設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: xTMx

[線材] 小小套件~ IDock DIY 套件分享

新仔玩家

回復 23# isokiller

可能我太主觀, 加上資歷淺....
而我一直冇話呢條線係神器......
我都好避忌啦, 怕話佢好會比人話打手
但我隻耳係聽到條線好聲喎....
師兄既經驗邊條iPod Lod最好聲?
求推介

新仔玩家

回復 32# xTMx
聲冇話最好....
真係靠自己感覺
當然都有計分析力~,音場同3頻等等點
但聲呢樣野,人地中意呢樣,你未必中意呢樣架wo
睇你有咩要求~

新仔玩家

咁其實講真......一部經典耳擴, (係經典,作參考, 本人冇話好壞)
佢賣4千幾, 成本有冇一半? 我唔知, 唔敢答
個人覺得, 成本係商業因素
反而兩個人用同一埋料, 做出嚟既野都可能有唔同意念
就正正係分別所在

新仔玩家

回復  xTMx
聲冇話最好....
真係靠自己感覺
當然都有計分析力~,音場同3頻等等點
但聲呢樣野,人地中意呢樣, ...
cyycyy 發表於 2012-7-25 22:44

咁師兄你又最鐘意邊條分析力呢?

新仔玩家

回復 33# cyycyy

冇錯
所以我都冇刻意講聽感
好聲, 姐係岩自己聽, 始終人人口味有異
最緊要, 試!

新仔玩家

回復 35# 白板
唔明...
中意邊條分析力?

新仔玩家

回復  白板
唔明...
中意邊條分析力?
cyycyy 發表於 2012-7-25 22:57

你最鐘意那一條線分析力?

新仔玩家

回復 38# 白板
分析力黎講,我唔會話去到中間就唔想再上架wo...
最多係玩平野,有驚喜性價比姐,但果d分析力都唔會太好,成本問題ar嘛
你係唔係問緊我,中意音質上有咩追求?
暖聲
分析力當然越高越好
音場要當然岩岩好闊好d(音場好難講),人聲要前面,唔好好似痴住個頭咁就ok
同埋bass一樣要夠實同有力
中頻突出,高頻唔洗太尖,低頻都唔洗太深
係唔係好高要求
所以講咁多野,其實未有一條最滿意

進階玩家

QQ
咁其實講真......一部經典耳擴, (係經典,作參考, 本人冇話好壞)
佢賣4千幾, 成本有冇一半? 我唔知, 唔敢答{ ...
xTMx 發表於 2012-7-25 22:45

師兄, 點為之成本? 材料? 包不包括研發費? 人工? 時間? 包裝? 宣傳?
單是研發費已經不會對外公佈, 事實上是很難就材料價錢去斷定一件產品的好壞, 這也是很多所謂DIYER的問題, 不去管科學的研究, 也不多花錢作不同嘗試或對比
一間大廠要推出一件產品就會有很多的試驗品是不要的, 每一件試驗品都是成本, 每一件試驗品都為最後的成品貢獻一點, 這些都是很多人忽略了的成本

新仔玩家

回復 39# cyycyy

師兄果然係造線既奇才!