設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: xTMx

[線材] 小小套件~ IDock DIY 套件分享

專業玩家

高手果然係高手, 睇黎isokiller兄已經對所有現存,lee種封裝既ic瞭如指掌。
唔係又點可能係試都唔駛試,唔 ...
KingJ 發表於 2012-7-26 19:33

其實而家要討論既係原本power supply voltage已經唔夠,遑論係咪用靚IC
係呢D請況分分鐘係越靚越出現問題
亂research既請況下就算RC4580都要+-2
然後以下為一些常用opamp的minimum supply voltage,皆為dual rail supply:
JRC4558 +-3
NE5532 +-3
LM4562 +-2.5
OPA627 +-4.5
NE5534 +-3

而據以上有關iPod dock的資料來說,均不可以達到以上opamp的最低需要
所以是否因為就那粒IC是靚還是不靚,在最基本條件下未必為現階段最應該討論的事吧?
因為如果先天條件不足,就算你如何用靚IC出到來的效果也是未如理想吧
又係攞datasheet睇既~有錯請諒

新仔玩家

回復  P..

P..兄原來是高人, 我十分同意你的看法.
isokiller 發表於 2012-7-26 17:47

不敢當不敢當 只是都對自己好奇,有興趣的東西尋根到底.
就正正是樓主引起我的注意, 花了點時間去google, 再翻查各種常用ic 的datasheet 得出這個結論.

高手果然係高手, 睇黎isokiller兄已經對所有現存,lee種封裝既ic瞭如指掌。
唔係又點可能係試都唔駛試,唔 ...
KingJ 發表於 2012-7-26 19:33

如果你知道的話, 不妨分享以soic8 封裝,可以以datasheet 指引下足夠電去驅動的amplifier application, 這樣才可以推動香港DIYER 界的討論和發展

新仔玩家

不敢當不敢當 只是都對自己好奇,有興趣的東西尋根到底.
就正正是樓主引起我的注意, 花了點時間去goo ...
P.. 發表於 2012-7-26 22:48

我都想我知呀, 我知既就一早就講左係咩IC, 等大家唔係估啦...=_=

新仔玩家

咁大家都認同粒ic用黎裝飾嗎?

新仔玩家

白板 發表於 2012-7-26 23:35

我唔認同!!

唔係用黎裝飾, 如果唔攪好電源, 無好過有. 正式除褲放屁, 一如有些人的作風.{:9_407:}

新仔玩家

可能係架...
玩音響, 心理影響都影響好大
可能係見到有粒IC係到, 個心就覺得會勁D...
好似D人換左好多極品電容/電阻落部機到, 睇到都覺得好聲咁.....

新仔玩家

回復 76# KingJ

岩岩岩,同意, 磨IC係唔比外人知, 我都冇計, 唔通唔知IC就話衰聲

新仔玩家

粒IC係乜型號根本唔駛知, 一睇就知係OPAmp. 而且一定唔係好貨, 唔係駛乜咁神祕磨咗編號.  ...
isokiller 發表於 2012-7-26 15:33

但我又唔太識.....點睇磨左既IC令唔令?
我怕下次比人用5532同627, 磨晒考我估邊粒打邊粒

一早話係用嚟做Buffer, 都唔聽書, 點同你講.
我怕這些更差!!  

[quote]如果粒OPamp見得人, 就唔駛磨咗編號, 可況呢個做法, 都不是第一次見. 舢舨充炮艇!

呢個咁 ...
isokiller 發表於 2012-7-26 19:41

咁睇嚟71A, 71B扔得, 磨粒5532, 5534 當貴野?

新仔玩家

回復 92# 小爾

5532, 5534, 627個D普通不過, 街知巷聞......
但有冇可能有IC係未聽過?

又好似有好多啵.....
單係Ti都有IC min s.v +1.7 啦......

我都一知半解

新仔玩家

我不認同.但如此作法我會認為是"多舊魚".

回復  KingJ

岩岩岩,同意, 磨IC係唔比外人知, 我都冇計, 唔通唔知IC就話衰聲 ...
xTMx 發表於 2012-7-27 00:31
但我又唔太識.....點睇磨左既IC令唔令?
我怕下次比人用5532同627, 磨晒考我估邊粒打邊粒{:1_255 ...
xTMx 發表於 2012-7-27 00:32

樓主, 小弟已多次獻醜將自己小小research 分享比大家, 而亦都有師兄指出該op 工作電壓不足.
所以, 磨不磨唔係此post 討論重點                 p.s. 看來已成派別之戰 所以 希望大家 集中討論番
回復  小爾

5532, 5534, 627個D普通不過, 街知巷聞......
但有冇可能有IC係未聽過?

又好似有好多啵..... ...
xTMx 發表於 2012-7-27 00:36

剛剛我都講過, 如果有任何人有封裝為soic8 而適合這樣的application 的話, 請分享, 這才是DIY 的樂趣

評分

參與人數 1威望 +1 收起 理由
isokiller + 1 我很贊同

查看全部評分