設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: law1987

[外國] 《蝙蝠俠—夜神起義 The Dark Knight Rises》- 影評討論區(含劇情)

高級玩家

回復 110# unclechui

唔拍做Producer都OK既...
你睇Superman個teaser trailer..
都好有Nolan影子

銀級玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

對呢集蝙蝠俠既音效我比100分.......失望
AMP: DENON AVR110 /DENON 7200WA               
LCR:  JBL LS40X2  JBL LS CENTER /MK M7X3                          
SUR: JBL L820X2 /MK M4TX2                        
SUB: JBL LS120P / MK SB12  
ATOMS: J

2萬

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

回復 108# @肥狗仔@

若按漫畫來說· batman 應無咁快打柴.........
    因仲有好多敵人未登塲!
    不過觀察導演無論在人物角色·及编排故事上都未必跟著漫畫路線走。
    所以Robin 係咪谩畫中 Robin 或會否成為batman 就真係又待大家思考了!
Elac 249 & 241
KEF Q500 surround speaker
KEF T101 Atmos speaker
MK X10 Subwoofer
Yamaha CXA5100
Ediscreation 後級 7ch
Ediscreation HIFI HTPC
Panasonic 65VT60H
Rockna wavedream Dac
Modwright LS100 & KW

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章

對呢集蝙蝠俠既音效我比100分.......失望
AST(Gym) 發表於 2012-7-22 20:39

Megabox IMAX 睇咗,音效幾得喎,拳頭交好punch, Bat飛機好震撼喎,你邊間睇咁差呀?

銀級玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

今早睇左早場...太完美...精彩

銀級玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

Megabox IMAX 睇咗,音效幾得喎,拳頭交好punch, Bat飛機好震撼喎,你邊間睇咁差呀? ...
hohodog900 發表於 2012-7-22 21:33

唔關間戲院事 我睇嗰間一定勁過megabox  主要係套戲本身配音配得唔好,d音效,佢整晒去d背景音樂度,令到背景音樂就"彭彭聲" 但係搞到d現場環境聲完全霧糊  例如槍聲,碎玻璃聲,爆炸聲之類的  就算係拳聲,都比佢搞到比d背景音樂遮過晒   單講音效,真係比上一集"黑夜之神"差好多   我上一集都係在同一戲阮睇 而且嗰間戲院我不嬲睇開知道音響係超爆的     我同個朋友睇完都唔信邪,之後去圓方the grand睇多次....結果一樣   所以結論只有一個,套戲本身配得唔好    成套戲音效只有bat機第一次出場時叫做有d驚喜    第日出blue ray   ching不妨攞呢集同"黑夜之神"比較吓..  d槍聲/爆炸聲/環境聲  真係輸足九條街
AMP: DENON AVR110 /DENON 7200WA               
LCR:  JBL LS40X2  JBL LS CENTER /MK M7X3                          
SUR: JBL L820X2 /MK M4TX2                        
SUB: JBL LS120P / MK SB12  
ATOMS: J

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

回復  @肥狗仔@

若按漫畫來說· batman 應無咁快打柴.........
    因仲有好多敵人未登塲!
    不 ...
edlsang 發表於 2012-7-22 21:11

同意,電影同漫畫肯定會有分別,不論係咪Christopher。漫畫入面Bruce Wayne就係比Bane打殘的。果時唔好話高譚市嘅其他罪犯,連Robin都已經出埋。至於Christopher對哩三部曲嘅敵人同情節嘅鋪排,個人覺得佢從根本就冇打算跟原著,只係根據漫畫嘅情節黎借題發揮,打做一個現實又獨特嘅蝙蝠俠電影。不過作為batman fans,對於今次Christopher將Robin嘅定位始終有點不滿。除非仲有第4集叫做羅賓傳。

專業玩家

最後管家係間餐廳飲酒, 佢突然眼神好驚訝地望住前方, 原來少爺冇事仲同CATWOMEN用膳中, 係管家飲大左或 ...
1080/24P 發表於 2012-7-22 13:59

無野呀! 王晶式交待佢未死重話開放結局?Bruce Wayne已半年前整好左自動導航(戲初同Fox既對話已有提示蝙幅機導航壞左),整返左蝙蝠燈比哥頓用,其實由dark knight起佢就話搵接班人就退休,所以搵左Harvey Dent出來做白武士接棒退休自己同Rachel Dawes一齊,今集搵左Blake傳承後咪退休,重有已話catwoman囉左珍珠鍊,基本上都講晒佢未死唔係咩咩幻想開放結局

評分

參與人數 1威望 -50 金錢 -50 收起 理由
小瑟 -50 -50 師兄請泠靜小小, 電影既野人人都有唔同睇法 ...

查看全部評分

專業玩家

關於個結局,我會咁理解。正如1080/24P兄所言,係一個開放式結局。但如果我地用返漫畫入面嘅情節,有兩點可 ...
@肥狗仔@ 發表於 2012-7-22 16:56

商業上華納係唔會比佢整死依個dark knight系列Bruce Wayne,Christopher Nolan佢唔拍華納大可換導演繼續,如想繼承dark knight風格叫佢監制另搵人執導都好平常,始終dark knight系列對華納來講係金蛋,一日未拍殘一日都會續落去

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

無野呀! 王晶式交待佢未死重話開放結局?Bruce Wayne已半年前整好左自動導航(戲初同Fox既對話已有提 ...
yankees 發表於 2012-7-22 23:10

說話唔可以咁講,雖然個人覺得batman死活唔係結局重點,而我都相信好多人對Bruce Wayne嘅生死係無任何疑問,但電影最後喺哩部份嘅處理上唔多唔少都有D故弄玄虛。睇戲就好主觀,每人對情節上嘅理解有唔同,係正常嘅事黎。