設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: xTMx

[線材] 小小套件~ IDock DIY 套件分享

新仔玩家

回復 71# CLP

係有咁既可能, 但當你用返同一條線材, 整條純 iPod Lod 作比較, 就會明白{:9_426:}

新仔玩家

回復 72# xTMx
有冇ab過
不如你講下有d咩唔同左

專業玩家

其實只可以咁講
係hk黎講,的確好好好多人中意玩聲
都唔少人係識得聽
但係又識玩線路,又識聽聲既人,係少好多 ...
cyycyy 發表於 2012-7-26 12:36

其實可以咁講
係香港黎講,的確好多人鐘意用對眼黎玩音響
都唔少人唔係自己識得聽
而識真正了解線路,又可以有能力自己設計、改善既人,係更加少
所以點解好多人都係狂落靚料或者見人話呢個好就話好而唔理當中既野係點做,都係多數因為唔識玩姐
如果真係自己了解錮中運作原理等,未必會亂買Kit吧~

Sometimes we really have to simply be objective

進階玩家

QQ
回復  CLP

係有咁既可能, 但當你用返同一條線材, 整條純 iPod Lod 作比較, 就會明白 ...
xTMx 發表於 2012-7-26 13:03

可惜我暫時無機會試到, 唔係一定會了解一下
一來暫時不在香港, 二來我沒有用ipod

新仔玩家

其實大家都係因為唔知粒ic係咩型號,先會覺得個LOD其實有冇用呢?
不過,如果連出過套件,賣過全世界既isokiller 兄都對粒ic冇頭緒既,我地lee d小朋友就更加唔知粒ic係咩黎
係冇同類產品下,我諗個作者都唔會咁簡單就公開粒ic架啦啦

專業玩家

原來用神秘ic 唔怪得知咁特別啦

新仔玩家

回復 74# 小爾
亦說明左,群眾既壓力,真係的確好西利

新仔玩家

其實大家都係因為唔知粒ic係咩型號,先會覺得個LOD其實有冇用呢?
不過,如果連出過套件,賣過全世界既isok ...
KingJ 發表於 2012-7-26 13:15

粒IC係乜型號根本唔駛知, 一睇就知係OPAmp. 而且一定唔係好貨, 唔係駛乜咁神祕磨咗編號.

新仔玩家

粒IC係乜型號根本唔駛知, 一睇就知係OPAmp. 而且一定唔係好貨, 唔係駛乜咁神祕磨咗編號.  ...
isokiller 發表於 2012-7-26 15:33

高手果然好眼光 , 人地磨左都一口咬定唔係好貨 . 咁高的高手都係用眼睇聲音.

咁高手睇唔睇得出作者點解要放粒 ic 係度呀?  唔通真係用黎睇?

我又想知 5534 和 5532 又算唔算好貨?   仲有乜 ic 叫好貨? 金封?

專業玩家

高手果然好眼光 , 人地磨左都一口咬定唔係好貨 . 咁高的高手都係用眼睇聲音.

咁高手睇唔睇得出作者 ...
白板 發表於 2012-7-26 15:50

[題外]小弟電子唔算太精明,但如果就算擺5532,5534落去個個位個供電好似都未能足夠為做到datasheet上面既spec出黎既效果? (我亂睇Datasheet,望指正)
至於在如此低壓的環境下就算用上低壓OPAmp方面好似唔太多處理LPF Signal上好的,所以Isokiller兄先有此見解吧?
個人見解方面,如果係LO上加上Fixed Line Level Amplification,再落Amp會變成雙重放大,在很多條件下這樣的設計就可能會與Line Out原本的意義,即DAC Line Level未經Amplification而有所違背,失真,Noise 控制各樣上未能達到最好吧?
但詳情望指教指教,留名學下野,以上亂Up如有冒犯希望各路高人息怒