設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: andprise

[入耳式] Final Audio Design

專業玩家

應該咁講
其實如果只係計Warranty為例,當廠商提供一年有限度保養為例,倘若Product賣出並使用多於一年以後發生問題, 其實廠商的確無義務為客人提供Warranty claim所可以做的 "一換一", 所以以此為準的話廠商和代理並無做錯;
至於維修方面, 其實呢個係可以做得好一D, 但未必為一定可以, 就好似其實唔好話耳機, 甚至一D平時已經賣開好多既野相信大家都會遇過"無得整"既問題發生, 貴平都好, 有時未必係因為平就無得整, 貴就有得整
在代理方面, 有好多時, 好似樓主所提到的Shure這個, 其實個人與朋友經驗之下Shure都唔係幫你維修,除非係好細既問題, 如果唔係的話好似之前朋友壞左對SRH840, 係保養期內, 咁攞返去都係即刻開過對新比佢, 因為有時service既人工比入貨價更高既時候, cost-effectiveness就當然係就咁換比較好
但好似FAD咁, 就咁估應該成本各樣都比較高, 加上設計上比較難Service(或者不可能), 咁係過保既情況下無須要因為Warranty而為客人免費一換一的情況下其實整件事不見得Retailer或代理有問題, 呢個時候只可以講係唔好彩啦...
不過係既, 維修方面應該可以改進斟酌一下, 提供一D比較可取既方法, 但如果在於廠商方面對代理/Retailer講係無得維修的話, 其實我覺得Retailer已經在處理手法上作出讓步了.

至於高科技唔高科技, 大同細, 貴平既維修關係嘛....
我有朋友買左架Scirocco, 一出廠係咁壞, 咁係保養期內最後VW HK係換左架新車比佢;
相對地, 另外有朋友買左架法拉利, 過左保養之後燒左野, 廠話無得整一係要返義大利, 咁最後都係無計賣左佢算
咁其實貴, 唔係一定代表比較Serviceable既....
希望樓主朋友下次比較幸運並愛惜自己的Gears, 唔好再有咁既情況發生啦!

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

樓主好,

明白樓主的激動, 但無論如何, 因為其他版友的回覆未能合你既心中答案去聲討代理呢個都係版友的個人自由, 請留意言詞避免過份激動而誤觸版規就唔好呢!!!
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

其實可以考慮改做CM咪得LAW.....

專業玩家

小爾 發表於 2012-10-18 13:18
應該咁講
其實如果只係計Warranty為例,當廠商提供一年有限度保養為例,倘若Product賣出並使用多於一年以後發 ...

你朋友那刻覺得合理嗎?現今应該是消費權益時代,如果好似另外位師,是在保期难付責购嘅锐忒合堷台理!我相信祗有利益代效者先會应為合理!
Anyway, 我並不針對此耳机的代理;而是作為消費者;對代理或廠家有合理要求係我們应有權利;佢地故步自封;咪等市塲定!不過此等服務態度,我有權發言讓其他诮費者對此產品代理之“代客之度“我悉友既唔幸;我市望其他解兄可从避免到!
追討已經唔係我同我老友耐要啦!比得起,己经當短咗啦!

專業玩家

kawaiwong 發表於 2012-10-19 17:14
其實可以考慮改做CM咪得LAW.....

請問什広叶CM?

星級玩家

andprise 發表於 2012-10-20 13:36
你朋友那刻覺得合理嗎?現今应該是消費權益時代,如果好似另外位師,是在保期难付責购嘅锐忒合堷台理!我 ...

換個角度, 你係代理
個客上來同你講個product 壞左, 要求RMA, 但過左保養期, 如果同佢整, 即係認定之後個個客扲住N 年壞左產品都要整??
無得整即係要換個被佢, 但係N年之前巳經停產, 即係要換個NEW MODEL 被佢? 如果係這樣, 唔洗買新野吧... 用殘佢,再換新野仲好

到時, 誰同你做代理?

專業玩家

Zack_A 發表於 2012-10-20 16:46
換個角度, 你係代理
個客上來同你講個product 壞左, 要求RMA, 但過左保養期, 如果同佢整, 即係認定之後 ...

哥哥,你試下電視机瓌咗冇得整重會唔會多人贡!呢D叫保障呀?吓吓都用唔付責任嘅角度去睇件事.咁其他廠家及代理又重乜要提供修理服務呀?唔好淨係,係D唔付責任角度找值囗!

專業玩家

andprise 發表於 2012-10-20 17:16
哥哥,你試下電視机瓌咗冇得整重會唔會多人贡!呢D叫保障呀?吓吓都用唔付責任嘅角度去睇件事.咁其他廠家 ...

睇黎都係解釋無乜用~
咁啦, 師兄你日後代理到乜牌子我一定幫襯
不過唔好買就8K,有得修理要9K咁就得啦
但不過過保有得一換一嘛,係咪先

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

andprise 發表於 2012-10-20 14:08
請問什広叶CM?

CUSTOMER MADE EARPHONE.......可以上去恆源/亦軒睇睇可唔可以改到......

進階玩家

QQ
kawaiwong 發表於 2012-10-20 18:04
CUSTOMER MADE EARPHONE.......可以上去恆源/亦軒睇睇可唔可以改到......

原來而家fibass都可以改cm咁厲害