設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: sunshiny

[黑膠] 想買 LP入門機

星級玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

sunshiny 發表於 2013-2-22 18:36
其實呢,我係想學下聽黑膠,所以先想買部平機玩住先

LP 的優點是analog
你張analog的LP 轉番做digital 的wav 話好聲過CD/CAS....... 這很奇怪.......

銀級玩家

如果真心想聽黑膠就完全唔同講法!

不過入門泥泥去去離唔開rega 同project!

呢排都好多人買左唱盤!你可以search下舊post
Mirco Seiki RX1500+SAEC308N+Dynavector DV20XL
Luxman E-200
Krell MD-10 +SPB64X
Classe Audio DR-6L
Krell KSA-200S
Thiel CS7

新仔玩家

Lester 發表於 2013-2-22 18:55
LP 的優點是analog
你張analog的LP 轉番做digital 的wav 話好聲過CD/CAS....... 這很奇怪....... ...

我完全唔識黑膠,又好窮,又唔捨得整花啲碟,唯有係咁。其實有wav咁嘅效果我已經好開心,總好過cd。

見習玩家

bb

76-FC 藍寶石勲章

sunshiny 發表於 2013-2-22 18:36
其實呢,我係想學下聽黑膠,所以先想買部平機玩住先

已經開始發燒啦
hehe

星級玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

sunshiny 發表於 2013-2-22 19:20
我完全唔識黑膠,又好窮,又唔捨得整花啲碟,唯有係咁。其實有wav咁嘅效果我已經好開心,總好過cd。 ...

ching, 其實我來來去去都係想講由黑膠經一個入門級的家用器材做D/A轉落去digital format (wav) 照計無理由會好過人地用專業器材做D/A 由master tape 轉落去digital format  (CD,wav file) ..... 太神奇了....

如果你真係有呢個情況,可能你個CD盤有D問題....

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

Usb乜膠盤?駛唔駛玩到咁大呀?你好似要玩ADC wor.
CDP: Lite CD22
AMP: Denon PRA 1100, POA 4400 MONO BLOCK
SP: JBL 4312A
PC, SC, IC 丐幫雞線
CAS: i5 ASUS STX

一生追求冷硬標

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

打錯字, 黑膠盤。

新仔玩家

Lester 發表於 2013-2-22 20:02
ching, 其實我來來去去都係想講由黑膠經一個入門級的家用器材做D/A轉落去digital format (wav) 照計無理 ...

呢位 ching,其實我係c妹黎,所以咩都唔識
其實呢,用「好聲」黎形容唔夠準確,應該係話,我鍾意 LP 帶出黎嗰種感覺,雖然係有啲嘶嘶聲同拆,音質亦唔會好清晰,但係有種真實感。我寧願要呢種真實感。而用電腦聽由 LP 轉出黎o既WAV,已經聽得出呢種質感。我唔識發燒野,亦冇咁多錢燒,所以唯有買住部入門 LP先,以後點以後先算 lu~

我今日去旺角友誠望過,如果係 under $3,500 o既選擇都真係好少。我見有部 project 賣$32XX,紅色O既,型號應該係呢個:Pro-Ject Debut Carbon,唔知各位認為如何呢?請畀啲意見。

謝謝!

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

sunshiny 發表於 2013-2-23 01:03
呢位 ching,其實我係c妹黎,所以咩都唔識
其實呢,用「好聲」黎形容唔夠準確,應該係話,我鍾 ...

聽錄音帶果種感覺咪analog囉。玩膠, 好大鑊架。set 死你
CDP: Lite CD22
AMP: Denon PRA 1100, POA 4400 MONO BLOCK
SP: JBL 4312A
PC, SC, IC 丐幫雞線
CAS: i5 ASUS STX

一生追求冷硬標

新仔玩家

tomtomsuccess 發表於 2013-2-23 02:09
聽錄音帶果種感覺咪analog囉。玩膠, 好大鑊架。set 死你

慢慢學囉,搵啲唔係好鍾意o既黑膠碟試下先~

錄音帶轉出黎o既WAVE,現場感冇黑膠咁強烈噃~