設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: xTMx

[線材] 小小套件~ IDock DIY 套件分享

新仔玩家

一條咁線大家都未聽過,線路未睇過,又無同類作品,已經...........
作者裝粒ic真係可能用黎裝飾呢。
O2對面街都出左三四百,可能西方月光特別圓,就算高手指出要改良都好,以香港計兩條街都過伍百,咁大家又有甚麼好說?
對面街是但一套都一佰幾十套,咁又有人眼紅。

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

越搞越復雜,不如討下你聲音上有咩變化仲好拉,
以我為例,我好单純,只要對音質 and/or 音色有改
進,我就中意討論同去試聴,簡单既其實只係要有得
玩、玩得部开心同長玩長有!
嘿,真係念下都不能白巳吖!
Eso SA60/Rega P9
老麥 MC2200/山水 C2301 & B2301
馬記 SC9 & SM9
Dyna C1

1萬

黑鑽玩家

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

嘿,真係念下都不能白巳吖! -  你講咩呀 睇唔明
莫思身外無窮事
飲盡身前有限杯

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

Sorry , 係不能自己!

1萬

黑鑽玩家

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

不能自已

唔明點解?

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

看著大家的討論,我覺得討論的核心之一是設計的合理性,我認為憑線路,設計,外觀,用料等,不足以論斷聲音及器材優劣,也認同耳聽為實的重要性,因為有些設計好壞,其實只是門派之爭,例如從前比較激烈的nos dac vs over sampling dac, 隨著互相理解拋開成見,大家也開始理解對方的好

話雖如此,有些不實商人也借此偷換概念,把設計不良的產品說成派別之爭,叫人耳聽為實,不少新手經驗不多,聽歷淺,難免被人多說幾句就覺得好,回家冷靜試多了才發覺有問題…畢竟線路設計也有些很基本的原理是無可爭議的,這次idock因為設計上有令人不解之處,暫時也找不到合理解釋,所以有其他師兄質疑產品本身的合理性,是可以理解,當然我不敢說idock是有問題的套件,其聲音未聽過的話當然不宜論斷,但因其賣點之一是ic設計,和聲音一樣是令人願意付錢的部分,而且是diy套件,其設計原理確是需要多加說明的重要一環,可惜原作者網站資料有限,如果原作者可解釋多些,釋除大家疑慮,那剩下的聽感問題就可以耳聽為實去解決了。

評分

參與人數 1威望 +6 收起 理由
CLP + 6 非常認同

查看全部評分

新仔玩家

回復 58# isokiller

有留意過, 你既diy作品Thunder 啊嗎~
線路永遠用開幾種, 改良可以算係新概念, 值得一贊
咁創新意念算唔算新概念?
只可以望一眼, 嘩咩嚟架, 未見過, 唔好聲既...

近年來的DIYer基本是沒有興趣研究線路?
研究線路大有人在, 只係唔係個個研究完都開貼
DIY完D野, 比人望一眼, 就話失敗品, 咁講真都冇動力開貼...
但當然, 個人認為分享公開理性討論係好事

曾有師兄引用, 聽歌用耳, 定用眼?

新仔玩家

其實只可以咁講
係hk黎講,的確好好好多人中意玩聲
都唔少人係識得聽
但係又識玩線路,又識聽聲既人,係少好多
所以點解咁多人都係識完聲之後就唔理會線路點,都係多數因為唔識玩既姐
如果自己識玩線路上果d野,我估一早佢自己design一部出黎

新仔玩家

回復 67# hiyori

當然, 我睇返iDock 塊PCB, 我都有D好奇
但我他返, 粒IC有供到電喎, 輸出有電容喎, 有聲, 唔會燒機, 就冇點理,聽下先算

IC被磨去型號, 正常不過, 大把成品Amp都咁做
安全性, 他過, 供電, 輸入輸出, 正常, 無安全性問題
線路, 我唔係高手, 連示波器既操作都識唔晒, 無計....

材疏學淺, 未能完全睇通睇透個線路, 你比夠120蚊材料我, 我都唔識diy條出嚟...

進階玩家

QQ
回復  hiyori

當然, 我睇返iDock 塊PCB, 我都有D好奇
但我他返, 粒IC有供到電喎, 輸出有電容喎 ...
xTMx 發表於 2012-7-26 12:39

其實我想hiyori師兄和小弟感到奇怪的地方, 應該是line out的本意就是by pass本身player的放大部分, 由外置amp負責
但如果在lod加上一粒未必太好的ic, 很可能又失去了本意
所以就感到有點奇怪吧