設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: andprise

[入耳式] Final Audio Design

進階玩家

76-FC 藍寶石勲章

deldeldeldeldel

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

樓主方唔方便upload張相睇下點爛法?

專業玩家

a974005 發表於 2012-10-21 23:57
現在好少代理有自己的維修部門,因維修部門的成本好高,所以保養期內一換一(當自己蝕左,但比有一個維修部門的 ...

絕對應同師兄既講法
市場上面冇"維修服務" 己及冇準備给于消費者支緩既廠家及代理;我地消費冇理由"take it for granted";由得佢地錢照賺,遇見客人有問題就揾人打壓。产品設計出黎预咗冇得整,如果廠方及代理一早预見問题,而不作準備、而要D用家去接受,買得耳机預咗係咁啦,一年後食自己;一千幾百,冇人會花時間出声。買得咁既價位都叫Hi-end;竟然有師兄預咗、太難明及信服!
我比得起錢買Hi-End,就預咗有Hi-end既服務。比得起錢入高級餐廳;就預咗有相對既高當既服務。我絕對唔會要求普通茶餐廳提供相同服務;呢D預咗我會明。使一個幾十同使一千幾佰既心態,所得到既期望合理服務;絕對唔相同。
年前我隻Hi-end "十仔"用咗好幾年;打雷時壞咗;代理都提供倒一個十分合理價錢換板及單元服務;正正係呢D有良心既及責任既代理,買家去選購Hi-end先至冇介心。绝對唔係有個師兄:20% off listed price 都叫唔合理;咁幾多錢先叫合理。講到好似佢有份比offer咁怒氣。明白既;用家有用家既立場;代理有代理既立場。正反意見係必然啦!Mass production product 係廠內值 乜錢呀?此乃態度。一個品牌及代理既商譽係健立番黎;咁既道理都唔明。我亦有理由相信如果件货係保養期內損壞;佢亦有多多理由推倒,user negligent ;用家疏忽而拒保。

既然廠家及代理提供佢地認為呢個係合理、相等既"維修"價格;當然事發後先知啦!我站係買家角度去提醒其它用家;呵!原來買Hi-end 耳机;係呢個耳机市場所提供既after sales服務,唔等同我地係Hi-End Audio 所期代得到,相同既服務;大開眼界。

Theta Jade
ML360S
Cello 1M Encore
Krell 400MCX
MA Studio 10/ FDII
Pioneer LX83

專業玩家

Ninewest 發表於 2012-10-22 10:36
樓主方唔方便upload張相睇下點爛法?

表面一切正常;從外觀見唔到有任何損傷或損壞。冇花痕及跌過既痕跡!
Theta Jade
ML360S

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

唉,流华個廣告……… 真係害人不淺!!

評分

參與人數 2威望 +6 收起 理由
百目 + 1 絕對認同
hiyori + 5 絕對認同

查看全部評分

Eso SA60/Rega P9
老麥 MC2200/山水 C2301 & B2301
馬記 SC9 & SM9
Dyna C1

專業玩家

WE300B 發表於 2012-10-22 12:17
唉,流华個廣告……… 真係害人不淺!!

I shall expect all those the retail price shall include "After sales service". The world is turning around and will not stay in a stage " Not responsible for any product after sales". It is not allowed in Japan, in majority cities in Europe and US, the retail price in here in HK is usually higher than those countries, I do not figure out why we can have that expectation and treatment?
Theta Jade
ML360S

進階玩家

QQ
andprise 發表於 2012-10-22 12:37
I shall expect all those the retail price shall include "After sales service". The world is turnin ...

咁唔中意香港, 移民囉, 睇下邊到買野貴D?

專業玩家

CLP 發表於 2012-10-22 13:04
咁唔中意香港, 移民囉, 睇下邊到買野貴D?

In the matter of fact, Hong Kong have many responsible sole-agent we could have choosen to buy from. Only some sole agent will consider "Profit is everything"; and fast money is what they are aiming for; customer is always looked and expected "Good value for money", and that we have the forum here to share our experience, and teached all those to learn by experience; though it might be tough and hard, the final goal shall be equally fair with each other.

Leaving this particular earphone experience and incident apart, if the above is not on the same path as ching being a customer shall expect, I am doubt and sorry.
Theta Jade
ML360S

新仔玩家

唉師兄...還是一持己見...
1,過左保養,人地唔保好正常{:9_424:}
2,你想維修,正常,但都要可以維修先得...(希望chang明白有D野爛左就係爛左,無得整。
3,唔好對持有不同意見的chang有惡意或加上什麼對立身份,或試下大家身份互換,你又可以點做?
4,唔好利用係大眾言論壓力,希望可得到一己利益或傷害他人(chang講過佢地唔整唔換就放件事上來)
(我唔係代理,我只係某門市職員(唔係DMA唔好又多個誤會),見過不同文化客戶,發現問題就一定係門市或貨品錯誤?請冷靜一下先啦)

行動組特工

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

其實拗落去都冇意思, 總之就多謝andprise版友分享左個真實故事比大家聽~
andprise兄又冇謂去convince其他版友去聲討代理, 你講出左事實, 其他版友就會自己衡量去唔去買哩個品牌~
其他版友都無謂去說服andprise兄, 佢朋友用左八千幾蚊, 隻耳機只玩左一年, 其實條氣唔順亦都好正常~