設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[請教] 新屋入伙前, 想問大家意見…

科林玩家

76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

小弟已上76 天天做功課兩個月多 , 現在才敢問師兄們意見, 希望大家幫下手, 謝謝!!

先講下小弟平時的大約 :
50% 電視
20% 聽歌
15%  PS3
15% 電影

再講下我新屋大小 :

8 尺幾 X 16尺幾, 右上方電視左上方sofa 位 , 現在有以下問題想問:

1)        電視比較過 S記850 同P 記ST50, 感覺plasma 色比較自然, model 已經考慮買最新的 55’ VT50 , 但如果我廳得8 尺闊, 55’ 電視可以接受嗎?
2)        我好喜歡聽歌, 老歌如王菲學友去到杰倫都喜歡 , 所以已經買左對 KEF LS50 做前置, 但問題黎喇 , 因為我想一次裝修間屋, 唔想之後後悔唔整埋套 5.1, 因為我都想有時睇下movie, 但因為已有前置, 所以有2個 option 比我., 一係買套5.1 set 機 (咁就變左7.1, 我已有idea, 就係KEF 3005 SE 白色 version, 因為我好喜歡白色, 可惜同個 LS 50 唔對色 ), 一係原用LS 50做前置, 之後中置 sub 仔 surround 好似執藥咁執, 我知一定貴, 但我想用番3005 SE個 budget 到 ($10k), 師兄們有無高見?
3)        AMP 我試左馬仔 Y記O 記, 只有用馬仔7005 同6006 match 過LS50, 一聽已經唔考慮6006, 現在在等7007 架新機先make final decision, 但我又試過 Arcam 360, 感覺重好過7005 好多, 不過price range 係7005 接近一個double , 加上好少師兄提及過呢個brand, 所以…大家有咩意見對其他牌子AMP?
4)        Blue ray player 我未有考慮, 不過呢度d師兄又毒人買 651 or 93~我真係……

最後希望大家比下意見我~ thanks thanks~

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

全長2.5m 冇必要7.1 吃力不討好 真係想7.1 就玩front height
咁既空間用返mirage os3比較好
之後執隻 kef 中置
如果可以打直用哂全廳就唔同:p

8呎55" ok

黃金玩家

回復 1# hypnos
恭喜師兄榮升新業主。識選plasma, 都唔會揀LED 囉。好嘢!
Arcam 又經濟又耐聽,我都有部後級唱左十幾年喇。好似配UK speaker 好聲D 咁喎。
呵呵。
billy

科林玩家

76-FC 藍寶石勲章

全長2.5m 冇必要7.1 吃力不討好 真係想7.1 就玩front height
咁既空間用返mirage os3比較好
之後執隻 kef  ...
gsir 發表於 2012-6-26 14:16

我有考慮過上KEF 買隻中置(Q serious, XQ or R200c?? ),去試下都無咩問題,不過十仔就唔係好識,如果個廳咁細咩十仔ok呢

我真有考慮打直個廳的問題, 重可以放埋投射, 不過整體感覺一開門個sofa 對到正正係有d怪~~

科林玩家

76-FC 藍寶石勲章

回復  hypnos
恭喜師兄榮升新業主。識選plasma, 都唔會揀LED 囉。好嘢!
Arcam 又經濟又耐聽,我都有部後 ...
billymud 發表於 2012-6-26 14:36

Thanks 師兄先,我由港島搬去新界都係想自己過下單人生活, 所以現在想make a dream house 加埋d 影音就perfect
Choose Plasma 都可能因為對P 記有信心, 因老家的牛龜都用左8年~!!!加上我睇過, 比較喜歡佢自然色~舒服好多

Arcam 又經濟
師兄可能對於你來講係~
but that Arcam AV amp 360 入門已經要 15k~~... 馬仔7005 都係8k ~~
所以...我都應該同Arcam 無緣了~~

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

我有考慮過上KEF 買隻中置(Q serious, XQ or R200c?? ),去試下都無咩問題,不過十仔就唔係好識 ...
hypnos 發表於 2012-6-27 13:41

上KEF showroom聽下Q200同R200既分別,包你唔想買Q200
無錢又要玩...

科林玩家

76-FC 藍寶石勲章

上KEF showroom聽下Q200同R200既分別,包你唔想買Q200
waion1985 發表於 2012-6-27 13:54

我記得R200c 可以再上, 但我廳唔大用200已經好夠了~
不過Q 同R 個price~~

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

我記得R200c 可以再上, 但我廳唔大用200已經好夠了~
不過Q 同R 個price~~ ...
hypnos 發表於 2012-6-27 14:14

再大隻就係R600,好大隻ga,用唔到

你聽左先講錢既問題啦
無錢又要玩...

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

LS50真係唔知配咩中置好,KEF Sales都話LS50係監聽喇叭,唔係用黎睇戲, R series應該係最接近
我因為影音雙修,加上唔鐘意KEF聲底,所以揀左MA GX-50 + GXC-150

科林玩家

76-FC 藍寶石勲章

再大隻就係R600,好大隻ga,用唔到

你聽左先講錢既問題啦
waion1985 發表於 2012-6-27 14:29

感覺師兄你好毒~~
我聽完應該都係唔會買Q~~~...