設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: alzard

[重低音] 用緊Sunfire十仔的師兄們留意(7-May更新)

1萬

黃金玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章

c兄小心小心呀,.....
粟米湯 發表於 2009-4-30 23:34
其實我以前做過電工,一般基本電器我都懂維修,不過味見過轉壓 fuse box

放心喇,依家換 sunfire fuse 係我强項

1萬

黃金玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章

換左有無分別先?
alzard 發表於 2009-4-30 23:21
初步試聽低頻即刻扎實咗,有層次比以往更有力!
$120低玩

鑽石玩家

76 榮譽VIP勲章

其實我以前做過電工,一般基本電器我都懂維修,不過味見過轉壓 fuse box

放心喇,依家換 sunfire fuse 係我强項
maner394 發表於 2009-4-30 23:54

maner兄,

>2. If the user / client change any parts of the product ( including fuses ) by himself , we will reject any requirement for repair services, or charge him all the cost of parts and service fees base on difference case/ conditions.
以上保養絛文聲稱"用户自己換fuse也會失去保養"

如這次換fuse後又引起問題, 代理也可能引用這絛文而拒絕保養,
所以小心, 小心.

1萬

黃金玩家

小心!

>2. If the user / client change any parts of the product ( including fuses ) by himself , we will reject any requirement for repair services, or charge him all the cost of parts and service fe ...
ikkjr 發表於 2009-4-30 23:31
2. If the user / client change any parts of the product ( including fuses ) by himself , we will reject any requirement for repair services, or charge him all the cost of parts and service fe ...
如果係咁大家最好連電源線都唔好換,用跟機線算喇!

星級玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

初步試聽低頻即刻扎實咗,有層次比以往更有力!
$120低玩
maner394 發表於 2009-5-1 00:03

真係咁勁!
等我嘆埋套U571先﹐覺得唔夠先再玩。SVS壞fuse可以自己換﹐唔會無保養。

三潮玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

之前以經用過240v插入好幾次,但都燒fuse,之後才試用110v個邊插入都一樣,所以才叫mankoo兄影相給我,怎樣插入才正確,恕我見識不多,我覺得sub設計都有問題,fuse箱說明不足,週邊沒有警告字眼,說明書裏沒有fuse ...
maner394 發表於 2009-4-30 23:52

師兄, 唔同既意見你或者未必聽得入耳. 個fuse box複習係一個design問題. 你可以投訴去總公司個design唔得. 人地代理做maintenance, 開棺驗屍, 見到人為導致個subwoofer壞, 要收錢都好正常. 雖然保用證寫misuse好含糊, 但以師兄個case, 佢地真係可以話係人為導致損壞.

星級玩家

2. If the user / client change any parts of the product ( including fuses ) by himself , we will reject any requirement for repair services, or charge him all the cost of parts and service fe ...
如果 ...
maner394 發表於 2009-5-1 00:09

就睇下佢夠唔夠膽出封official letter﹐佢敢出就放上forum通知其他Sunfire用戶。

星級玩家

師兄, 唔同既意見你或者未必聽得入耳. 個fuse box複習係一個design問題. 你可以投訴去總公司個design唔得. 人地代理做maintenance, 開棺驗屍, 見到人為導致個subwoofer壞, 要收錢都好正常. 雖然保用證寫misuse好含 ...
radhk 發表於 2009-5-1 00:12

你講得無錯﹐個重點係Sunfire manual無寫清楚而導致出錯﹐那負責的理論上唔係用家/代理而係間廠本身。假如真係唔俾用家換fuse﹐咁不如貼張label封死個fuse box咁就可以減少呢D情況出現。

三潮玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

你講得無錯﹐個重點係Sunfire manual無寫清楚而導致出錯﹐那負責的理論上唔係用家/代理而係間廠本身。假如真係唔俾用家換fuse﹐咁不如貼張label封死個fuse box咁就可以減少呢D情況出現。 ...
alzard 發表於 2009-5-1 00:16

你講得0岩, 個錯係廠到. 正確既途徑係你去投訴廠個design, 如果廠認錯, 佢會同代理拆掂, 叫代理免費同你整. 而唔係由你單方面去壓個代理. 代理都要比錢買spare part, 如果因為人為損壞都整, 咁維修比率會比正常高. 即係代理要比更多錢做maintenance.

不過, 我怕廠到時可能話, 美國d fuse box都係咁design, 如果唔識就唔好亂搞. 唔同人有唔同level既知識. 好似換燈, 一個完全咩都唔識既人去換, 電死0左, 怪得邊個.

高級玩家

你講得無錯﹐個重點係Sunfire manual無寫清楚而導致出錯﹐那負責的理論上唔係用家/代理而係間廠本身。假如真係唔俾用家換fuse﹐咁不如貼張label封死個fuse box咁就可以減少呢D情況出現。 ...
alzard 發表於 2009-5-1 00:16

你講得無錯X2