲怪,效果唔會太好,但而家客觀環境買唔到咁多野住,第時要買時,兩位記得再指教下我。

新仔玩家

ellen 發表於 2013-2-25 00:10
多謝你提點,我諗我會買左個盤,睇下舞唔舞得掂佢先,其實轉WAV都係折衷方法,熟左個盤先算,第時唔識請 ...

回 Ellen 君:

錄音好似都係用WAV存檔,之後先再壓成FLAC嘛.......

我唔明點解你想換一套 analogue 的設備。

因為我屋企淨係得一套 Onkyo 舊款Mini HI-Fi,有光纖輸入,而家靠佢播Flac,其餘咩都冇,第時可能會正正經經買番個AMP加SPEAKER......LP係Analogue嘛,或者買套可以支援Analogue同Digital o既設備囉~

銀級玩家

Lester 發表於 2013-2-24 22:36
哎呀, 你個死人頭馬老闆, 快D睇下我第一野回佢講咩, 我一開始就叩佢用USB不如玩番CDP/CAS好過, 佢你叫其 ...

Lester:
其實我吾明玩得USB 點解吾用CD/ CAS ? 用LP有咩好處?

呢度你已經 out topic,因為個 topic 唔在於「玩得USB 點解吾用CD/ CAS」,個 topic 從來都係買咩 rip LP

威馬:
至於 $3,500 買個咩盤加頭就留返比大家 recommand,我脫離左 LP market 好幾年同困響間舖度「宅」左太耐,唔知市價 lu。。。。

呢度係其他 ching 已經介紹過 USB 盤,我講完一大堆引仲理論,再叫大家 recommand,而且係 recommand「$3,500 買個咩盤加頭」,USB 盤冇得你揀「咩盤加頭」,一定跟左頭,而且按返上文下理,亦冇可能理解成「$3,500 買個咩 USB 盤」。

人地師妹都 catch 到我講乜,你呢個大師就讀死書背哂 d 字就算,真係比你吹漲!

銀級玩家

sunshiny 發表於 2013-2-25 00:18
回 Ellen 君:

錄音好似都係用WAV存檔,之後先再壓成FLAC嘛.......

你睇返 Creative 個 software、或者 search 下有咩 rip 歌用 o既 freeware,如果個 software 有得直接 rip 成 flac,唔洗硬性先 rip 做 wav,就冇轉檔問題。

銀級玩家

Lester 發表於 2013-2-24 23:10
拿,為左吾想有誤會我講清楚我立場,

我覺得買個盤然後RIP黑膠做wav file來聽吾係一個好work既方法, 起碼對 ...

冇野係唔 work,原因人地講左啦,你唔係有冇立場,係根本唔認真睇 post,人地一開 post 講明左「因為我好怕啲碟會花,而且聽歌會方便啲」。。。。一個和尚肚餓,只求一飽,問你要白飯,不過對碗飯有 d 要求,想用靚米煮,你就格硬拉人去鋸扒,仲要話小食多滋味,唔比人食飽喎!Work 咩!?

呢個 post 唔係一般分享 post,係一個求助 post,所以一定要先配合求助者實際能力同需要,你可以指點、引導、分享下一步應該點玩點升級,但係冇可能去改變人地 o既初衷,由 rip LP 變左唔比 rip 而只准玩靚 LP 或 CAS。

評分

參與人數 2威望 +14 金錢 +14 收起 理由
ultraleo + 5 + 5 絕對認同
ellen + 9 + 9 絕對認同

查看全部評分